Snelcursus: flirten op de werkvloer

Terwijl een uit het raam rukkende vrachtwagenchauffeur gelijk ontslagen wordt, is dat voor mannen met een andere status niet noodzakelijkerwijs een consequentie wanneer zij anderen lastigvallen met hun ongewenste en opgelegde seksuele expressie.

 

Affectieve gevoelens

Topman Olof Suttorp deed ook dingen die niet in de haak zijn, of toch wel? Hij stapte op nadat hij bij herhaling ‘affectieve gevoelens’ uitte naar een medewerkster die zich hierbij onveilig voelde. Van welke affectieve gevoelens gaat iemand zich onveilig voelen denk je dan gelijk, toch? Het zal wel meevallen. Dit frame zorgde tijdens een training onlangs voor discussie in de groep: wat zijn mannen toch kwetsbaar voor valse beschuldigingen. My ass. Voor alle helderheid, als iemand gelijk weg moet, is dat niet vanwege een appje ‘Ben jij ook op mij?’. Maar anders dan de chauffeur kan Suttorp rekenen op lof van zijn hubbies met woorden als “bewezen als een kundig bestuurder” en “terugkijken op mijlpalen”. Eens een topman, altijd een topman kennelijk. Verwarrend.

 

Bye, not bye

Een hoogleraar van de Universiteit Leiden heeft zich lang schuldig gemaakt aan intimiderend en ongewenst gedrag. De seksueel geladen opmerkingen en handtastelijkheden zorgden er na zorgvuldig onderzoek voor dat hij nooit meer welkom is op de universiteit. Of toch wel? Hij mag zijn titel van het college namelijk gewoon houden, zodat hij onder zijn persoonlijke hoogleraarstitel nog kan blijven publiceren…. als hoogleraar van de Universiteit Leiden. Verwarrend.

 

Op de agenda

Weer een andere hoogleraar B. aan de UvA nam Trump’s pussy advies zeer letterlijk en stuurde mensen pornografisch materiaal. Hij manipuleerde en ontkende voortdurend al zijn seksuele toenaderingen. In eerste instantie gebeurde er weinig mee. Hoe reageer je als werkgever als iemand z’n ‘affectie’ op die manier uit? De universiteit gaf toe 15 jaar lang signalen te hebben ‘gemist’. Zo vanzelfsprekend als een APK voor auto’s, zo laks zijn we met preventie als het gaat om seksueel grensoverschrijdend gedrag en zelfs curatie lukt dus niet.

Roobeek, die hoogleraar Strategie en Transformatiemanagement aan Nyenrode Business Universiteit is, ziet hoe een veilige werkcultuur nog maar heel weinig écht als item op de agenda van bedrijven staat. Terwijl het wel bij bedrijfsvoering, leiderschap en ethisch besef hoort. Hoe creëer je bewustzijn als het zelfs voor heel slimme mensen structureel zo lastig is om te begrijpen hoe je een beetje leuk met elkaar om gaat? Want hoewel je met flirten ook best de randjes op kunt zoeken, is er voor seksuele intimidatie echt niet zo veel grijs gebied. Sexy times op de werkvloer; we moeten er echt meer over praten.

 

Snelcursus flirten op de werkvloer:

Laten we eerlijk zijn: gevoelens ontstaan. Ook in professionele settings, zowel binnen als buiten lastige machtsverhoudingen en complexe contractlijnen. Bij mij wel in elk geval. Verliefd zijn is behalve een beetje ingewikkeld ook heel lekker! Moeten we dat negeren? Mag je daar dan niks meer doen? Mogen we de ander nooit deelgenoot maken van wat er in ons hartje om gaat en op een gevoelshoutje bijten? Vertwijfel niet medemens! Hierbij een snelcursus flirten op de werkvloer (niet te verwarren met een cursus snelflirten!):

 

1) Er is sprake van zachtzinnige afstemming, verbaal dan wel non-verbaal. Hinten naar de status van je hart, is iets anders dan iemand confronteren met de status van je geslacht. Bijvoorbeeld: ongevraagde dick-pic -> nee. ‘Ben jij ook op mij?’ -> ja. Helder? Mits … (en nu komt het!):

 2a) … de beflirtte persoon zonder enige negatieve persoonlijke of – professionele consequenties de flirtende persoon af kan wijzen (impliciet dan wel expliciet) én …

2b) … de flirtende partij vervolgens dealt met diens eigen ego- en hartedeuk. Een blauwtje lopen? Het gebeurt de leukste. Echt. Deal er mee.

3) Is er sprake van een vorm van verticaliteit of andere afhankelijkheid? Wees dan extra zorgvuldig met zowel punt 1 als 2 en vraag jezelf af of je hiertoe in staat bent. Bij twijfel niet oversteken. Als je het lastig vindt je kwetsbaar en transparant op te stellen zou ik er gewoon niet aan beginnen. Dat gaat nooit een integere flirt worden. Ga liever een rondje hardlopen.

 4) Maar, zijn accountability en consent kernwaardes voor jou? Jolo, go for it! You’ve got this. Geniet van de tocht en hang niet aan de uitkomst.

 

De chauffeur is uiteindelijk niet ontslagen vanwege de seksuele component, maar puur vanwege de gevaarlijke wegsituatie die hij veroorzaakte. Niet het aanstootgevende gedrag, maar de uitvoer van zijn taak is kennelijk onaanvaardbaar. De werkgever distantieert zich openlijk van dit gedrag en noemt ook niet wat voor goede ritten hij daarvóór wel reed. “Het behoeft geen uitleg dat wij dit soort situaties op geen enkele manier kunnen en willen tolereren.” Deze zin zou in sommige van de hierboven beschreven situaties ook niet misstaan hebben, lijkt me.

 

Geschreven door Sabine Meulenbeld (Specialist Seksuele Soevereiniteit, trainer, coach, therapeut. (www.sabinemeulenbeld.nl)

.