Vlam Art: “Er is niets mis met het naakt” (Ans Broeders)

In de rubriek Vlam Art geven we kunstenaars de mogelijkheid hun werk te laten zien dat te maken heeft met relaties, intimiteit en seksualiteit. Dat mag gaan over de mooie kanten maar ook over de negatieve kanten ervan. De kunst mag zowel subtiel als expliciet zijn. In Vlam Art komen kunstenaars aan het woord over wie ze zijn, over hun werk en waarom ze doen wat ze doen. En dat kunnen allerlei verschillende kunstvormen zijn.

 

‘Vrouwen, laat je niet gek maken, je bent mooi en je mag er zijn. Geniet van je lijf en wees trots!” Die oproep doet kunstenares Ans Broeders. “Haal naakten uit de taboesfeer!” Ans is vanaf 1998 zelfstandig onderneemster en schildert alleen maar vrouwen, in al hun facetten. Ze was een van de eerste kunstenaars die reageerden op de oproep van Vlam, ‘hoe laat je relaties, intimiteit en seksualiteit zien in je kunst

Onconventioneel en passioneel

Ans Broeders: “Na de TeHaTex (Tekenen, Handvaardigheid en Textiele werkvormen, de toenmalige Gelderse Leergangen) ben ik werkzaam geweest als (schilder)docente, hoofd commerciële afdeling Mediagroep Radboud Universiteit Nijmegen, grafisch vormgeefster en heb mijn hart gevolgd door autonoom te gaan werken.”

Ans staat onconventioneel en passioneel in leven en werk. “Op een prettige manier direct”, vindt ze zelf. “Ik neem de tijd voor dingen die ertoe doen en bezoek graag mooie plaatsen. Ik schilder alleen maar de vrouw in al haar facetten. Thema’s zijn het lijnenspel, zwart-witgebruik of met toevoeging van één kleur. Daarnaast maak ik van papier 3D-objecten.”

Verpreutsing en perfectie

Er is maar één Ans Broeders: kunstenaar, mens, vrouw, Ans. Gedreven door kunst en bezig zijn met kunst. “Juist mijn werk is nodig, in deze tijd van verpreutsing en perfectie. Ik probeer in een groot deel van mijn werk met zwart-witgebruik en harde contrasten toch de zachtheid van de vrouw weer te geven. Iedere techniek levert een ander vrouwbeeld op.

“Ik heb tot doel om naaktheid uit de taboesfeer te halen. Merk dat exposeren met mijn schilderijen niet makkelijk is, juist vanwege dit thema vrouwelijk naakt. Galeries durven het niet aan … En dat in 2021! Ik werk met verschillende technieken: acryl, monotype, houtskool en maak ook 3D-objecten, alleemaal gebaseerd op het vrouwenlichaam.”

 

‘Haal naaktheid uit de taboesfeer’

 

“Er is niets mis met het naakt. Het naakte lichaam is mooi. Als we het toch eens normaler zouden kunnen bekijken, dan zal dat vast zijn weerslag hebben op seksualiteit en intimiteit. Ik heb diverse seksuologen op mijn exposities gehad die zo blij waren met mijn werk, juist vanwege het taboe rondom naakt.”

Imperfect en mooi

Bij bijvoorbeeld exposities merkt Ans dat mensen moeite hebben om vrouwelijk naakt zien. “Ik exposeerde eens in de kerk, en kreeg een reactie als: ‘Oh maar blote vrouwen horen niet in de kerk!’ Het lijkt nog steeds een taboe, terwijl we in de 21ste eeuw leven.

Met een naam als Rubens kan je voor de dag komen, en toen was het vrouwelijk naakt geen probleem. Maar ik ben Ans en schilder deze vrouwenlichamen met alle onvolkomenheden. We leven in een tijd waar alles perfect moet zijn, maar het leven is niet perfect. Daarom vind ik het belangrijk om juist de vrouw te laten zien, ook in haar imperfectie. Zodat de vrouw gezien wordt zoals ze is, want ze is mooi.”

 

👉Werk zien van Ans? Check:

Website 

Facebook

Instagram