SAFEwomen biedt online hulp als je thuis in de knel komt

SAFEWomen biedt online hulp als je thuis in de knel komt

Al even volg ik de ontwikkelingen van SAFEwomen.nl Een website die online hulp aanbiedt voor vrouwelijke slachtoffers van (ex-) partnergeweld. Nu ontving ik het nieuws dat SAFEwomen, vanaf mei een minder hoge drempel heeft om deel te nemen. Er is nu geen registratie met een vragenlijst en e-mailadres meer nodig om tot de hulpbronnen toegang te krijgen. Goed nieuws en dus hoog tijd om eens te spreken met één van de mensen achter deze webpagina. Ik sprak Nicole van Gelder, promovenda en boegbeeld van de interventie.

 

Hoe weet je of je in een onveilige relatie zit?

“Een interventie klinkt heel officieel, SAFEwomen.nl is gericht op zelfhulp. Vrouwen gebruiken zelfstandig de website, er is geen volgorde en er zijn geen verplichte onderdelen. We weten dat situaties waarin vrouwen zich bevinden heel erg kunnen verschillen. Ze vragen zich soms af: ‘is dit okay of niet’, of voelen wel dat er iets mis is, maar weten niet zo goed wat. Want, wat hoort er wel en niet bij een relatie? Psychisch geweld is voor veel mensen een grijs gebied. Met de website willen we vrouwen stimuleren om te reflecteren op hun situatie en de weg mogelijk maken naar het vinden van hulp als zij dat willen. En als iemand er nog niet klaar voor is, dan zijn er ook andere opties dan bijvoorbeeld direct naar de politie gaan of Veilig Thuis. Er zit nog een heel stuk tussen wat soms te overbruggen is”, vertelt Nicole.

Ze vult aan dat dit ook één van de redenen is dat de site de mogelijkheid biedt tot het hebben van contacten met andere vrouwen. “Op die manier worden ze ondersteund en aangemoedigd om iemand in vertrouwen te nemen”.

 

Wetenschappelijk onderzoek

Safewomen.nl is ontwikkeld door het Radboud UMC in Nijmegen. Vanaf de start van de interventie in 2019 zijn 198 vrouwen onderdeel geweest van een onderzoek naar de werkzaamheid en de ondersteuning die de interventie biedt. Dit onderzoek, waar Sabine Oertelt-Prigone, hoogleraar op het gebied van gender- en seksuele gezondheid, aan verbonden is, loopt inmiddels af. En dus bestaat er nu de mogelijkheid op basis van de opgedane kennis de website verder te verfijnen. Maar ook om het breed toegankelijk te maken voor alle vrouwen in Nederland.

 

Waarom kozen jullie bijvoorbeeld voor een ‘nauwe’ doelgroep: vrouwen? Ook mannen kunnen immers slachtoffer worden?

Nicole vertelt: “We kozen ervoor omdat vrouwen de grootste groep slachtoffers is die te maken hebben met ernstig partnergeweld. En de meeste fatale slachtoffers daarvan zijn vrouw. SAFEwomen is er voor alle vrouwen, dus ook biseksuele of lesbische vrouwen. Veel informatie over partnergeweld geeft een hetero normatief beeld, vrouwen die in een relatie zitten met een partner van hetzelfde geslacht herkennen zich daar niet altijd in, daarom hebben we daar ook bewust voor gekozen. Bovendien denken we dat mannen mogelijk op een andere manier aangesproken willen worden, dat maakt het ingewikkeld om zo’n nieuwe interventie direct voor alle slachtoffers te ontwikkelen. ”

 

Wat vind je op SAFEwomen?

Er zijn verschillende modules op SAFEwomen te vinden. Die gaan onder andere over partnergeweld, soorten geweld, veiligheid en er is een hulpdatabase. Per type hulp en per provincie.

Ook psycho-educatie: wat doet een onveilige relatie met je lichamelijke en psychische gezondheid? En tips over hoe je erover kan gaan delen met iemand in je eigen omgeving.

Er is ook een forum op de site. En kan je in contact komen met andere vrouwen, lotgenoten. Daar kan je toegang toe krijgen nadat je een aantal vragen hebt beantwoord. Zodat veilig gebruik van het forum kan worden gemaakt. Ook wordt het forum door community managers van SAFEwomen gevolgd. Zo houden ze het gebruik dus ‘SAFE’.

 

Door met huiselijk geweld bezig te zijn ontdek je pas hoeveel het voorkomt

“Ik vind het ontzettend leerzaam om met dit thema bezig te zijn, niet alleen de wetenschap erachter. Je spreekt veel mensen die dit mee hebben gemaakt. Omdat je dit doet, heb je er ook vaker over in je persoonlijke omgeving. Dan kom je er achter hoeveel mensen dit meemaken. Ook dat je er daar zelf dus niet van bewust geweest bent. Ik ben enorm dankbaar dat ik zoveel mensen daarover heb kunnen spreken. En met iets te werken wat in de praktijk al impact kan hebben. Dat is wel bijzonder voor een onderzoeker”, vertelt Nicole.

Wat doe je om het vol te houden? Vroeg ik haar. “Over het algemeen is het een zwaar onderwerp. Het zijn veel zware verhalen, wat er allemaal wel niet gebeurt in de wereld. Het is belangrijk de dingen goed van me af te kunnen zetten. Om te voorkomen dat ik te sceptisch word ook over relaties in zijn algemeenheid. Als ik een dipje heb dan houd ik me eraan vast dat er ook veel gezonde, liefdevolle relaties bestaan, dat ik met mijn werk probeer om vrouwen in onveilige relaties te helpen én dat vrouwen er ook goed uit kunnen komen met hulp.”

 

Ga naar SAFEwomen.nl als je meer informatie wil

Als je iemand in je omgeving kent die te maken heeft met partnergeweld kan je diegene verwijzen naar de site. Ook als je zelf twijfelt hoe het in je relatie gaat, is de site echt een aanrader. Het is laagdrempelig en veilig om op te surfen. Uit een gewelddadige relatie komen is vaak erg lastig, SAFEwomen biedt een eerste stap. Een hele welkome aanvulling op het hulpaanbod.

 

Geschreven door Kirsten Regtop (#TEDxSpreker, blogger en trainer bij www.kirstenregtop.com over o.a. huiselijk- en partnergeweld). Lees deze en meer blogs ook op haar site