De politieke sekswijzer: wat moet je stemmen als het gaat over heikele onderwerpen als abortus, anticonceptie, homogeweld etc.?

Volgende maand mogen we weer naar de stembus om onze volksvertegenwoordiging te kiezen. Dit jaar doen er zo’n 40 partijen mee in de strijd om de blauwe stoelen in de Tweede Kamer. Het stikt op internet dan ook van de kieshulpen en stemwijzers, veelal over specifieke onderwerpen, zoals klimaat, landbouw, zorg & welzijn, enzovoorts. Vanaf dit (Valentijns-)weekend is er daar nog één aan toegevoegd. Namelijk eentje die ingaat op de partijprogramma’s ten aanzien van seksualiteit & relaties.

Op politiekesekswijzer.nl staan 15 stellingen waarop je met ‘eens’ of ‘oneens’ kunt reageren. Daar rolt dan een stemadvies uit. Vooral bedoeld voor jongeren en samengesteld door Rutgers, het Aidsfonds, Amref Flying Doctors, Choice for Youth en SoAids Nederland. Voor het samenstellen van deze stemwijzer werden diverse partijen benaderd en hun verkiezingsprogramma’s doorgespit. 11 politieke partijen werkten er actief aan mee. Van de huidige partijen in de Tweede Kamer deden PVV, FvD en DENK niet mee. Van de nieuwkomers deed Bij1 als enige wel mee.

Volgens de initiatiefnemers zijn seks, seksualiteit en seksuele gezondheid ‘belangrijk én politiek’. Met name jongeren hebben baat bij een stemwijzer om te achterhalen welke partij bij hen past. Onderwerpen die aan bod komen zijn o.a. de vergoeding van anticonceptiemiddelen en de verplichte wachttijd voor abortus. Over beide onderwerpen was de laatste jaren weer veel discussie.

Uiteraard komt ook de huidige toestand van ons land aan bod. Onder meer met de stelling: ‘Tijdens de coronacrisis mogen singles geen seks hebben (behalve met zichzelf)’. Andere zeer belangrijke issues zijn: een nationaal plan tegen seksueel geweld, de aanpak van meisjesbesnijdenis, gendergelijkheid, bestrijding van homogeweld en de nationale bijdragen aan het wereldwijde tegengaan van seksueel gerelateerde wantoestanden en ziektes.

Rutgers-directeur Ton Coenen licht toe waarom dit met name belangrijk is voor de jongste kiezers in Nederland: “Ze hebben te maken met de keuzes van de politiek. En die keuzes hebben gevolgen voor de vrijheid van mannen en vrouwen op het gebied van seksualiteit. Het tegengaan van kindhuwelijken, daar kiezen we voor, of niet. Net zo goed als het wel of niet promoten van gendergelijkheid, of het beschikbaar stellen van een hiv-preventiepil.”

Moet er op elke school seksuele voorlichting worden gegeven, ook op die met een religieuze inslag? Moet Nederland meer geld uitgeven aan de bestrijding van meisjesbesnijdenis in het buitenland? Mag een politicus vanwege zijn voorbeeldfunctie eigenlijk vreemdgaan? Het maken van eigen keuzes rondom seksualiteit is niet vanzelfsprekend, zelfs niet in Nederland. Seksueel geweld komt helaas veel voor: 4 op de 10 Nederlandse vrouwen werd ooit geconfronteerd met fysiek, seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Of om het naar de actualiteit van vandaag te trekken: mag de RK kerk de openlijk homoseksuele priester Valkering uit zijn ambt en uit zijn Amsterdamse dienstwoning zetten? Terwijl de grondwet van Nederland (die boven alles gaat) zegt dat er geen onderscheid gemaakt mag worden op basis van gender, seksuele geaardheid en huidskleur….

Illustratie: Met de Politieke Sekswijzer kun je checken welke partij het beste past bij jouw eigen levenswijze en opvattingen.