Je noemt een neus toch ook geen ruiktoeter

Als het over je lijf gaat, zijn er onderdelen waar je gemakkelijk over praat, maar er bestaat ook zoiets als ‘private parts’. Tja en hoe noem je deze lichaamsdelen nou bij naam?

door: Kim Duchateau

Ik had dat bij mijn kinderen ook: sommige woorden vond ik van die niet fijn klinkende, tja hoe zal ik het zeggen, van die volwassen

woorden. Terwijl mijn zoons nog juist heel klein waren. Zo had ik dat ook bijvoorbeeld met de neus. Neus vond ik een akelig hard en volwassen woord. Ik associeerde dat niet met mijn schattige lieve kleine mannetjes. Ik heb gezocht naar een betere benaming voor de neus en bedacht ruiktoeter. De functie van de neus is immers ruiken en hij steekt net iets buiten je gezicht, als een toetertje. Zo dit past veel beter bij mijn kleine jongens, vond ik …

Oké, terwijl je dit leest denk je misschien dat ik echt een beetje gek ben geworden. Je twijfelt wellicht of je het goed hebt gelezen of verkeerd hebt

begrepen en je leest de zinnen nog een keertje. Maar nee, je leest het goed, maar gek is het wel, dat klopt ook. Toch zal het mij niet verbazen als je dit mechanisme ook zelf toepast of hebt gedaan. Alleen dan voor de geslachtsdelen van je dochter, zoon, kinderen op het kinderdagverblijf, school of oppaskindjes. Voor jongens vinden we vaak wel de weg naar de piemel, een algemeen geaccepteerd woord. Maar dan voor meiden… De meest creatieve uitspattingen kom ik in mijn dagelijkse praktijk nog tegen: plasser, fluf, spleetje, bloem, vlinder, poenanie, grotje, gaatje, billen, oester, mossel, flut, doosje, poes en ga zo nog maar even door.

door: Kim Duchateau

Ofwel we passen dezelfde gekkigheid toe als ik (alsof) deed met de ruiktoeter bij mijn kinderen, dat vinden we wel gek en raar. Maar al die gekke vulvanamen blijven we maar accepteren en toepassen.

Het is niet nodig een namen wedstrijd te organiseren, zoals Ruud de Wild alweer ruim vier jaar geleden deed. Er is namelijk al een prachtige naam. De Vulva. Het feit dat het een ‘volwassen’ woord is zit in ons hoofd.

Kinderen leren spelenderwijs hoe alle delen aan hun lijf heten en nemen dat van ons over. Zonder enige moeite leren we ze waar je ogen, tenen, mond, oren, voeten, handen zitten. Zullen we dus de vulva ook maar gewoon bij haar naam noemen? En piemel voor jon- gens? Laat die plasser maar achterwege, want hij is inzetbaar voor meer dingen dan plassen. Maar dat is dan weer voor later. 😉

Wil jij ook aan de slag met het thema bloot met je eigen kinderen? Er bestaan hele leuke boekjes, zoals:

 

door: Kim Duchateau

“Lekker in je lijf” (door Esther van der Steeg)

ISBN 9789090322551
Bureau Seksuele Gezondheid

 

“De baas over je lijf” (door Melanie Meijer en Iva Bicanic)

ISBN 9789085606703
ninoboeken.nl

 

“Ik vind jou lief” (door Sanderijn van der Doef)

ISBN 9789021670720
ploegsma.nl

 

 

Door Judith van Duivenboden-Kreijne (seksuoloog)