Cirkel van (huiselijk) geweld

Van generatie op generatie

Toen ik in 1999 de vader van mijn kinderen die ik dan al 24 jaar kende en met wie ik al 17 jaar getrouwd was verliet, lieten mijn ouders en zusjes weten dat ze niets meer met mij te maken wilden hebben.

In het begin was er nog wel sporadisch contact, maar nadat ik trouwde met de man die ze absoluut (en terecht) niet mochten, brokkelde het contact steeds verder af totdat ze helemaal uit mijn leven verdwenen. Ze waarschuwden mij, maar ik geloofde ze niet.

Alle pogingen van mijn kant om het contact te herstellen liepen op niets uit. Alleen met de zus van mijn moeder, mijn lievelingstante, bleef ik contact houden.

Toen ik in 2010 vluchtte naar de vrouwenopvang was zij de enige die mij op kwam zoeken. Mijn ouders bleven zich zelfs dan tegen mij keren, tot mijn grote verdriet. Mijn tante daarentegen bleef er alles aan doen om mij te blijven zien en te steunen.

 

Puzzelstukjes

In 2013 werd ze ernstig ziek en omdat zij en mijn oom geen kinderen hebben, zorgde ik voor haar totdat ze in 2015 overleed. De tien weken dat ze in een hospice verbleef, was ik bijna dag en nacht bij haar. Ondanks dat ze ernstig ziek was, gaf het ons de tijd om veel te praten. Deze gesprekken gaven mij enorm veel inzicht waardoor ik de puzzelstukjes in elkaar kon leggen.

Zo vertelde ze mij dat ook zij en mijn moeder zijn opgegroeid in een onveilige thuissituatie. Mijn opa en oma maakten veel ruzie en met regelmaat liep oma weg van huis en gingen de kinderen haar overal zoeken. Op een dag waren ze hun moeder weer kwijt en vonden ze haar in de schuur. Ze konden haar nog net op tijd redden van een poging zichzelf op te hangen. Dit heeft een enorme impact gehad op de levens van mijn moeder en tante.

Ook mijn tante had tijdens haar huwelijk te maken met emotionele verwaarlozing en psychisch geweld. Al jaren had ik dat gevoel, maar ik wilde het eigenlijk liever niet geloven.

 

Geschiedenis

Toen ik de moedige beslissing nam uit mijn gewelddadige relatie te vluchten, waren mijn kinderen enorm opgelucht. De man die ruim 10 jaar hun stiefvader was had ook hen fysiek en psychisch mishandeld. Het duurde lang voordat ze geloofden dat ik echt, maar dan ook écht niet meer naar hem terug zou gaan.

Je zou dan toch verwachten dat ze door alles wat zij en hun moeder hadden meegemaakt een voorbeeld hadden van hoe het niet moest. Het tegendeel bleek waar.

Alle drie mijn kinderen kregen een relatie met een partner die ze net zo behandelde als hun stiefvader. Ik zag het voor mijn ogen gebeuren en kon niets doen. Ik waarschuwde hen, maar ze hielden vol dat ik me aanstelde en dat er niets aan de hand was. Hoe kon dit? Ze waren destijds zo verschrikkelijk kwaad op mij omdat ik bij de man bleef die hen en mij zo slecht behandelde. Zo kwaad dat mijn oudste dochter mij ruim zes jaar niet meer wilde zien.

De geschiedenis herhaalde zich.

 

Steun!

Eigenlijk is dat ook logisch al klinkt dat vreemd. Ik wil daar mijn visie op geven.

Wanneer je als kind de overtuiging hebt dat je niet goed genoeg bent, dat het leven moeilijk is, dat mensen niet eerlijk zijn en zo zijn er nog meer kernovertuigingen, dan is het bijna vanzelfsprekend dat je een partner aantrekt die jou gaat bevestigen dat deze overtuigingen waar zijn. En zo hou je dit patroon in stand, totdat je in staat bent je overtuigingen om te buigen tot de kernovertuigingen die echt bij jou horen.

Het duurde een aantal jaren voordat ook mijn kinderen uit de cirkel van geweld durfden te stappen. Het verschil met mijn ouders was dat ik onvoorwaardelijke liefde had en ze nooit heb laten vallen.

Ze konden altijd bij mij terecht en ik heb zonder oordeel naar ze geluisterd.

Bij huiselijk geweld moet voorkómen worden dat geweld van de ene generatie op de volgende overgaat. Kinderen die slachtoffer of getuige zijn van huiselijk geweld lijden hieronder. Ze worden in hun volwassen leven vaak zelf pleger of slachtoffer. Om deze cirkel van geweld en deze zogenaamde intergenerationele overdracht te stoppen, is het belangrijk om ouders en kinderen na voorvallen met huiselijk geweld te ondersteunen.

(Cirkel van geweld)

 

Geschreven door Anita Wix, (ervaringsdeskundige)