Hello Klitty: een clitoris is net zo groot als een penis

Pas in 1998 ontdekt de Australische urologe Helen O’Connell door uitgebreid anatomisch onderzoek dat de gehele clitoris met zo’n 10 centimeter vele malen groter is dan tot dat moment werd gedacht. Het kleine knopje boven de vagina-ingang blijkt slechts het topje van een ijsberg, of liever gezegd: een vuurberg. Een bijzonder moment in de geschiedenis, al was het eigenlijk niet nieuw. In de oudheid waren mensen al bekend met het idee dat de clitoris dezelfde grootte heeft als een penis…………

Gelijk een man
Deze theorie kwam van Claudius Galenus, arts uit het Romeinse Rijk. En in 1844 verscheen een gedetailleerde tekening van de interne en externe clitoris van de hand van George Ludwig Kobelt, een Duitse anatomist. Zijn conclusie was dat ‘de structuur gelijk is aan de man.’

Cruciaal
Daarna werd de clitoris behoorlijk weggemoffeld en gereduceerd tot het aan de buitenkant zichtbare knopje: de glans. Sigmund Freud beweerde begin 20ste eeuw zelfs dat de clitoris niet te serieus moest worden genomen. Een volwassen vrouw komt immers vaginaal klaar. En dat was weer koren op de molen van de religieuzen: masturberen was immers ‘des duivels’. En zo werd er nog bijna een eeuw lang gedacht en geredeneerd dat er 2 soorten vrouwelijke orgasmes zijn: namelijk een clitoraal en een vaginaal. De waarheid is dat er inderdaad veel soorten van vrouwelijk klaarkomen zijn, maar dat de clitoris daarbij cruciaal is.

Clitoris foetsie
Charles Mayo Goss, eindredacteur van het standaardwerk voor artsen ‘Gray’s Anatomy’ vermeldde in 1947 de clitoris niet eens bij het hoofdstuk over de anatomie van de vulva. In de tweede helft van de vorige eeuw kreeg het vrouwelijk geslachtsorgaan meer aandacht. De wetenschap van de seksuologie kwam er, met als grondleggers Alfred Kinsey, William Howell Masters & Virginia Eshelman Johnson. Zij ontdekten dat de clitoris het centrum is van elk vrouwelijk seksueel genot.

Het duurde eeuwen
In de jaren ’90 begonnen wetenschappers MRI te gebruiken. De Australische urologe Helen O’Connell bekeek op deze manier het microscopische zenuwstelsel van de clitoris. Helen publiceerde haar bevindingen in 1998, maar het was pas in 2009 dat de Franse wetenschappers Odile Buisson & Pièrre Foldes de eerste driedimensionale echografie van een gestimuleerde clitoris presenteerden. Sinds 2016 is het mogelijk 3D-clitorissen uit te printen.

We beginnen allemaal als meisje 
Rond de 6e week in de zwangerschap brengt het SRY-gen daar verandering in. Bij een mannelijke foetus zet die zich vast op het Y-chromosoom en produceert het een eiwit dat ervoor zorgt dat de geslachtsklieren zich ontwikkelen tot testikels. De testikels maken testosteron aan, waarna het uitwendige geslachtsorgaan uitgroeit tot een penis. De zwellichamen worden daarin opgenomen. Bij de vrouw blijven de zwellichamen grotendeels in het lichaam liggen, maar ze hebben dezelfde spier- en zenuwstructuren als het mannelijk seksorgaan.

Fallocentrisme
Behalve het feit dat de clitoris veel meer ligt opgeborgen in het vrouwenlichaam dan de penis bij de man, is er nog een andere reden dat er over dit seksorgaan zo weinig bekend was en is. Seksualiteit stond tot aan de jaren ’60 voor de mannelijke seksualiteit. Zijn genot en vruchtbaarheid stonden voorop: dit wordt ook wel fallocentrisme genoemd.

Van onzichtbaar naar zichtbaar
“Als mannen een clitoris zouden hebben gehad, zouden er al tientallen wetenschappelijke onderzoeken naar zijn gedaan” aldus seksuologe Alexandra Hubin & journaliste Caroline Michel die ‘Het clitorisboek’ schreven. Elke millimeter zou in kaart zijn gebracht, we zouden precies weten hoe de clitoris werkt en hoe we haar misschien gevoeliger zouden kunnen krijgen. Onze mailbox zou uitpuilen van de berichten met technieken om haar te vergroten. En bij een geen sjoege gevende clitoris zouden we weten hoe we haar weer terug in vorm zouden kunnen krijgen. Mede door de invloed van dit mangerichte denken, vinden veel vrouwen hun geslachtsdeel, hun foefje, hun poes, hun vagina, maar een vies ding. Ons wordt door reclames geleerd dat we een naar bloemetjes geurend kruis moeten hebben, gladgeschoren en met liefst de allerkleinste flapjes mogelijk.

Hello Klitty!
Sinds dit schooljaar is er voor het eerst in de geschiedenis een correcte afbeelding van de clitoris in Nederlandse lesboeken. En dat hebben we te danken aan Lineke Pijnappels, die als eindredacteur werkt bij uitgeverij Malmberg, en onder andere het schoolboek ‘Biologie voor Jou’ onder handen neemt. “Het voelt dubbel dat dit anno 2019 nog moest gebeuren”, vertelt Lineke bij Vice.com. “Ik ben blij dat ik deze kans kreeg, maar dat ik 45 moest worden om in de krant te lezen hoe mijn eigen voortplantingsorgaan in elkaar zit, is toch wel absurd.”

Vrouwen krijgen ook een stijve
Opwinding komt bij zowel vrouwen als mannen tot stand door een combinatie van verschillende factoren, zoals geur, geluiden, visuele prikkels en huidcontact. Alle zintuigen doen mee in het opwindingsproces. Een stijve clitoris is net als een penis in erectie het resultaat van opwinding, en beiden zijn nodig om optimale omstandigheden te creëren voor de menselijke voortplanting.

Orgasmekloof
Naast de anatomische kenniskloof tussen mannen en vrouwen is er sprake van een orgasmekloof. 66% van de heterovrouwen komt klaar tijdens de seks, tegenover een 95% van de mannelijke partners. (Kinsey Institute) Wat is daarvan de oorzaak. Volgens professor Ellen Laan, hoogleraar seksuele gezondheid, ligt het aan onkunde en hardnekkige mythes. De vagina is een geboortekanaal en geen seksueel orgaan. Er is volgens haar vanuit medisch oogpunt volop aandacht voor de gezondheid van de vagina, maar te weinig aandacht voor het seksuele genot en dus de clitoris. “De penis is minder geschikt voor vrouwen om een orgasme te krijgen. Daar heb je handen en een tong voor nodig”, aldus legt professor Laan uit in haar talloze lezingen en colleges over dit onderwerp.

Assertiever
En dan is er nog het geestelijke aspect. Ellen Laan: “Vrouwen letten vooral op het plezier van hun partner, ook tijdens one-night stands. Ze mogen veel assertiever zijn en zich richten op hun eigen plezier. Het is niet waar dat vrouwen minder van orgasmes zijn en meer van intimiteit. Veel vrouwen faken een orgasme. Ze mogen zeggen wat ze willen, zoals ‘wat je nu doet, windt mij niet op. Laten we wat anders doen.’” Een gebrek aan zin in seks hebben, is een groot probleem onder vrouwen. “Dit komt niet omdat mannen meer testosteron hebben en dus anders zijn, maar omdat vrouwen er minder plezier in hebben. Mannen en vrouwen zijn vooral gelijk en bijna niet verschillend. We zijn in de maatschappij te gericht op de verschillen, ook op het gebied van seks. Daar mag echt verandering in komen.”

Annedieke.nl