Tragiek in de turnwereld

Tragiek in de turnwereld

Eindelijk aandacht voor het misbruik en geweld in afhankelijkheidsrelaties binnen de turnwereld: dader (coach) fungeert als breekijzer, omdat de slachtoffers (atleten) nooit geloofd zijn!

VLAM heeft diep respect voor de oud-turnsters die nu uit de anonimiteit stappen en hun verhaal doen om hopelijk nu écht een verandering in de turncultuur teweeg te brengen.

Over wie hebben we het?

  • Gerrit Beltman, de coach die nu de ballen heeft om naar buiten te brengen dat er binnen de turnwereld fysieke en psychische mishandeling plaatsvindt, ook door hem. Vernedering, manipulatie, isolatie, blessureleed en eet– en gewichtsproblematiek, om het zogenaamde beste resultaat te krijgen.
  • De jonge atleten die rond hun zevende levensjaar startten met hun carrière, die volledig gebrainwasht werden en nu naar buiten komen met getuigenissen die jarenlang niet geloofd zijn!
  • Drie oud-turnsters, Marinka van Apeldoorn, Loes Linders en Stephanie Tijmes, die afgelopen maandagavond 27 juli hun verhaal deden bij de talkshow OP1, samen met sportjournalist Marco Knippen.
  • Marco publiceerde zaterdag 25 juli een artikel over het misbruik in de turnwereld, met tien getuigenissen van onder anderen WK- en EK-deelnemers en Nederlandse kampioenen van 18 t/m 41 jaar. Meerdere generaties dus.
    Op zondag 26 juli volgde het interview met coach Gerrit Beltman waarin hij bevestigt dat hij jarenlang ver over de schreef is gegaan en zijn excuses maakt. “Toen dacht ik dat het de enige manier was om een topsportresultaat te behalen … Dat ik iemand dat heb aangedaan, daar schaam ik me voor, daar schaam ik me echt voor.”
  • Oud-turnsters Joy Goedkoop en Stasja Köhler, die als reactie op dit interview bij Studio Sport ook hun verhaal doen. In 2013 bracht Stasja Köhler, één van de oud-turnsters die getraind is door Gerrit, een boek uit getiteld: De onvrije oefening. Daarin schrijft ze over jarenlange fysieke en mentale intimidatie als trainingsmethode. Ze vertelt bij Studio Sport dat men er zeven jaar geleden nog niet klaar voor was … (https://www.bol.com/nl/f/de-onvrije-oefening/9200000009985079/)

Wat zorgt er nu dan wél voor dat men er klaar voor is? Dat er onderzoek gedaan is door het Noord-Hollands Dagblad én dat coach Gerrit Beltman, nadat hij 35 jaar in het vak zit, ineens komt met zijn bekentenis en een excuses?

Waarschijnlijk is het antwoord o.a. de Netflix documentaire: Athlete A. De documentaire waarin verschillende (oud-)turnsters/overleefsters uit de Verenigde Staten aan het woord komen die seksueel misbruikt zijn door hun sportarts Nassar en daarbovenop misbruikt zijn door het systeem van de USA Gymnastics.

Overleefster Jennifer Sey zegt in deze docu: “Er waren overal seksuele roofdieren. Ook in mijn sportschool. De nationale teamcoach, Don Peters, was een bekend seksueel misbruiker. Ze waren overal in het land en we wisten wie ze waren. Maar meer in het algemeen was emotioneel en fysiek misbruik de norm en we waren allemaal zo terneergeslagen en zo gehoorzaam, dat we niks zeiden toen we wisten dat er seksueel misbruik aan de gang was. We waren gewoon … we voelden ons machteloos.

Als een turnster wél een melding deed, zoals Maggie Nicholas, werd deze verdoezeld door het systeem van USA Gymnastics en zelfs door de FBI. Het merk USA Gymnastics was belangrijker dan het welbevinden van de meiden en zelfs de wet. In de jaren 50, begin jaren 60 waren de turnsters volwassen vrouwen, totdat eind jaren 60 een 14-jarige Roemeense turnster de Olympische Spelen won. Vanaf dat moment was turnen meer in trek bij de jonge meiden. Een sport waar zij zich in een gevaarlijke omgeving bevonden, die leidde tot eetstoornissen, verlate volwassenheid en menstruatie.

Het regime van de Roemeense dictator Nicolae Ceausescu was mogelijk het meest repressieve regime in het Oostblok. Zijn regime en het systeem had het beste resultaat op de Olympische Spelen. De coaches (Károlyi) die de turnsters hebben gecoacht, maakten deel uit van dit systeem. Het systeem waarbinnen geen ruimte was voor blessures, waar ze moesten doortrainen met gebroken tenen, geblesseerde ruggen en ze tijdens behandelingen van de arts seksueel misbruikt werden. “Maggie Nicholas deed in juni 2015 aangifte tegen Nassar bij de USA Gymnastics. In de 15 maanden tot het eerste artikel van Nassar in the Indianpolis Star bleef hij vele meisjes behandelen en misbruiken. Meer dan 500 overlevers van Nassar deden aangifte, ook olympische atleten. Het Amerikaans ministerie van Justitie onderzoekt momenteel de USA Gymnastics, United States Olympic Committee(USOC) en de FBI voor hun optreden in antwoord op aantijgen van seksueel misbruik van atleten.”

De documentaire Athlete Alaat de fysieke, mentale mishandeling en nog meer het seksueel misbruik voelen. De woorden van de verschillende oud-turnsters die aan het woord zijn geweest komen overeen met de woorden die wij nu van oud-turnsters in Nederland horen.

Afhankelijk zijn van je coach en/of arts maakt kwetsbaar, want zij kunnen je maken of letterlijk én figuurlijk breken! Het streven naar perfectie en dat geweldige gevoel van kracht, in de lucht zweven en groeien, maakt het voor de jonge turnsters enorm ingewikkeld en de afhankelijkheid des te groter. Door de vele aantal uren/dagen samen trainen wordt de coach vaak gezien en ervaren als surrogaatouder. En ouders worden buiten beeld gehouden met de illusie dat de coaches goed voor hun kinderen zijn en zorgen. De kinderen worden totaal gebrainwasht en weten niet beter dan dat de mentale en fysieke mishandeling erbij hoort om naar de top te kunnen, zoals deelname aan de Olympische Spelen.

Opvallend is dat op 28 juli de turnsters van de Nederlandse ploeg zich niet herkennen in het beeld dat nu geschetst wordt: Waar vroeger ruimte was voor fysieke en mentale geselingen, behoort dit wat ons betreft tot het verleden. Bij ons huidige team heerst een gezond topsportklimaat.”

Na alle berichtgeving, interviews en uiteraard de documentaire Athlete Avragen wij van VLAM ons oprecht af, of deze reactie niet ook onder druk of loyaliteitbesef naar buiten wordt gebracht. Het onafhankelijk onderzoek dat op 29 juli door de Turnbond is aangekondigd zal hopelijk duidelijkheid geven. Zolang het onderzoek loopt zijn alle (bonds)trainers op non-actief gesteld door de bond.

 

Geschreven door Natascha Pankow (redactie VLAM)