Het belang van Pride (Amsterdam)

Wie houdt er niet van een goed feestje?

Dit jaar viert Pride Amsterdam haar 25-jarig bestaan. Wat in 1996 begon als feest georganiseerd vanuit de homohoreca staat nu op de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland en is uitgegroeid tot 9-daags festival. Pride is een begrip en zet Amsterdam op de kaart als inclusieve en tolerante stad. Zo kleurt Amsterdam ook dit jaar van 31 juli tot en met 8 augustus in alle kleuren van de regenboog en vegen we de hetero-norm even van tafel. Helaas past de iconische botenparade niet bij de huidige coronamaatregelen en is die hoopvol doorgeschoven naar 2022. Wat er precies op het roze programma komt te staan laat nog even op zich wachten. Wel kan iedereen sowieso intunen voor 9 dagen lang Pride TV, komt er een fototentoonstelling op het Museumplein en dat alles vormt zich rondom het thema van dit jaar ‘TAKE PRIDE in us’.

 

Eerste Pride Parade

In 1969 vonden in de New Yorkse wijk Greenwich Village de Stonewall rellen plaats,  na een ontruiming van de homobar The Stonewall Inn door de Metropolitan Police. Een jaar na de Stonewall-rellen werd in New York ter nagedachtenis de eerste Pride Parade ter wereld gehouden. De rellen, voornamelijk gestart door Afro- en Latijns- Amerikaanse transvrouwen waren het startschot voor de huidige LHBTI-beweging. In Amsterdam is de Pride opgestart vanuit de homohoreca met als doel Amsterdam als homo-uitgaansstad te promoten en de vrijheid en diversiteit van de stad te vieren. Dat zit nog steeds in het DNA van het huidige festival.

 

Pride Amsterdam neemt de stad over, laat zien dat we er zijn, met trots!

 

Trots

Pride is ieder jaar een groot feest , vol kleur, liefde en verschillende activiteiten, echt  een feest van herkenning. Zo heeft Pride Amsterdam een aantal ambassadeurs die dienen als rolmodellen. Deze ambassadeurs laten zien hoe divers de LHBTI-community is en kunnen het platform van het festival gebruiken om aandacht te geven aan hun verhaal. Een verhaal waar sommigen zich in kunnen herkennen. Ik geloof dat iedereen die op zoek is naar zichzelf een rolmodel nodig heeft om zich toe te kunnen verhouden. Maar ook om mensen van buiten de community te introduceren bij de verschillende groepen die we in ons land rijk zijn. Dat is in mijn ogen ook de kracht van Pride Amsterdam, we nemen de stad over, laten zien dat we er zijn en doen dat met trots. Door naar het festival te gaan accepteer je elkaars verschillen en normaliseren we onze (soms luide) aanwezigheid. Trots is de gemene deler. Denk niet dat Pride Amsterdam niet voor hetero’s is, iedereen is welkom, vandaar ook het huidige thema: TAKE PRIDE in us. Met dit thema vragen we om een gezamenlijke trots, waarin het niet uitmaakt wat of wie je bent. als je elkaar maar respecteert en erkent waar iedereen vandaan komt. Daarom vind ik dat Pride Amsterdam zeker nog van belang is en zal blijven. En daarnaast, wie houdt er niet van een goed feestje?

.

Tekst: Kaya Wessels, stagiair Pride Amsterdam en student aan de opleiding Productie Podiumkunsten in Amsterdam