Lekker slapen leidt tot lekkerdere seks (en andersom)

Een goede nachtrust, we willen het allemaal. Het is niet alleen lekker maar ook gezond en goed voor je humeur. Net als een goed seksleven. Maar wat nou als je te moe bent om seks te hebben. Kun je dan beter voor een goede nachtrust kiezen, of de voordelen van een goede vrijpartij? Het is een dilemma dat zich in menig slaapkamer afspeelt. Vlam vroeg slaapcoach Mark Schadenberg om raad.

 

Het probleem

“Op dit moment kampt zo’n 1 op 3 mensen met slaapproblemen en slapen we gemiddeld 6 uur en 10 minuten. Dat is te weinig”, vertelt Mark. “Stress speelt een grote rol in het niet kunnen slapen, en slaaptekort gaat weer ten koste van je plezier in leven, maar ook van je libido. Onvoldoende slaap zorgt er namelijk voor dat cortisol (stresshormoon) de hoeveelheid testosteron vermindert. Je seks drive daalt hierdoor enorm, en bij mannen kan het zelfs leiden tot erectieproblemen.”

 

Vicieuze cirkel

Slaap en seks hebben dus meer met elkaar gemeen dan de slaapkamer. Sterker nog, de twee behoeftes hebben grote invloed op elkaar. “Een gebrek aan slaap kan leiden tot seksuele problemen en een gebrek aan seks kan leiden tot slaapproblemen”, legt Mark uit. “Met andere woorden, een goede nachtrust kan zorgen voor een grotere interesse in seks, terwijl orgastische seks kan resulteren in een betere nachtrust.” Het lijkt een vicieuze cirkel, maar de grote vraag is natuurlijk, hoe kom je eruit?

 

Van slaap of seks, naar slaap én seks!

 

 

Leren slapen

Volgens de slaapcoach moet je eerst leren slapen als je betere en lekkerdere seks wil. “Je hebt geen controle over je slaap. Jezelf dwingen om sneller in slaap te vallen zal dan ook niet werken. Maak van slaap je prioriteit en pak overdag een powernap. Door overdag 20 minuten te nappen met daglicht krijg je meer energie, en meer zin om de avond actief door te brengen. Bouw vervolgens (samen) een avondroutine op, zodat je allebei de avond kunt afbouwen, en eindig met tijd voor elkaar. Op Instagram geef ik een voorbeeld van mijn eigen avondroutine.”

 

Plan seks in

Een seks date in jullie agenda plannen voelt wellicht wat geforceerd en onromantisch, maar dat is volgens Mark nergens voor nodig. “Als je je liefde mee uit eten neemt plan je dat toch ook in? Dus dit mag ook gepland worden. In deze tijd waarin je agenda overloopt is plannen juist een succesmomentje.” Het advies daarbij is wel om te kijken naar een moment dat voor jullie beiden schikt. Want wat nou als jullie niet tegelijkertijd naar bed gaan of kunnen, moet je dan echt heel je ritme aanpassen? “Nee, mocht de een avondmens zijn en de ander een ochtendmens, plan dan de seks in wanneer de ochtendmens naar bed gaat. Zo heeft de avondmens erna ook nog even tijd voor zichzelf. Andersom werkt het namelijk minder goed. Wanneer een avondmens vroeg in de ochtend wordt wakker gemaakt, is de kans klein dat hij of zij zin heeft, en groot dat dit uitloopt op ruzie.”

 

Slaap en seks
Naast leren slapen en tijd voor seks vrijmaken zijn er volgens slaapcoach Mark Schadenberg nog een aantal andere belangrijke factoren om rekening mee te houden. “Veel stellen verlangen naar een actiever seksleven, maar spreken dit niet naar elkaar uit. Maak het bespreekbaar! Door allebei jullie behoeftes uit te spreken en samen een betere slaaproutine te ontwikkelen, komt de seks drive vanzelf weer omhoog. Vervolgens is het aan jullie om er dan ook wat mee te doen. Zorg voor een stressvrij moment. Dat betekent een perfecte slaapkamer waar je de telefoon, laptop, en tv mooi even buiten houdt. Ga in plaats daarvan lekker met elkaar knuffelen. Door te knuffelen, en seks met elkaar te hebben komt het liefdeshormoon oxytocine vrij, en dit zorgt er weer voor dat je erna makkelijker en fijner in slaap valt.” Dat maakt het cirkeltje toch weer rond, maar dan op een positieve manier.

 

Meer weten over slaap?

Het boek ‘Van slaapwandeling naar droomleven van slaapcoach Mark Schadenberg, leert je slapen als een roos en schudt je daarna wakker om je droomleven te gaan leiden.

 

Geschreven en interview door Jamy Joy Sens (Freelance Journalist, www.jamyjoy.com, en podcast Sex ‘O Clock)