Partner uit de kast

Eerste online rouwprogramma: Partner uit de kast

“Wees mild, naar jezelf en de ander, als je partner uit de kast komt”, is het advies van verlies- en rouwtherapeut Danielle Warnier. Ze maakte het eerste onlineprogramma in Nederland voor heteromensen die rouwen om het verlies van hun partner, als die homoseksueel blijkt te zijn. Danielle is ervaringsdeskundige en moeder van een zoon van 16.


Schok

“In 2014 kwam mijn man uit de kast. De schok was zo groot. Ik belandde in een rouwproces terwijl we allebei nog leefden. Ik zocht hulp maar vond weinig informatie. Het ‘geluk’ wilde dat ik nog moest afstuderen voor mijn studie psychosociaal therapeut en heb mijn scriptie geschreven over het ‘Orpheushuwelijk en het onzichtbare proces van de heteropartner’. Daar is mijn programma Partner uit de kast een afgeleide van. Soms moet iemand je voorgaan, zodat je kunt zien wat er mogelijk is, ook al valt het leven over je heen. Ik heb het programma gemaakt zoals ik het zelf had willen volgen toen mijn man uit de kast kwam. Ik wilde ook graag weten waar mijn man doorheen ging én of ik hier ooit overheen zou komen.

Programma en podcast

Het programma is volledig anoniem te volgen. Door schaamte en het taboe wil je er misschien niet altijd over praten. En heeft zelfonderzoek de voorkeur. Woorden vinden die recht doen aan je verlies en die ook uitzicht bieden. Na aanschaf ontvang je een werkboek boordevol achtergrondinformatie en opdrachten over de crisis, de periode rond de coming-out, het ouderschap, schuld en schaamte, verborgen rouw en de weg naar herstel.

Daarnaast heb ik samen met mijn (inmiddels) ex-man drie podcasts opgenomen waarin we de luisteraar meenemen in ons proces, tijdens en na zijn coming-out.”

Schaamte

Uit ervaring weet Daniëlle dat er veel schaamte is rond homoseksualiteit binnen de heterorelatie. Daarom is het lastig te zeggen hoe groot het probleem in Nederland is: “Mensen durven er niet over te praten. De coming-outpartner kan vaak rekenen op steun en aanmoediging, terwijl het verlies in het gezin buiten beeld raakt. Binnen de hulpverlening is er weinig oog voor de heteropartner die geconfronteerd wordt met de coming-out. Geen enkele hulpverlener heeft ooit aan mij gevraagd hoe het voor mij was toen mijn man uit de kast kwam. Hoe het met de kinderen ging en of ik misschien hulp nodig had.”

Onder de radar

“Dat het onderwerp onder de radar blijft is best vreemd eigenlijk, als je bedenkt dat we toch in een vrij land leven. Toch zijn we in Nederland op de ranglijst van tolerantie over homoseksualiteit gedaald naar de 13eplaats! Tijdens het EK in juni 2021 waren we collectief verontwaardigd over het weren van de regenboogvlag in Hongarije. Tegelijkertijd publiceerde de NOS een onderzoek dat er geen enkele mannelijke profspeler uit de Nederlandse voetbalcompetitie openlijk homo- of biseksueel is. De anonieme geïnterviewde spelers zoeken de oorzaak in de machocultuur, de media en de homo-onvriendelijke spreekkoren. Ik schreef er een post over op social media.”

Kopje onder

Een citaat uit de post:

‘Mannen, vrouwen, gezinnen die kopje onder gaan aan het geheim dat hun leven overwoekert. Want er is al een heel leven geleefd, imago’s opgebouwd, gezinnen gesticht.

Welke prijs betaal je als jij echt het leven gaat leiden zoals het bedoeld is? Het zijn de oordelen, het taboe en de schaamte waardoor dit leven onder de radar blijft. Dan maar liever veilig in de kast met een flink slot.

Na een relatie van 15 jaar kwam mijn man uit de kast. Reken maar dat mijn leven overhoop werd gehaald. De pijn en het verdriet van mijn, zijn en ons niet geleefde leven. De schaduw die over ons huwelijk en gezin lag. De schaamte. De schuld. Het grote taboe. Totdat ik inzag dat het geen keus is.

Ik heb nóóit nagedacht over mijn hetero-zijn en de mogelijke consequenties van het openlijk heteroleven. Ik heb me nóóit onveilig gevoeld als ik met een man hand-in-hand op straat liep. Ik heb me nóóit geschaamd voor mijn hetero-zijn.

Zolang er in de sportwereld negatief over homo’s wordt gesproken, zolang er op scholen stereotype wordt lesgegeven, zolang er in de hulpverlening weinig tot geen kennis is, zolang wij, in Nederland, nog altijd weinig tolerant zijn en daarmee een onveilig klimaat creëren, zullen mannen, vrouwen, jongens en meisjes in de kast blijven. Met een groot slot erop. En zullen ze zich blijven afvragen hoe het leven eruit had gezien als ze wel het verlangen hadden geleefd.’

 

“De post ging viraal. Dit was voor mij het startsein om Partner uit de kast op te zetten.

Het is een slingerende weg van verlies, diep verdriet én herstel. Het programma biedt veel handreikingen, troost en inzicht, zodat je weer grip krijgt op je leven. Wees mild, naar jezelf en de ander.”

 

Lees HIER meer over Partner uit de kast