Vlam Art: ‘Je lichaam is het waard is om aangeraakt te worden’ (Roos de Jager)

In de rubriek Vlam Art laten kunstenaars werk zien dat te maken heeft met relaties, intimiteit en seksualiteit. Dat mag gaan over de mooie kanten maar ook over de negatieve kanten ervan. De kunst mag zowel subtiel als expliciet zijn. In Vlam Art komen kunstenaars aan het woord over wie ze zijn, over hun werk en waarom ze doen wat ze doen. En dat kunnen allerlei verschillende kunstvormen zijn.

Je lichaam is het waard om aangeraakt te worden

“Iedereen heeft zijn onzekerheden, en als je naakt voor de spiegel staat, kijk dan eens even níet naar dat extra rolletje, kwabje, puistje of naar de kleur maar ook naar wat je wel mooi vindt. En wees daar trots op!”, vindt Roos de Jager.

 

Deze 26-jarige kunstenaar uit Amsterdam – zelf noemt noemt ze zich een ‘creatieve duizendpoot’ – studeerde vorig jaar zomer af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Ze is afgestudeerd in video/fotografie, maar ze illustreert en schildert ook vaak, zowel analoog als digitaal.

 Eigenzinnig

“Elke dag poppen er weer nieuwe ideetjes in mijn hoofd op. Daarom kom je me vaak met een kwast in mn handen tegen, en als het geen kwast is is het wel een fotocamera, en als het geen fotocamera is dan wel een schetsboek. Of een spons, om weer alle verfspetters van de grond te boenen.”

Met een speciale liefde voor kleur en de juiste kleurencombinaties en patronen krijgen haar beelden een bepaalde eigenzinnigheid. Als ontwerper wil ze graag op empatische wijze een effectieve bedrage leveren aan de veranderingen om ons heen.

 

Taboedoorbrekend

“Ik schilder en illustreer heel vaak naakt, met de vrouw in het bijzonder. Ik vind een vrouwenlichaam ongelooflijk mooi en de rondingen die een vrouw heeft maken het meteen (in wat voor positie ze ook staat) heel sierlijk. Maar ook intimiteit en seksualiteit komen in mijn tekeningen voor. Soms probeer ik op een sierlijke en artistieke manier taboedoorbrekende onderwerpen aan te kaarten

 

 

 

 

… even, even, alles geven

straks is het weer voorbij

   zitten we allemaal weer achter het raamkozijn

ik wil niet, ik wil nu

ik wil nu voelen, dansen, aanraken,

tegen elkaar aanplakken

woorden die verslappen

ik weet niet wat ik zeg … 

uit “Linkerpaal”, spoken word: Roos de Jager

 

Vlam Art: Roos de Jager

 

 

 

 

 

 

👉Meer werk van Roos zien?

Check haar website