Hoge nieuwe cijfers slachtoffers huiselijk – en seksueel geweld

De nieuwe cijfers van het CBS over huiselijk- en seksueel geweld laten zien dat het probleem nog steeds groot is in Nederland.

 

Het CBS heeft onderzocht hoe vaak seksuele intimidatie en seksueel geweld, zowel fysiek als online, voorkwamen in een periode van een jaar. Dit gaat bijvoorbeeld over ongewenste aanrakingen, vervelende seksuele opmerkingen via internet, maar ook over gedwongen worden tot seksuele handelingen en verkrachtingen; kortom het onderzoekt het hele spectrum van ongewenst seksueel gedrag. De cijfers zijn schokkend.

 

Afgelopen jaar heeft ruim één op de 10 Nederlanders van 16 jaar en ouder een vorm van seksueel geweld meegemaakt, dat zijn meer dan anderhalf miljoen personen. Jonge vrouwen zijn hier veel vaker slachtoffer. 22% van de 18-24-jarige vrouwen heeft met fysiek seksueel geweld te maken, variërend van ongewenste aanrakingen tot verkrachting te maken. Per jaar. Dat is vier keer zo vaak als hun mannelijke leeftijdsgenoten. Door de Verenigde Naties wordt geweld tegen vrouwen een schaduwpandemie genoemd. Het is dweilen met de kraan open. Met ernstige individuele en maatschappelijke gevolgen. Dat is er aan de hand als we seksueel geweld niet structureler aanpakken. In 2020 gaf 8 % van de bevolking van 16 jaar en ouder aan in de afgelopen 12 maanden slachtoffer te zijn geweest van een of meerdere vormen van huiselijk geweld. Dit komt neer op 1,2 miljoen personen.

 

Naast signalering en hulpverlening moet ook preventie prioriteit worden in het overheidsbeleid. De kosten hiervan zijn relatief laag. De grote vraag: waar wacht Den Haag nog op ? 

 

Hierbij een link naar het onderzoek waar je alles verder kan lezen over de nieuwe cijfers van het CBS over huiselijk- en seksueel geweld: Onderzoeksrapport CBS huiselijk- en seksueel geweld 2020

 

Geschreven door Prof. dr. Ellen T.M. Laan (o.a. van Stichting Seksueel Welzijn Nederland)