Paren of de kunst van de slaapkamer

Wat je onder de lakens uitspookt lijkt verborgen en privé maar kan je dagelijkse leven transformeren”, aldus Dirk Vis, auteur van Paren of de kunst van de slaapkamer, waar Vlam een interview mee had.

.

Dirk Vis

Kun je kort vertellen wie je bent en wat je doet?

“Ik ben Dirk Vis, kunstenaar en schrijver van verhalen, gedichten en essays. Daarnaast lees ik graag voor, ook de hoofdstukken van mijn boek heb ik – toen ik ze schreef – voorgelezen aan wildvreemden die ik ontmoette via datingapps. Ik woon in de Randstad en ga graag en vaak naar Berlijn, maar het liefst ben ik in het bos. In het laatst overgebleven oerbos van West-Europa, Białowieża in Polen, staat een hutje dat ik deel met vrienden uit de lokale bevolking.”

 

Kun je de titel van jouw roman, Paren of de kunst van de slaapkamer, toelichten?

“Seks is kunde, het is iets wat je moet oefenen. We denken allemaal dat we weten hoe het moet, en dat is natuurlijk ook zo. Maar eigenlijk zijn er zo veel diepgaande, onbegrijpelijke dingen aan seks. Daar verder in willen komen vergt training, oefening, theorie en vooral een heleboel plezier. Dit boek laat op alle vlakken zien wat er allemaal bij komt kijken als je beter wilt worden in de ‘kunst van de slaapkamer’, maar het legt je niets uit: het is een fictieve vertelling vol beelden en verhalen. Je moet het namelijk vooral zelf proberen, online zijn er genoeg oefeningen te vinden. Met mijn boek wil ik je op ideeën brengen. Tegelijkertijd is seks ook gewoon een biologisch oerfenomeen dat nieuwe mensen voortbrengt, vandaar de ambivalente titel: dat ‘of’ drukt uit dat het geen wetenschappelijk boek is. Toch is het ook geen gewoon verhaal want er is wel degelijk ruimte voor voortschrijdend intellectueel inzicht. Het boek gaat over ‘paren’, maar echt niet alleen over ‘de daad’. De daad zelf gaat zelfs niet alleen over de daad, maar over veel meer: het is een allesomvattende kunst. Het boek toont die twee kanten.”

 

Jouw boek wordt omschreven als ‘een unieke roman die woorden zoekt voor de kanten van seksualiteit die ongezegd blijven’. Kun je een voorbeeld geven?

“Ik schreef dit boek omdat ik ontdekte dat ik zelfs aan mijn allerbeste vrienden niet kon uitleggen wat ik ervaar in bed. Ja, ik kon het wel uitleggen, maar ik merkte dat ze niets konden met mijn woorden. Ik ontdekte dat als we spreken over seks – en met ‘we’ bedoel ik eerlijk gezegd vooral mannen – we een beperkt vocabulair gebruiken, en alleen heel specifieke en in feite de minst belangrijke dingen met elkaar delen. Zoals hoe vaak en met wie we seks hebben. En dat ís natuurlijk ook erg leuk om te bespreken, maar wat als je ontdekt dat je seksualiteit ook op een heel andere manier kunt beleven? Dat het je leven kan transformeren? Dat er bijvoorbeeld eenvoudige oefeningen zijn waardoor je met dezelfde partner zo lang als je maar wilt iedere dag opnieuw opwindende seks kunt hebben, en dat zonder allerlei speeltjes, lingerie, role play of andere dure hulp van buitenaf. Daar praten we niet vaak over. Ik moest op zoek naar betere woorden. Nu zeg ik gewoon: ‘Seks moet je iedere dag oefenen’, en dat snapt iedereen. En dit is maar een klein voorbeeld.”

 

Paren of de kunst van de slaapkamer bekijkt seks telkens vanuit twee schijnbaar tegengestelde termen, die samen de taal vormen voor een nieuw gesprek over seks. Waarom heb je voor deze vorm gekozen, en wat zou zo’n nieuw gesprek mogen inhouden?

“Seks is een spel gebaseerd op de spanning tussen twee tegenpolen. Dat kan heel vanzelfsprekend tussen de tegenpolen ‘man’ en ‘vrouw’ zijn, maar ook tussen twee tegenpolen in jezelf, zoals bij solo-seks. Het aantrekken en afstoten wisselt elkaar af en de ontstaande golfbeweging kan van alles oproepen. Dat kan echt alle kanten op, je kunt het zo gek niet verzinnen. Ieder hoofdstuk heeft een begrippenpaar als titel: twee tegengestelde termen – die als je ze voor het eerst leest misschien helemaal niet seksueel klinken – die samen de spanning opbouwen. Die termen zijn alleen maar ogenschijnlijk tegengesteld, omdat ze tijdens het liefdesspel één worden en eigenlijk altijd al twee uitersten van hetzelfde fenomeen waren. Al die woorden zijn bedoeld om je te helpen je eigen seksuele ervaringen te verwoorden, te delen, maar ook: te bedenken, begrijpen en realiseren. Het zijn expres gewone woorden uit onze eigen taal, want seks is van iedereen, en niet alleen van diegenen die geïnteresseerd zijn in exotische termen, new age stromingen of fancylabels.”

 

Wat zou je de lezers willen meegeven?

“Ga gewoon zelf verzinnen en proberen! De mogelijkheden zijn eindeloos. Ik weet zeker dat je dingen ontdekt die iedereen versteld doen staan. Wat je onder de lakens uitspookt lijkt misschien verborgen en privé, maar stiekem kan het je hele dagelijkse leven transformeren: hoe meer je meemaakt, hoe duidelijker dat wordt. Als je één ding onthoudt van mijn boek, hoop ik dat het dit is: alles wat je in de slaapkamer doet heeft een direct effect op je leven in de buitenwereld.”

‘Paren of de kunst van de slaapkamer’ / Dirk Vis / Atlas Contact / paperback / ISBN 9789025459291 / € 22,99

 

Geschreven door de Vlam redactie 

.