Vlam Art: “Je bent zoveel meer dan alleen je lichaam” (Carlijn van der Leede)

In de rubriek Vlam Art geven we kunstenaars de mogelijkheid hun werk te laten zien dat te maken heeft met relaties, intimiteit en seksualiteit. Dat mag gaan over de mooie kanten maar ook over de negatieve kanten ervan. De kunst mag zowel subtiel als expliciet zijn. In Vlam Art komen kunstenaars aan het woord over wie ze zijn, over hun werk en waarom ze doen wat ze doen. En dat kunnen allerlei verschillende kunstvormen zijn.

 

Gelijkwaardigheid, vertrouwen en zelfacceptatie zijn de belangrijkste basis voor relaties, intimiteit en seksualiteit. Met die overtuiging werkt kunstenaar/illustrator Carlijn van der Leede (23). Als illustrator heeft ze een periode maatschappijkritisch autonoom werk gemaakt rondom machtsverhoudingen, een thema dat haar erg bezighoudt.

“Ik ben zelf erg meelevend en vind het dan ook schokkend hoe mensen met een hogere status, meer geld of meer kracht machtsmisbruik maken van anderen. Ik heb het dan bijvoorbeeld over uitbuiting, seksueel misbruik of vernedering. Mijn illustratieve werk zet ik dan ook graag in om mensen met beeldmetaforen aan het denken te zetten over dit soort thema’s.”

Machtsmisbruik

Carlijn heeft een duidelijke visie op machtsmisbruik binnen relaties, intimiteit en seksualiteit. “Een hoge status en hoog inkomen kunnen aantrekkingskracht uitoefenen op anderen. Maar ze kunnen ook negatieve gevolgen hebben wanneer mensen met een veel lagere status hierdoor geen ‘nee’ durven te zeggen. Het gevaar loert ook dat mensen met een hoge status het beeld krijgen dat ze alles, dus ook seks, kunnen krijgen of kopen van mensen met een veel lagere status. Dat wil ik voorkomen. Besef dat je op seksueel en intiem gebied zoveel meer bent dan alleen je lichaam. Blijf goed naar elkaar en jezelf luisteren wat je echt wil.”

Hoofd leeg

Carlijn komt uit Noord-Brabant. Haar familie en haar vriend zijn heel belangrijk voor haar. “In mijn vrije tijd wandel of sport ik graag om mijn hoofd leeg te maken. Verder kijk ik fantasy-series of lees ik boeken. Ook houd ik erg van muziek, zowel om te luisteren (naar rock, pop of filmmuziek) als om te spelen op mijn viool. Ik vind het belangrijk om bij te dragen aan het welzijn van medemensen, dieren en de natuur. Dit doe ik onder andere door petities te tekenen, vegetarisch te eten, te collecteren en tweedehands of duurzaam te kopen.”

Toegepast kunstenaar

Die betrokkenheid bij het welzijn van mens, dier en natuur komt ook tot uiting in Carlijns werk:

“Ik werk het meest als toegepast kunstenaar en ga dan ook graag samenwerkingen aan met maatschappelijk bewuste ondernemers, kleine bedrijven en schrijvers. Om een aantal concretere voorbeelden te noemen: Afgelopen jaar heb ik boekillustraties en visitekaartje mogen ontwerpen voor ‘Optie Samenleving’, een organisatie die zich inzet voor meer duurzaamheid op sociaal en milieukundig gebied. De afgelopen maanden heb ik het kinderspel ‘Archidome’ mogen vormgeven, dat door middel van een leuke ruimtereis rugklachten tegengaat op basisscholen. Mijn werk is dan ook heel divers en kan uiteenlopen van company branding tot kinderboekillustraties. Als illustratief en grafisch vormgever help ik anderen graag met de visuele versterking van hun tekst, product of organisatie.”

 

👉Werk zien van Carlijn? Check:

Website 

Facebook

Instagram