Seksgod

Een stevige dominante man is wat veel vrouwen willen in bed. En daarbuiten een man die empathisch, zacht en kwetsbaar is. Een échte man die weet wat hij doet en tegelijk veilig is en haar in staat stelt zich over te geven en te openen voor hem. Voor veel mannen klinkt dat als onmogelijk, bijna bovenmenselijk. Voor vrouwen klinkt het goddelijk.

Verlangen

Ik wilde graag zo goddelijk worden; een seksgod. Maar hoe doe je dat? En hoe blijf je tegelijk jezelf? Daar is natuurlijk van alles voor nodig; een goed en gezond lijf, goed gereedschap, goeie sexskills, tijd, aandacht enzovoort. Dat zijn allemaal belangrijke randvoorwaarden, maar het begint veel dichter bij jezelf. Als je die veilige mannelijke man wilt zijn, die weet wat hij doet, dan moet je vooral jezelf goed kennen. Weten wat je wilt en dat écht serieus nemen. Ik had net als veel mannen van nature de neiging het (veronderstelde) verlangen van mijn vrouw belangrijker te vinden dan mijn eigen verlangen. En, eerlijk is eerlijk, dat heb ik nog steeds wel eens. Dat zit zo ingebakken, dat ik me automatisch afvraag wat zij zou willen en soms niet eens wéét wat mijn eigen verlangen is. Of het nu gaat over wat we gaan eten of wat we in het weekend gaan doen. En ook op het gebied van seks. Op de vraag ‘wat wil jij dan’ heb ik nog steeds wel eens geen antwoord.

Hork

Dat is natuurlijk niet stevig en mannelijk. Gelukkig heb ik wel geleerd en ben ik beter geworden in het voelen van mijn eigen verlangen. Ik stel mezelf de vraag: ‘doe ik het voor mezelf of doe ik het voor de ander?’ Als het antwoord is: ‘ik doe het voor de ander’, bedenk ik wat ik zelf wil. En dan bepaal ik wat ik doe. En als ik dan toch voor die ander kies, doe ik dat omdat ík dat graag wil. Je hoeft er dus geen zeker geen egocentrische hork van te worden. Door stil te staan bij de vraag waarom je iets doet, word je je steeds bewuster van jouw eigen verlangen.

Speak-up

De volgende stap is het uitspreken van je verlangen. Ik vind dat altijd spannend. Ik ben altijd bang dat mijn partner mijn verlangen afkeurt, of raar vindt en het afwijst. Of dat het verlangen egoïstisch is. Door het uitspreken van je verlangen stel je jezelf open en ben je kwetsbaar. Realiseer je dat het uitspreken van je verlangen niet betekent dat het ook vervuld wordt. Dat is zowel voor jezelf als voor de ander belangrijk. Voor jezelf is het daardoor makkelijker je verlangen uit te spreken en je voorkomt teleurstelling. De ander voelt niet de druk dat zij het verlangen ook moet realiseren. Vooral bij seksuele verlangens is die druk een killer. En wat zomaar kan, is dat de verlangens heel goed bij elkaar passen. En zo niet, dan is blijft het een zaak van geven en nemen.

Als je duidelijk bent over je eigen verlangens ben je zowel kwetsbaar als stevig. Er is geen verborgen agenda. Dat voelt veilig en betrouwbaar. En daarmee voel je je al een klein beetje de seksgod.

Æbele Kluwer heeft als missie:

“Mannen helpen bij het ontwikkelen van gezonde mannelijkheid” en dat doet hij met zijn eigen bedrijf Het Seksgesprek en maandelijks in een artikel voor Vlam.