Veiligheid voorop

Na een jaar covid-19 uitleg en lockdowns snapt zo langzamerhand iedereen wel hoe besmetting werkt. Bij de mensen die er een open relatie op na houden, waren virussen al veel langer een gespreksonderwerp. Wij hebben namelijk relaties én seks met meerdere partners. De angst voor HIV zit er diep in en de andere soa’s zijn ook geen pretje. Open gesprekken over veilig vrijen, een fikse voorraad condooms en latex handschoenen, regelmatig testen én een goede partnerkeuze zijn volstrekt noodzakelijk, willen we niet ziek worden.

Communicatie is zoals altijd de crux. Zodra iemand iets niet durft te zeggen, loopt iedereen meer risico. Zoals die keer dat ik een condoom kwijtmaakte. Na de vrijpartij was het niet meer te vinden. Niet in bed, niet om de piemel waar het oorspronkelijk zat…pas na een ontspannen douche kwam het condoom ineens weer tevoorschijn. Oeps, het hield zich schuil naast mijn baarmoedermond. Dat was dus het allereerste onderwerp tijdens het ontbijt, want iedereen moest daarvan op de hoogte worden gebracht.

Zo’n geintje betekent namelijk dat ikzelf, mijn vaste partner, de vriendin daarvan en de vriendin dáárvan weer acht weken lang veilig (met betere condooms) moeten vrijen en zich wederom laten testen op de gangbare soa’s. Want de piemel die het condoom kwijtraakte, kan een soa geïntroduceerd hebben in wat een gesloten systeem van sexpartners was.

Als meerdere mensen intieme handelingen uitvoeren zonder bescherming dan heet dat ‘fluid bonded’. De meeste gezinnen zijn onderling sowieso ‘fluid bonded’, want je kust elkaar, je veegt een keer iets van de wang van je kind met een vingertje spuug, iedereen eet yoghurt van dezelfde lepels. Dat is wel iets om over na te denken als je én kinderen hebt én af en toe met een nieuw persoon het bed deelt. Schaamte over je seksuele leven staat de veiligheid van meerdere mensen in de weg, dus hoe sneller je daarover leert praten, hoe beter.

Je hóeft natuurlijk niet je lichaamsvocht uit te wisselen met een seksuele partner, maar bedenk dan wel dat zoenen ook al valt onder ‘fluid bonded’. En dat bij orale seks een condoom alleen niet genoeg is: een virus kan ook op de huid rondwaren rond de schaamstreek. Een latex handschoen openknippen en als barriére gebruiken is een prima manier om van elkaars tongen te genieten zonder risico op ziektes te lopen.  En daarbij komt die goede partnerkeuze om de hoek kijken: als je intiem bent met iemand die al die bescherming maar overdreven vindt, of er niet goed over kan praten, dan zijn de potentieel gebakken peren de seks waarschijnlijk niet waard.

Het risico op zwangerschap gaan we het even niet over hebben – dat speelt bij monogame mensen ook. Het grote verschil met monogamie is dat een poly-cluster vrijwel altijd uit meer dan twee mensen bestaat. Het komt voor dat er bij veilig-vrijen-gesprekken acht mensen aan de virtuele tafel zitten, van wie er maar drie onderling sex hebben, maar de rest wel intiem samenwoont. Het is risico management voor gevorderden.

‘Als je meerdere relaties hebt, dan heb je zeker lekker veel seks’, is de meest gehoorde veronderstelling. Nope, helaas. Maar ik kan wel in een elevator pitch van veertig seconden uitleggen hoe het met mijn seksuele gezondheid staat.