Toename online misbruik

Tijdens de landelijke lockdown hebben wij op onze hulplijn Helpwanted.nl, voor kinderen en jongeren die te maken krijgen met online seksueel misbruik, een grote stijging in het aantal meldingen waargenomen. Vooral gevallen van sextortion, chantage met naaktbeelden, werden vaker gemeld. In deze periode van sociale isolatie was iedereen meer online. Zowel jongeren die hun seksuele bevrediging online zochten, als afpersers die misbruik maakten van de beelden.

De gesprekken die wij voerden met jongeren duurder ook langer. We merkten dat jongeren meer gingen piekeren en daardoor meer behoefte hadden om met ons te praten. Zeker nu er ook geen afleiding was van school, vrienden of sport, en ze niet makkelijk naar een docent of naar vrienden konden stappen.

Jongeren die te maken krijgen met online seksueel misbruik adviseren wij vooral om erover te praten, het liefst met een volwassene. Er heerst vaak nog een taboe op het onderwerp, waarbij jongeren zich schamen omdat ze hebben deelgenomen aan online seksueel contact. Voor ouders en professionals is het dan ook belangrijk hier heel duidelijk in te zijn, zij zijn hier het slachtoffer! “Jij hebt niets fout gedaan, degene die misbruik maakt van jou is degene die fout zit”.

Online seksueel contact is een normaal onderdeel van de seksuele ontwikkeling van deze generatie. Het is dan ook goed het onderwerp online seksuele veiligheid regelmatig met kinderen/jongeren te bespreken. Dat hoeft niet een zwaar gesprek te zijn, maar kun je beter meerdere keren kort bespreken. Toon interesse in de onlinewereld van de jongere, ook op een positieve manier. Oordeel daarbij niet en maak duidelijk dat ze altijd naar je toe kunnen komen. Is er iets over online seksueel misbruik in de media? Maak dan gebruik van de situatie door het nieuws te bespreken.

Heb je vragen over online seksueel misbruik? Kijk op Helpwanted.nl of neem contact met ons op.

 

Geschreven door Simone Belt, van Helpwanted.nl