Huidhonger, eelt op je ziel?

Aanraking in tijden van huidhonger

 

“Op huidhonger staat geen leeftijd of jaartal. Van de eerste zucht tot de laatste adem heeft iedereen tot op zekere hoogte behoefte aan menselijk contact, verbondenheid en aanraking”, vindt Els Messelis.
De 56-jarige gerontoloog en maatschappelijk werker uit Gent is (co)auteur van 13 boeken over ouder worden, met name in relatie tot intimiteit en seksualiteit. In 2021 verscheen haar boek Aanraking in tijden van huidhonger. Aan Vlam Magazine vertelt ze er meer over.

Essentieel verlangen

“Door COVID-19 beseffen en erkennen velen plots dat aanraking geen fijne surplus is, maar een essentieel verlangen, en niet alleen voor mensen die er kwaliteitsvolle familiale en vriendschapsrelaties op na houden. Uiteraard was huidhonger ook eerder al een reëel gegeven. Daarom ontstond het concept voor dit boek al voor corona, enkele maanden voor het begin van de pandemie.”

Knuffelhormoon

Huidhonger is een gebrek aan affectieve aanraking die niet intiem of seksueel hoeft te zijn. Als voordelen van affectieve aanrakingen noemt Els: vrijkomen van het knuffelhormoon (oxytocine) waardoor we rustig en relaxed worden. Ook kunnen affectieve aanrakingen troostend en kalmerend zijn. Daar hoort ook vermindering van pijnperceptie bij, zowel sociale als lichamelijk pijn.

“Het spreekt voor zich dat ook niet-affectieve aanrakingen (therapeutische aanrakingen) stressverminderend en kalmerend kunnen zijn. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat oudere volwassenen minder aangeraakt worden dan voorheen, terwijl ze het extra nodig hebben om onder meer hun hersenen in stand te houden. Zonder contact worden de hersencellen niet geactiveerd en alles wat je niet activeert, gaat achteruit.”

Voor jong en oud

“Het boek bevat in eerste instantie inzichten uit wetenschappelijk onderzoek, dit op een heel bevattelijke manier. Daarnaast worden de inzichten gegeven van 20 interviews die ik rond huidhonger heb afgenomen: 10 bij het algemeen publiek, jong en oud en 10 bij professionals die mensen met huidhonger rechtstreeks of indirect ondersteunen.
Ik heb het boek geschreven voor jong en oud, voor mensen die inzicht willen krijgen in het fenomeen huidhonger. Je vindt in dit boek verder ook veel tips tot inspiratie om met huidhonger om te gaan. Ik hoop dat de lezer kracht en troost put uit de talloze beklijvende en veerkrachtige verhalen van jong én oud; van professionals en niet-professionals.”

Koffertje

Met dit boek wil Els het gesprek openen naar intimiteit en seksualiteit op latere leeftijd, een thema dat haar al 35 jaar actief bezighoudt:“ Ik voel dat er soms weerstand is bij mijn publiek om over emotioneel geladen thema’s te praten. In 2014 heb ik een sekskoffertje ontwikkeld met allerlei films, foto’s, hulpmiddelen, seksspeeltjes, wetenschappelijke en vulgariserende boeken, quiz, stellingenspel, om het thema meer bespreekbaar te maken, om de rode oren en kaken te verminderen. Met succes. De spullen worden tijdens workshops doorgegeven, er wordt veel gelachen en sommige mensen voelen zich aangesproken om hun levenservaringen te vertellen. Ik heb ondervonden dat het aansnijden van het thema huidhonger een extra ingangspoort, dus toegankelijker, is voor velen om het thema liefde, erotiek, seksualiteit en intimiteit aan te snijden.”

 

 

 

‘Vele mensen behoren tot de onaangeraakten, ze zijn verdord vanbinnen en/of hebben eelt op hun ziel’

 

Verdord vanbinnen …

Pas ontving Els een bericht van een 60+ single vrouw: “Door onverwachte aanrakingen in de dansles maar ook door een knuffelcontact, kom ik opnieuw in aanraking met mijn eigen lichaam en dat van anderen, met mijn eigen gevoelens en die van anderen. Het doet het besef groeien dat ik niet alleen een fysisch lijf heb maar ook een lijf dat borrelt vanbinnen. Ik besef daardoor weer dat ik een lijf heb dat kan liefhebben, dat kan aanraken en aangeraakt worden. Ik behoorde tot de categorie van de ‘onaangeraakten’. Er lag na al die jaren van alleen zijn zoveel eelt op mijn ziel dat ikzelf niet meer besefte dat ik huidhonger had. En nog meer. Ik besefte zelfs niet meer dat ik een erotisch en seksueel wezen ben/kan zijn.”

Tips

In het boek vind je veel tips om met huidhonger om te gaan! Kom uit je comfortzone, is Els’ advies: “haal eruit wat voor jou boeiend, relevant en interessant is. Er is zoveel mogelijk, er is voor elk wat wils.”

De andere boeken van Els hebben ook allemaal relatie met Intimiteit en seksualiteit op oudere leeftijd:

  • Ouderenmis(be)handeling & (seksueel) grensoverschrijdend gedrag
  • Voorbereiding op pensioen (VOP); voorbereiding op ouder worden (VOOW)
  • Creatief aan de slag met het levensverhaal

 

👉 Meer weten?