BDSM-rollen

Binnen BDSM heb je verschillende rollen. Nu is rol in deze context misschien niet het beste woord, want dat klinkt alsof je iets ‘speelt’. Voor sommige mensen die aan BDSM doen is dat ook zo. Die vinden het spannend om af en toe in de slaapkamer of op een spannend feestje een bepaalde rol aan te nemen. Maar voor andere kinksters is hun BDSM- ‘rol’ meer een deel van hun identiteit. Sommigen noemen het een levensstijl, anderen een geaardheid, en zo zijn er nog wel meer visies van verschillende mensen. Maar hoe je het ook noemt of omschrijft, er zijn dus verschillende rollen.

Heel veel verschillende rollen, zelfs. Wanneer je op FetLife, zeg maar Facebook voor kinky mensen, een profiel aanmaakt, kan je kiezen uit zo’n vijfenzeventig verschillende rollen. Het gaat een beetje te ver om al deze rollen hier te gaan bespreken, dus ik heb er een paar uitgekozen waarvan ik denk dat ze het meest voorkomen.

Nu is het zo dat er geen vaste definities of omschrijvingen zijn voor alle verschillende rollen. Het komt er dus op neer dat je, als kinkster, zelf kan kiezen hoe jij jouw rol noemt. In de twintig jaar dat ik in de BDSM-scene rondloop, heb ik al de nodige discussies voorbij zien komen over wat nu het verschil is tussen een submissive en een slavin. En na al die jaren zijn we het er nog steeds niet over eens.

 

Dominant

Laat ik beginnen met de Dominant. Sommige dominanten noemen zichzelf dominant, D, of Dom/Domme. Meester/Meesteres of gewoon Meneer/Mevrouw hoor ik ook vaak voorbijkomen. De dominant is de persoon die de leiding neemt in een BDSM-spel. Deze persoon bepaalt wat er gebeurt en heeft de zweep in de handen. Althans, niet iedereen die aan BDSM doet, speelt ook met pijn. Maar als er geslagen wordt, is de dominant over het algemeen dus degene die de klappen uitdeelt. Wanneer een dominant ervan geniet om iemand pijn te doen, zou je deze persoon ook nog een sadist kunnen noemen.

 

Submissive

De ontvangende of onderdanige partij is de Submissive, ook wel de sub genoemd. Sommige mensen geven de voorkeur aan slaaf/slavin, toy of bottom. Waar de dominant de leiding neemt, volgt de sub. Ook subs heb je in allerlei soorten en maten. Sommige subs houden bijvoorbeeld heel erg van pijn ontvangen en zou je dan ook wel een maso(chist) kunnen noemen. Andere subs hebben weer niks met pijn, maar houden misschien heel erg van opdrachten uitvoeren, seksueel beschikbaar zijn, dienstbaarheid of vernedering.

 

Switch

Dan zijn er ook nog mensen die het zowel fijn vinden om dominant als onderdanig te zijn. Zo iemand noem je een Switch. Sommige mensen kunnen in één spel switchen van rol, ze beginnen dan bijvoorbeeld in de onderdanige rol, om daarna over te schakelen op de dominante rol. Maar het kan ook zijn dat een switch een bepaalde periode alleen behoefte heeft om onderdanig te zijn, of dat ‘ie bij bepaalde partners dominante gevoelens heeft, en bij andere partners juist onderdanige gevoelen. Het kan allemaal!

 

Kinkster

Kinkster is een beetje een overkoepelde term voor mensen die aan BDSM doen, in welke rol dan ook. Hoe je kiest welke rol bij jou past, is heel persoonlijk. Soms hebben mensen al duidelijke fantasieën, maar soms is het ook een kwestie van proberen en ontdekken. Niks spannender dan lekker wat experimenteren en erachter komen, toch?

 

Geschreven door TessTesst