Ik ben panseksueel

Een term voor biseksueel 2.0 ?

Over deze uitspraak zal ik misschien veel commentaar krijgen van de ‘open-minded’ queer community. So be it. Ik heb onderzoek gedaan in de community, en ben tot heel veel interessante inzichten gekomen die ik hier graag wil delen.

Als kind/tiener identificeerde ik mij als biseksueel en heb nooit echt uit de kast hoeven komen, want het was gewoon ‘normaal’ dat ik af en toe een vriendje of een vriendinnetje had. Ik denk dat ik een jaar of acht geleden de term panseksueel tegenkwam en dat voelde voor mij als thuiskomen. Ik had het gevoel meer inclusief te zijn, want mij maakt het niet uit wat voor geslacht of gender je hebt. I like you, for you.

Wat is dan nou het verschil tussen biseksueel of panseksueel? Hoe kijken andere queers hiernaar?

Wikipedia geeft aan dat je als biseksueel valt op “minstens twee geslachten of genders”. Biseksuelen geven vaak aan: “ik val op mannen én vrouwen”. Of: “ik val op een persoon, niet op het geslacht”. Dit zijn motivaties die ik in mijn tienerjaren ook veel heb gebruikt en mensen daarmee nogal eens heb geshockeerd. Dat is ook best heftig als je bent opgegroeid in een Drents dorpje (Klazienaveen) waar nog géén handjevol trotse homo’s of lesbiennes wonen.
“Ja, dat zijn echt leuke mensen!”. En ondertussen krijg je een heel zangkoor over je heen met woorden als “vieze homo, flikker, lesbo, pot” etc. Maar goed, dat is een ander verhaal. Daar heb ik nog veel meer A4-tjes voor nodig. Back to terms!

We weten dat bi vanuit het Latijn letterlijk twee betekent, dus hoe kan het dan twee of meer zijn? Veel biseksuelen voelen zich daardoor beperkt en hebben het idee minder inclusief te zijn naar de andere gendertypes zoals trans-mannen en -vrouwen, non-binaire personen (geen man of vrouw). Vanuit deze gedachte is de term ‘panseksueel’ ontstaan. Panseksualiteit is wanneer je je aangetrokken voelt tot alle genderidentiteiten en geslachten. Maar er zit in de kern minder verschil dan je misschien zou denken. Seksuele geaardheid en genderidentiteit zijn fluïde, het kan veranderen in de loop der jaren. Dit is niks om je schuldig over te voelen of je voor te schamen!

Ik heb een behoorlijk aantal geliefde volgers op Instagram en vele daarvan behoren tot de queer community. Op mijn story’s heb ik gevraagd naar hun identiteit, bi of pan, en wat in hun optiek het verschil of de gelijkenis is. Een enkeling ervaart biseksualiteit als hoe ik panseksualiteit omschrijf:

  • Het kan zijn dat iemand zich biseksueel uit en zich tot alle genders aangetrokken voelt, net zoals een panseksueel.
  • Maar er zijn ook biseksuelen die alleen op mannen en vrouwen vallen en niets moeten hebben van andere genders.

Er is dus, ooit, ergens, een vooroordeel over biseksualiteit ontstaan, dat je alléén maar op mannen en vrouwen zou kunnen vallen. Snap je het nog? Het lijkt ingewikkelder dan het is. Er was één toelichting waar ik een beetje van schrok. Deze persoon zei: “Ik heb het gevoel dat queers mij meer accepteren als ik aangeef panseksueel te zijn, dan wanneer ik zeg dat ik biseksueel ben”. Hoe kan het nou zijn dat er zo’n stigma heerst op biseksuelen?

Dit heeft waarschijnlijk te maken met verschillende referentiekaders en hoe wij geleerd hebben wat deze termen precies betekenen. In het algemeen is dat dus bi = twee en pan = alle. Realiteit is dat seksuele geaardheid heel erg fluïde is en persoonsverschillend kan zijn.

Ik begrijp niet hoe een open-minded en loving community als de lgbtqia+ elkaar zo kan veroordelen en zelfs pesten, online en in het echte leven, dat ze het gevoel hebben ‘er niet bij te horen’. Ik vind het maar vreemd en echt verdrietig. Iedereen heeft recht op z’n identiteit, dit kunnen en mogen wij niet voor een ander bepalen. Je zou zeggen dat dit vanzelfsprekend is, helaas is dat dus niet zo.

Een tip van mij: vraag om toelichting. Hoe zien zij het? Leg uit wat het voor jóú betekent. Zo voorkom je denk ik een hoop verwarring. Kom je er niet uit? Just let it be!Iedereen heeft de vrijheid om zich op z’n eigen manier te identificeren.

Ik wil hiermee de boodschap uitdragen dat we allemaal tot dezelfde QUEER-community behoren, ongeacht je seksuele voorkeur of je genderidentiteit. Dat is toch waar het allemaal om gaat? Laten we elkaar respecteren, en de identiteit die daarbij hoort!

Hieronder een beeld van een Instagram-account, dat misschien duidelijk maakt dat biseksualiteit uit heeeeeel veel voorkeuren kan bestaan, en dat panseksualiteit hier maar één onderdeel van is. Ik vind dat deze persoon het echt heel goed in kaart heeft gebracht. (Let op; deze is wel in het Engels.)

 

Geschreven door Sylvia Mercera (Freelance Beauty Professional)