Pinky promise

Als je een vrouw bent, kan je het nieuws bijna niet gemist hebben. Twee zelfverzekerde Duitse mannen brachten Pinky gloves op de markt: roze plastic handschoenen om tampons mee te verwisselen. In een filmpje vol guitige glimlachjes vertelden Eugen en André erbij dat de glove ook gebruikt kan worden als afvalzakje, voor het geval er geen prullenbak voorhanden is. Een (mannelijke) investeerder gooide 30.000 euro in het idee tijdens een producten-pitch-show op de Duitse televisie. De verbeterde voedingsbh’s die in datzelfde programma (door vrouwen) werden gepresenteerd, kregen geen cent.

Er is zóveel verkeerd aan de roze handschoentjes. Waarom moeten twee mannen geld verdienen aan de intimiteit van vrouwen? Hoezo dat eindeloze roze voor meisjes? Waarom wegwerp-plastic? Hoe halen ze het in hun hoofd om de menstruatie te stigmatiseren als iets vies? Alsof je niet je handen kunt wassen na het verwisselen van een tampon, of cup, of maandverband. De internationale media, zowel online als in druk, is compleet over de producenten heengevallen. Arwa Mahdawi, columnist bij The Guardian, dat dit seksisme van de ergste soort is én met twee maten meten: mannen houden hun piemel vast bij het plassen en dat het gros van diezelfde mannen wast hun handen daarna niet.

Na de storm van kritiek hebben de bedenkers ‘wir hören auf’ geplaatst op hun website. Het product wordt niet verder ontwikkeld. Ze gaan zich, samen met de investeerder, beraden op de toekomst. Klein vraagje: welke toekomst? Komt er een ander nutteloos product? De enige weg vooruit zou zijn om de volledige 30.000 euro aan een programma tegen de uitbuiting van vrouwen en meisjes te doneren.

Maar is het echt nieuws dat mannen bepalen wat behoorlijk is voor een vrouwenlichaam, wat vies is en wat toelaatbaar? Is het verrassend dat mythes als ‘een vagina ruikt naar vis’ keer op keer herhaald worden in media, dat meisjes zich druk moeten maken over hun thigh gap, terwijl jongens van dezelfde leeftijd zich afrukken op barely legal pornofilmpjes? Dat huisartsen de pil voorschrijven aan nog-niet-seksueel-actieve jonge meisjes tegen menstruatie-pijnen, zonder goede voorlichting te geven over gevolgen van lichaamsvreemde hormonen op de geestelijke gezondheid?

Hier is die voorlichting: “Je kunt kiezen, meid: pijn lijden, zwanger worden of depressief zijn. En uiteindelijk maakt het geen klap uit welke weg je kiest, je zal altijd lager gewaardeerd worden dan de gemiddelde pokdalige jongen uit je klas. Je zult minder geld verdienen, het werk dat je in eventuele kinderen steekt zal niet gezien worden als werk, in de medische gezondheidszorg blijft het mannelijke lichaam de standaard en je hebt 25% kans op aanranding, verkrachting of andere ongewenste seksuele intimiteiten. Succes hè!”

Voor alle vrouwen die ooit aan zichzelf twijfelen, die ooit denken dat ze te dik, te dun, te lelijk, te knap, te leeghoofdig, te eloquent of te stil zijn…denk aan de mannen die roze handschoenen aan vrouwen willen verkopen. May you have the confidence of the mediocre white man.

Nu gaan we speciale wattenstaafjes ontwikkelen die mannen moeten gebruiken na het plassen, om hun urinebuis schoon te poetsen. Welke man durft nog voor de dag te komen met een wittige vlek in zijn boxer waar zijn eikel gelekt heeft! Mét wegwerp-plastic kokertjes erbij natuurlijk, want een gebruikt staafje kan niet zomaar in het normale afval. Plastic handschoenen erbij, in een stoere mannelijke kleur zoals marineblauw. Ik doop mijn product bij deze: PisWisser.