Benefiet: Draag bij aan het toegankelijk maken van hulp bij psychisch geweld.

“Hij laat iedereen denken dat ik gek ben, maar hij valt mij lastig en moet gewoon gestopt worden!” De wanhoop hoor ik in haar stem wanneer ik haar voorstel om voor zichzelf hulp te gaan zoeken. Ze heeft de relatie met haar partner verbroken maar wordt nog steeds op allerlei manieren door hem lastiggevallen. En het meest nare is dat ze merkt dat hij een beeld van haar probeert neer te zetten.  Mijn pogingen haar te laten merken dat ik haar hoor en begrijp lopen op niks uit. Als ik de hoorn neerleg voel ik me machteloos. Hoe zou ik haar, als mogelijk slachtoffer van psychische mishandeling, toch kunnen bereiken?

Hulp en steun bij psychisch geweld

Misschien herken je iets uit bovenstaand verhaal. Heb jij net als ik iemand in dezelfde situatie gesproken, maar heb je het gevoel dat je niks voor elkaar krijgt. Terwijl je hóórt hoe iemand vastzit in een destructief patroon. Als hulpverlener kun je dan alleen maar hopen: dat ze zelf de moed en kracht hebben om steun en hulp te zoeken. Als ze dat bij jou op dat moment niet vinden.

Afbeelding met tekst

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Benefietactie

Voor deze situaties en deze slachtoffers organiseer ik ter gelegenheid van mijn 200ste blog in juni een benefietactie. In deze blog leg ik je uit waarom ik dit zo belangrijk vind. En waarom ik gekozen heb voor het goede doel: Een fonds van het Verdwenen Zelf.

 

Psychische mishandeling in Nederland

Psychische mishandeling komt ontzettend veel voor. Het CBS kwam eind 2020 met cijfers dat ca. 680.000 Nederlanders in een jaar tijd te maken heeft met ten minste 1 vorm van dwingende controle. Dit is een geweldspatroon waarbij de psychische gewelddadigheid een optelsom wordt om de ander te controleren en te domineren. Toch zijn veel mensen onbekend met deze vorm van geweld. Of hebben zij het idee dat het niet zo ernstig kan zijn omdat het immers geen fysiek geweld is.

 

Wat bemoeilijkt de hulp aan slachtoffers van psychische mishandeling 

Veel hulpverleners willen meer doen om deze slachtoffers te bereiken en willen iets kunnen doen wat echt werkt. Toch zitten ook zij vaak gebonden aan kaders en heersende opvattingen over geweld waardoor zij lang niet altijd passende hulp en bescherming kunnen bieden. Gevolg is dat slachtoffers, zoals de vrouw uit mijn intro, moeilijk te bereiken zijn voor de hulp. En dat zij teleurgesteld raken in de hulpverlening.

De afgelopen jaren wordt er veel gedaan om het taboe op huiselijk geweld te doorbreken. Toch is het beeld dat huiselijk geweld altijd fysiek geweld is en dat het gaat om familiaal geweld wat alleen binnen bepaalde families voorkomt hardnekkig. Mede hierdoor staan slachtoffers van psychisch geweld echt in de kou. Zij worden niet gezien en erkend.

 

Goede hulp beter toegankelijk 

Wat nodig is, is dat goede hulp beter toegankelijk wordt. Hulp vanuit daadwerkelijke expertise in psychische mishandeling.  Gelukkig zijn er steeds meer plekken waar slachtoffers terechtkunnen. Wat veilig voor hen voelt. En waar ook kwalitatief goede hulp geboden wordt.

Een van die plekken is het Verdwenen Zelf. Zij bieden specialistische hulp en met ondersteuning van onderbouwde kennis van oprichter Iris Koops, vinden slachtoffers een plek om aan hun herstel te werken.

Door middel van gekwalificeerde hulpverleners, workshops die mensen kunnen volgen en ook onderbouwde (werk)boeken, voelen slachtoffers zich door hen gesteund en geholpen. En kan opgelopen schade worden beperkt en aan herstel gewerkt worden.

 

Draag bij aan het toegankelijk maken van de hulp 

De vrouw uit mijn intro had ik die plek enorm gegund. En natuurlijk hoop ik van harte dat zij uiteindelijk daarbij terecht is gekomen. Toch is het voor veel slachtoffers nog lastig die hulp te vinden en soms is het voor hen ook niet betaalbaar. Voor die slachtoffers heeft het Verdwenen Zelf een fonds opgericht. Door middel van het organiseren van een benefiet actie zamel ik geld in voor dit fonds. Zodat het direct bij slachtoffers terecht kan komen.

 

Hoe draag jij bij? 

Van 21 tot 30 juni kun je online masterclasses volgen, die door diverse deskundigen worden gegeven. Allemaal over de aanpak van huiselijk geweld, vanuit diverse invalshoeken.

Elke deelname aan een masterclass zorgt voor 1 workshop voor een slachtoffer. Volg je er twee dan kunnen we bijvoorbeeld aan een ander slachtoffer een setje (werk)boeken aanbieden. 

Via de masterclasses leer jij meer over de aanpak van huiselijk geweld, en draag je daarnaast dus direct bij aan hulp voor slachtoffers van psychisch geweld.

HIER lees je meer over de masterclasses die gegeven worden. De komende weken stel ik de verschillende deskundigen en hun expertise aan je voor!

 

Doe jij mee? 

Doe jij mee aan deze benefietactie? Deel deze actie dan in jouw netwerk, binnen jouw organisatie. Verwijs naar de pagina waarop alles samengevat staat. En meld je aan voor een masterclass naar jouw keuze.

Alleen samen kunnen we huiselijk geweld sneller stoppen!

 

Geschreven door Kirsten Regtop (#TEDxSpreker, blogger en trainer bij www.kirstenregtop.com over o.a. huiselijk- en partnergeweld). Lees deze en meer blogs ook op haar site