Slaap kan je relatie maken of kraken

Er wordt steeds meer bekend over het belang van goede nachtrust. Je denkt er wellicht niet zo bij na, maar goede slaap kan je relatie goed houden. En dan hebben we het hier niet over de bijslaap. Zo blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek van de Ohio State University Institute for Behavioral Medicine Research, onder 43 (echt-)paren die tussen de 3 en de 27 jaar bij elkaar zijn. Er werd vooral gekeken naar de manier waarop ze ruzie maakten en de invloed daarvan op hun persoonlijke gezondheid.

Iedereen bekvecht
Terwijl de onderzoekers concludeerden dat werkelijk alle stellen weleens mot hebben, zagen ze ook dat hóe de conflicten aangepakt werden te maken had met het feit of ze al dan niet uitgerust waren. Dat maakt dat mensen ofwel constructief en met vriendelijkheid een onenigheid oplossen of met negativiteit en vijandigheid. Minder dan 7 uur slaap per nacht is de drempel.

Goed slapen levert humor en positiviteit
“Het heeft weinig te maken met het feit dat de paren het niet met elkaar eens zijn”, aldus hoofdonderzoeker Dr. Janice Kiecolt-Glaser. “Maar wel alles met een tekort aan nachtrust en de manier waarop mensen kibbelden. De beter functionerende stellen deden dat met meer humor en positiviteit, ook al waren ze het duidelijk niet met elkaar eens. Bij de slechter functionerende (en dus ook slechter slapende) koppels kan het er soms zeer gemeen aan toe gaan.”

Ga eens Satten
Dus bedenk: een aantal weken goed slapen is een heel wat aangenamere en goedkopere methode dan naar een relatie-therapeut stappen. Een dan heb ik nog een tip: namelijk ga een Satten! Wattûh? Ja SAT is de afko van Sleeping Apart Together. Uit diverse slaaponderzoeken is gebleken dat samen slapen wel gezellig is, maar niet bevorderlijk voor de rust.

Uit armoe geboren
Een tweepersoonsbed was aanvankelijk helemaal niet bedoeld om met z’n tweetjes in te slapen, maar wel om seks in te hebben. Op dezelfde kamer slapen is geboren uit armoe. Dus bij deze doe ik direct een beroep op de dames en heren architecten om eens wat slimmere huizen te ontwerpen. Met andere woorden: apart slapen is gezonder, ook voor de liefde en de lusten. Nu hebben hersenscans deze stelling bewezen.

Constant slaaptekort
Colleen Carney, slaapprofessor aan de universiteit van Toronto, bestudeerde de hersenen van stellen die samen slapen door middel van scans. Daaruit blijkt dat deze mensen niet in de diepere slaapfasen komen, omdat ze elkaar constant wakker maken door te bewegen en/of geluid te maken. Carney adviseert paren te overwegen apart te slapen voor een betere nachtrust, maar ook om hun relatie een oppepper te geven.

Your place or mine?
De onderzoekster ontkracht tevens het vooroordeel dat paren die apart slapen niet romantisch zijn of relatieproblemen hebben. Sommige stellen die afstevenen op een scheiding en besluiten apart te slapen vinden zo een nieuwe manier om de passie weer te doen oplaaien. Want wat is er nou spannender dan je geliefde influisteren: ‘Schat, jouw kamer of de mijne?’

Annedieke.nl