Jackson Katz, Ph.D. over: The Bystander Approach

Omstander-training t.b.v. Preventie Seksueel Geweld: een positieve educatieve benadering.

Het onderstaande artikel is geschreven door Jackson Katz, Ph.D., voor onder andere Vlam, met betrekking tot een interview dat hij onlangs had met BBC-radio over hoe mannen betrokken kunnen worden bij het beëindigen van (seksueel) geweld. 

 

Positive Thinking

De BBC-Radio heeft een programma uitgezonden op 3 maart jl. over sommige van mijn ideeën en werk, betreffende het onderwerp, “Mannen betrekken bij het beëindigen van geweld, gebaseerd op geslacht/gender” (zie link onderaan van het programma).

Het BBC-programma “Positive Thinking”, wordt gepresenteerd door Sangyta Myska. Het zet een schijnwerper op het werk van mensen met “grote ideeën” over onder andere hoe grote sociale problemen aangepakt zouden kunnen worden. Het format van het programma is een interview met iemand, die een bepaalde visie heeft en deze ook implementeert. Daarna volgt een stresstest op deze visie, door een panel van deskundigen die deze visie en benadering zowel bekritiseren als bevestigen.

 

De Omstander Benadering

Het onderdeel dat besproken werd tijdens Positive Thinking, was mijn werk met betrekking tot “The Bystander Approach” (vrij vertaald: “De Omstander Benadering”, zie video onderaan over wat deze benadering is). Presentatrice Sangyta en haar producer Sarah Bowen deden geweldig werk wat betreft het voor het voetlicht brengen van de grote vraagstukken, gerelateerd aan het omstander werk. Het moet een sociale hervorming tot gevolg hebben, althans dat hoop ik.

Wat ik vooral gewaardeerd heb was hoe zij het voor elkaar kregen om de big picture, over de noodzaak van het aan de orde brengen van intersectionele culturele vrouwenhaat, te integreren in de discussie over de uitvoerbaarheid van educatieve hervorming. 

Sommige trainingen over de ‘Omstanders Interventie’ zijn gericht op het onderbreken van individuele handelingen op het ‘aanvalspunt’ en gaan niet rechtstreeks in op de gender-, seksuele en raciale / etnische normen die gelden in peer-culturen en in de samenleving. De taal die wordt gebruikt in deze trainingen zijn vaak opzettelijk genderneutraal. De focus is op wat “iedereen” kan doen om dit misbruik te beëindigen.

 

MVP

Als contrast, de “Mentors in Violance Prevention (MVP)”  benadering, die ik samen met collega’s heb ontwikkelt in de vroege jaren 90, praat rechtstreeks over de sociale normen en vooral over de culturele ideeën over mannelijkheid en vrouwelijkheid en hoe die beide te betrekken zijn bij het begaan van misbruik en om het te voorkomen.

De MVP-sessies laten interactieve dialogen zien met studenten en mensen van alle leeftijden. Deze sessies worden georganiseerd rondom levensechte scenario’s waarbij lastigvallen, misbruik of geweld gedurende of na de daad gebeurt.

Het idee is om deelnemers van deze MVP-sessies in deze lastige situaties te plaatsen en te vragen naar hun verantwoordelijkheden tegenover anderen, henzelf en de groep. Daarna gaan we discussiëren over de opties die zij wellicht hebben om wat te doen of wat te zeggen als ze een gewelddadige situatie zien gebeuren. Deelnemers horen van elkaar wat ze gedaan zouden hebben in vergelijkbare omstandigheden.

Door de hele discussie heen over deze scenario’s, welke vaak behoorlijk levendig zijn, praten we in de MVP-sessies over gender en seksuele normen. Daarbij bespreken we hoe deze scenario’s werken, ofwel om mensen het zwijgen op te leggen wanneer ze feitelijke of potentiële schadelijke situaties tegenkomen, of hoe deze scenario’s mogelijk kunnen worden gebruikt om mensen aan te moedigen hun mening te geven.

Het MVP-model werkt bij alle groepen, maar is vooral effectief bij mannen die zich vaak mikpunt of schuldig gemaakt voelen in andere Gender Geweld Preventie Workshops. The Bystander Approach geeft een handvat om mannen op een andere manier uit te dagen. Bijvoorbeeld door hen aan te moedigen en hen te helpen (zelf)vertrouwen en leiderschapsvaardigheid te ontwikkelen, om een persoon te worden (zijn) van integriteit, die niet zwijgt bij het zien van onrecht. Je kunt HIER meer informatie vinden over het MPV-model.

 

Het BBC Programma Positive Thinking over: “Hoe mannen te stoppen vrouwen te beschadigen”, kun je hieronder vinden met het interview met Jackson Katz, Ph.D. (28 min):

BBC Radio Positive Thinking met Jackson Katz.

 

Video over The Bystander Approach

 

Geschreven door Jackson Katz, Ph.D.