Een zieke papa, een onbaatzuchtig gebaar

Geen alledaagse combi: tutu, tatoeages, stoere baard en een heel schattige baby op een uit de kluiten gewassen arm. Dit zijn de ingrediënten waarmee Evert Muis onze harten binnenwandelt rond de jaarwisseling.

Bij het zien van de foto gaat er gelijk van alles door me heen. Wie is deze man? Waarom draagt hij een ballet-outfitje? Misschien wel vooral: waarom staat het hem zo goed? Ik besloot het hem zelf te vragen.

En tussen de ziekenhuisbezoeken door staat hij me, met dezelfde innemende glimlach als op de foto, allervriendelijkst te woord.

 

 

Wie is mijn held?

Ik vraag hoe ik hem zou mogen aankondigen -het idee is dan nog om het beeldmateriaal van het interview wellicht eens te publiceren- en zijn antwoord krijgt me gelijk in tranen. Evert zelf ook trouwens. “Een zieke papa. Met een lieve tweeling van een jaar oud. Iemand die alles op de rit had, nu terminaal ziek is, en gaat vechten voor elke seconde om iets moois achter te laten.” Evert en zijn vrouw kregen vorige zomer het hartverscheurende nieuws te horen dat de kanker uitgezaaid is, overal in zijn lichaam.

Een paar minuten na dit verpletterende nieuws komt Evert een vrouw tegen in de parkeergarage. Knalroze trui, rode lippenstift, schreeuwend tegen de digitale stem die uit de parkeerpaal komt. Ze verkeert duidelijk in emotionele nood en omdat haar portefeuille ook nog eens gestolen is escaleert de situatie. Evert oordeelt geen seconde, maakt korte metten met het probleem en geeft haar geld zodat ze kan vertrekken. Die avond staat er een bericht on-line waarin zij naar hem op zoek is: “Wie is mijn held?” Ze komen met elkaar in contact waarop de vrouw als wederdienst zorgt dat Evert de prachtige foto met zijn dochter kan maken. Dat is nog eens een effectieve pay-it-forward!

 

De boodschap

De foto die Evert liet maken is bedoeld voor zijn dochter, zodat zij bij elke levensfase kracht kan halen uit het beeld. De boodschap die voor hem vooral belangrijk is om haar mee te geven is “hoe je alle muren kunt laten vallen over hoe iemand er uit moet zien, zich dient te gedragen of op te stellen. Dat symboliseert deze foto. Als bebaarde man van 130 kilo is dit de foto die ik met die intentie alleen voor mijn dochter maakte. Maar hij maakte zo veel los bij andere mensen!” Inderdaad, zijn bericht explodeerde en werd miljoenen keren bekeken.

Evert heeft een jeugd gehad waarin hij zelf niet vanzelfsprekend op iemand kon bouwen. Voor zijn kinderen en de mensen om hem heen wil hij een betere wereld creëren. Een wereld waarin niet geoordeeld wordt. Een wereld waarin gendergelijkheid de norm is. “Mensen moeten doen waar zij zich comfortabel bij voelen, en mensen moeten stoppen met oordelen. Dat is lelijk. Iedereen moet zich kunnen uiten, gedragen en doen zoals dat bij hen past, zonder dat anderen daar kritiek op hebben. Daar gaat het mis. Geef elkaar de ruimte.”

 

Pay-it-forward

Doordat de dankbare vrouw uit de parkeergarage de moeite nam de foto te regelen, ervoer Evert onmiddellijk aan den lijve hoeveel positieve impact je kunt maken met simpele, kleine dingen. Dat bracht hem op een idee. Want meer terminaal zieke mensen willen die laatste herinnering voor hun geliefden maken en nalaten. Maar door ziek zijn slinkt je besteedbare inkomen kennelijk enorm. Om het geluk dat hij zelf ervoer ook voor anderen mogelijk te maken, richtte Evert tussen de kankerbehandelingen en knuffelsessies door, Stichting Tutu op. “De foto met mijn dochter is het boegbeeld van het hele schip”. De trots in zijn stem raakt me. Evert heeft met zijn succesvolle DJ-act een trackrecord om mensen massa’s in heel Europa in beweging te krijgen. Letterlijk. Ik heb er geen twijfel over dat hij dat kunstje met Stichting Tutu gewoon weer gaat flikken. Ik steun hem graag in zijn missie om het voor mensen mogelijk te maken die laatste, positieve herinnering te creëren. Jij ook? Je kunt hier doneren: Dit staat vast; iedereen heeft een Evert in het leven nodig om iets liefs te doen.

 

Geschreven door Sabine Meulenbeld (Specialist Seksuele Soevereiniteit, trainer, coach, therapeut. (www.sabinemeulenbeld.nl)