Gewoon

Een vrouwenstem zeurt uit de radio: ‘ik wil geen one-night stand. En ook geen friends with benefits. Ik wil gewoon een vaste relatie.’ Een lagere mannenstem gaat eroverheen, in een toon die ons hoop moet geven: ‘Gewóón een vaste relatie. Probeer eens e-matching, online daten voor hogeropgeleiden.’

Niks ten nadele van die datingsite, die ik nog nooit bezocht heb, al zijn de reviews wat wisselend. Het punt is: hoe interessant dat we in relatief korte tijd hier gekomen zijn! Blijkbaar is terminologie zoals one-night stand of friends with benefits zo ingeburgerd dat zelfs luisteraars van de klassieke-muziek zender Radio 4 geen uitleg behoeven. En blijkbaar is dit een volstrekt acceptabel reclamespotje voor negen uur in de ochtend, als achtergrond bij (thuis)werken en in winkels. Fascinerend!

Weet iemand nog hoeveel schande er gesproken werd van de website Second Love, toen die in 2008 live ging? De website zou aanzetten tot vreemdgaan en bedrog, zou huwelijken opbreken en leiden tot vechtscheidingen, totdat eenzame kindertjes huilend op straat zouden staan. Het is in de praktijk nogal meegevallen. Het aantal echtscheidingen per jaar is sinds 1995 stabiel gebleven: in de statistieken zie je vooral invloed van economische factoren zoals crisis (zie cijfers van CBS). Bij financiële onzekerheid blijven mensen langer bij elkaar, in hoogconjuctuur kiezen mensen makkelijker hun eigen weg.

En de mensen die willen vreemdgaan, doen dat toch wel. Misschien dat een website ze daarbij helpt, maar een kroeg helpt ook. Wellicht dat de huidige lockdown onverwacht veel doet voor het in stand houden van huwelijken: een beetje rondsnuffelen in kroegen op zoek naar spannende avontuurtjes is er niet meer bij.

Open relaties, free love, one-night stands, friends with benefits: het waren ooit termen voor losbandige studenten of rare hippies. Maar inmiddels zijn de woorden ingeburgerd. Er is dus wel iets veranderd in de afgelopen jaren. Door het internet? Netflix, milennials, social media? Ik weet het niet.

Conservatieven kunnen zeggen dat het gezin als hoeksteen van de samenleving in gevaar komt (verexcuseer mijn homerisch gebulder op de achtergrond), progessieven zullen aandragen dat er nu veel meer discussie is over welke keuzes je mag en kunt maken in je leven. Kies uw eigen kamp, zou ik zeggen.

Wat ik zou willen weten: hoeveel mensen krijgen nog rode oortjes van plaatsvervangende schaamte bij zo’n reclamespot? En hoeveel mensen denken ‘hoezo geen friends with benefits?’

Ik denk vooral: gewoon een vaste relatie bestaat helaas niet. Er is niets gewoons aan een vaste relatie. Het is knetterhard werken, iedere dag weer. En dan is af en toe een one-night stand best een fijne uitlaapklep. Mits de ander het daar ook mee eens is, natuurlijk.