Als een koning voor je verlangen

Gezonde mannelijkheid

Æbele Kluwer is ruim 10 jaar geleden begonnen met een persoonlijk onderzoek naar mannelijkheid en seksualiteit. Eerst voor hemzelf en later is hij zich gaan interesseren voor de samenhang tussen mannelijkheid, seksualiteit en (persoonlijk) leiderschap. Kluwer is 55 jaar, getrouwd en heeft drie kinderen.

Æbele heeft als missie:

“Mannen helpen bij het ontwikkelen van gezonde mannelijkheid” en dat doet hij met zijn eigen bedrijf Het Seksgesprek en tweewekelijks in een artikel voor Vlam.

 

Ik had na verloop van tijd steeds minder vaak seks in mijn relatie en als ik al seks had was het steeds meer een verplicht nummertje. Tot het er helemaal niet meer van kwam, of hooguit een paar keer per jaar om van het gezeur af te zijn. Dat is een proces dat veel mannen kennen en dat zich in de loop van jaren voltrekt. Soms is er een opleving, maar de grote lijn is langzaam maar zeker richting de nul.

Kikker in een pan

Hoewel je er ontevreden over bent lukt het niet het tij te keren of er een gesprek over te voeren. Zo’n gesprek wordt dan een herhaling van zetten. Jij zegt dat je vaker seks wilt, en zij zegt dat ze gewoon minder vaak zin heeft. Als je geluk hebt doet ze daarna haar best om vaker zin te maken, maar de grote lijn blijft dalen. En jij denkt dat je niet anders kan dan het accepteren. Het lijkt een beetje op de mythe van die kikkers in een pan water. Als je die aan de kook brengt zou een kikker rustig blijven zitten en langzaam gekookt worden. Gelukkig is die mythe niet waar. Als het water te heet wordt, springen ze er gewoon uit.

Waag de sprong

Veel mannen nemen lang voor lief dat seksualiteit in hun leven een steeds kleinere rol speelt. Ik was er dus zelf ook zo één. Ook ik heb veel te lang geaccepteerd dat de seks in mijn relatie minder en minder werd. En ik ben niet eens zelf uit de pan gesprongen, mijn toenmalige vrouw schopte me eruit. De mannen die mij bellen voor Het Seksgesprek staan op het punt de sprong te wagen. Niet om hun huwelijk of relatie te beëindigen, maar juist om hun relatie te redden en hun verlangen eindelijk serieus te nemen. Ze onderkennen dat seks belangrijk voor ze is en dat ze niet willen dat het uit hun leven verdwijnt. Ze willen gaan staan voor hun verlangen. En dat is erg moedig. Ik snap maar al te goed waarom zij, net als ik, zo lang zijn blijven zitten.

Je bent een prins, word de koning

Seksualiteit raakt aan de basis van wie we zijn. Het raakt ook aan de basis van de relatie met onze partner. Als je daaraan gaat morrelen kan het hele bouwwerk instorten. Maar het kan ook dat je wel écht in gesprek raakt met elkaar over jouw en haar verlangen. Misschien heeft ze wel minder zin in seks, omdat ze dat wat jij doet eigenlijk niet zo fijn vindt. Dat is best een lastige boodschap. Mannen zijn gauw gekwetst (ja, ik ook) als ze feedback krijgen over hun sex-skills. Bovendien doe je het al jaren zo, dus het ‘ja maar, waarom kom je daar nou pas mee’ ligt ook op de loer. Het kan dus een rationele keuze lijken om niet over je ontevredenheid te beginnen en rustig in het pannetje water te blijven zitten. Maar dan sterft er een kikker. En zoals iedereen weet is een kikker eigenlijk een betoverde prins. Beter is het om tijdig het belang van seks in je leven serieus te nemen en als een koning te gaan staan voor je verlangen en dat uit te spreken.