Vlam Art: “Intimiteit krijgt een andere betekenis” (Rianne Witteveen)

In de rubriek Vlam Art geven we kunstenaars de mogelijkheid hun werk te laten zien dat te maken heeft met relaties, intimiteit en seksualiteit. Dat mag gaan over de mooie kanten maar ook over de negatieve kanten ervan. De kunst mag zowel subtiel als expliciet zijn. In Vlam Art komen kunstenaars aan het woord over wie ze zijn, over hun werk en waarom ze doen wat ze doen. En dat kunnen allerlei verschillende kunstvormen zijn.

Intimiteit krijgt een andere betekenis

Vlam Art in het hoge noorden! Vormgever en grafisch multi-art kunstenaar Rianne Witteveen woont sinds een jaar in Nijemirdum, samen met haar echtgenoot en hond.
“We zijn hierheen vertrokken vanwege mijn ernstig allergische astma. Wonen in Friesland was altijd al een wens. En nu zijn we er! Schone lucht en perspectief voor de toekomst. Hier kan ik mijn kunstenaarschap weer uitbreiden, naast het grafisch ontwerpen.
“In mijn hoofd zit een schetsboek dat zich als vanzelf met beelden vult. Ze vinden een uitweg als ik teken, ontwerp, en ets. Met de jaren heb ik mijn techniek en vaardigheden ontwikkeld.”

Vlam Art - hlafbloot Rianne

Het nieuwe ontdekken

Tekenen en schilderen zit bij Rianne in de familie: “Mijn vader kon geweldig en uit de losse pols cartoons tekenen op de achterkant een van een sigarendoosje. Zelf ben ik zoals zovelen gestart met potlood en de kwast. Rond m’n dertigste kwam de behoefte om mijn krabbels in m’n hoofd in een andere techniek om te zetten. En dat vond ik in de grafische hoek. Etsen en monotype werden het. Technieken en onconventionele materialen combineren werd het nieuwe ontdekken. Deze trend heeft zich doorgezet. 3D-pen en de smartphonefotografie naast de conventionele fotografie kwamen erbij. Zo zijn etsen niet alleen meer op papier afgedrukt, maar ook op de (smartphone)foto gezet en werk ik verder met digitale tekenprogramma’s.”

Rianne Witteveen - nog niet zichtbaarIntimiteit

Al van kinds af aan heeft Rianne eczeem: “Ik verstopte mijn lichaam in grote kleding met lange mouwen. Dan krijgt intimiteit een andere betekenis. Hoe zie je jezelf … of verberg je jezelf en zie je de ander. Hoe voelt het om aangeraakt te worden. Aanraken stond vooral in teken van insmeren. Gelukkig is insmeren voor de ontwikkeling van een kind een goede emotionele interventie. Ik voelde me anders en voelde mijn lichaam en vooral mijn huid bewuster. Nu, nu mijn huid door medicatie heel is, durf ik mezelf te laten zien. Gevolg van deze ontwikkeling is dat ik mensen in andere vormen laat zien. Mijn idee van gevoel voert de boventoon.

Kwetsbaar

Hoe de mens er daadwerkelijk uitziet is niet het meest waardevolle. Maar durf je te staan voor iets, durf je je te laten zien aan de ander. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de lijnfiguren met de grote voeten. Als je huid kapot is, is jezelf geven aan de ander ook letterlijk kwetsbaar. De lading is groter. Het in de loop van de jaren tekenen van mensen is het helen van de tijd. En zo ben ik ook meegegroeid in de tijd dat mijn huid is geheeld door medicijnen. Daardoor heeft intimiteit niet meer zo de kwetsbare verborgenheid, niet meer zo intens als destijds.”

Showurself - Rianne Witteveen

 

Zie het verhaal van deze tekeningen …

Valt ’t op?
Laat het maar zo zijn,
al durf je misschien niet goed.
Mijmer over wat kan,

dan wordt het alleen maar mooier.

 

houdingen - Rianne Witteveen

 

 

👉Werk van Rianne zien?

Check:

Instagram

Website