Feiten en Fabels: Zaad & Sperma

Elke maand maken wij, de Seksuologen met Twee, Anne en Leila, een lijstje met hardnekkige fabels en goeie feiten! Deze maand gaan we het hebben over de feiten en fabels rondom zaad en sperma!

 

Fabel: Zaad en sperma zijn hetzelfde

We vallen maar meteen met de deur in huis, maar zaad en sperma zijn niet hetzelfde. Vaak worden deze woorden voor hetzelfde gebruikt of door elkaar gehaald. Eerlijk gezegd kan het soms ook wat ingewikkeld worden. Wanneer er gesproken wordt over zaad, dan gaat het enkel over de zaadcellen. De zaadcellen worden geproduceerd in de teelballen en in de bijbal opgeslagen en verder gerijpt. Wanneer men spreekt over sperma gaat het over het goedje dat uit de penis komt tijdens een orgasme. Sperma bestaat onder andere uit zaadcellen, maar ook uit prostaatvocht en vocht uit de zaadblaasjes.

 

Feit: een peniseigenaar kan ook een orgasme hebben gehad zonder dat er sperma aanwezig is

Dit kan zeker! Het wordt een retrograde ejaculatie of droog orgasme genoemd. Door opwinding en de erectie zal de spier die de blaas aanspant en ontspant, zich gaan aanspannen. Hierdoor wordt de opening van de blaas afgesloten en kan het sperma niet de verkeerde kant op gaan. Toch kan het soms voorkomen dat deze spier zich niet helemaal goed sluit. De blaas is dan niet volledige afgesloten en het sperma gaat de verkeerde kant op! Wel is het gevoel van een orgasme er. Dat het sperma de verkeerde kant opgegaan is, is verder niet schadelijk. Het kan zijn de volgende keer met plassen de urine wat troebel is. Mocht het zo zijn dat er altijd een retrograde ejaculatie plaatsvindt en je wilt aan kinderen proberen te beginnen, dan is het aan te raden contact op te nemen met je huisarts en uroloog.

 

Feit: een Nederlandse bioloog ontdekte zaadcellen

In 1677 bedacht de Nederlandse bioloog van Leeuwenhoek om eens zijn eigen sperma onder de microscoop te leggen (dat er niet eerder personen waren die dit probeerde, haha)! In die tijd was bevruchting eigenlijk nog best een mysterie en de ontdekking dat er vele levende zaadcellen aanwezig waren in het eigen sperma van Antoni van Leeuwenhoek was dan ook een belangrijk ontdekking in het onderzoek naar hoe bevruchting plaatsvindt.

 

Fabel: je kunt niet allergisch zijn voor sperma

Helaas voor sommige onder ons kan het zijn dat je een sperma-allergie hebt. Soms kan deze zo specifiek zijn dat je voor het sperma van een specifiek persoon allergisch bent. Dit is natuurlijk heel lastig als deze persoon nou net je sekspartner is. Bij een sperma-allergie is de persoon in kwestie allergisch voor het eiwit dat in sperma zit. Deze allergie komt vaker voor bij biologische vrouwen (vaak tussen de twintig en dertig jaar) dan bij biologische mannen. Symptomen kunnen jeuk, een branderig gevoel of een vaginale zwelling zijn.

 

Fabel: je bent na een sterilisatie direct onvruchtbaar

Het is aan te raden om de eerste drie maanden toch wat voorzichtig te zijn omdat het kan zijn dat er nog zaadcellen aanwezig kunnen zijn in de zaadleiders, zaadblaasje en prostaat. Pas na 9 tot 12 (soms wordt er zelfs een advies van 25 gegeven) ejaculaties is de kans dat je nog levende zaadcellen in het sperma vindt, heel klein. Een andere fabel die hierbij meteen getackeld kan worden is dat je na een sterilisatie niet meer spuitend klaar kunt komen. Het volume zal ook zeker minder zijn, maar prostaatvocht en vocht uit de zaadblaasjes vindt tijdens een orgasme nog steeds de weg naar buiten.

 

Geschreven door Leila en Anne, aka Seksuologen met Twee

.