Vrolijk en vreselijk alleen …

Vrolijk en vreselijk alleen …

Gedichten over opgroeien in onveiligheid

 

“Laat kinderen weten dat je ze ziet”, dat vindt Desiree Mekke het belangrijkst. Ze doelt vooral op kinderen die te maken hebben met huiselijk geweld en kindermishandeling. Juist die kinderen hebben haar aandacht. Haar eigen jeugd was ‘hectisch, pijnlijk en onveilig’. “Zelf werd ik wanhopig van het wegekijken van anderen … Kijk niet weg! Ieder kind heeft er recht op om veilig op te groeien.”
Desiree (inmiddels 56) schrijft gedichten. Inmiddels zijn er al vijf dichtbundels van haar verschenen. De opbrengst daarvan gaat naar de Kindertelefoon, omdat ze het belangrijk vindt dat kinderen op een laagdrempelige manier met iemand kunnen praten. “Als kind had ik graag gehad dat ik op de hoogte was geweest van zoiets.”

Dichtbundel (G)een veilig thuis

opbrengst voor de Kindertelefoon

 

Ontsnappen aan de werkelijkheid

“Ik heb altijd gewerkt voor en met mensen die net een extra steuntje nodig hebben om hun leven te leven. Al jaren werk ik als begeleider voor mensen met een verstandelijke beperking. Maar huiselijk geweld en kindermishandelingen hebben mijn aandacht op verschillende manieren. Allereerst heb ik zelf als kind van mijn derde – nadat mijn moeder was overleden – tot aan mijn zestiende in verschillende opvoedingssituaties aan den lijve ondervonden wat het betekent om op te groeien in onveiligheid.
Op mijn zestiende ben ik weggelopen uit het pleeggezin waarin ik op mijn tiende geplaatst was door de voogdijinstelling. Vanaf die tijd heb ik geprobeerd om zo goed en kwaad mogelijk iets van mijn leven te maken.

Ik wilde heel graag iets gaan betekenen voor anderen die mogelijk ook een ‘nare jeugd’ hadden gehad. Alleen wilde ik niet beoordeeld worden op mijn ervaringen en hield over het algemeen mijn mond over mijn eigen ervaringen. Ik ben van jongs af aan dol op lezen: mijn manier om aan de werkelijkheid te ontsnappen … En ik ben gaan schrijven. Vanaf mijn achttiende schrijf ik poëzie en soms kleine verhalen.”

 

Zwijgen helpt niet

Via boekscout heeft Desiree nu vijf gedichtenbundels uitgegeven. Haar vorige bundel Zwijgen helpt niet maakte ze samen met haar voormalig pleegbroer. “Met hem en Kirsten Regtop hebben we in november 2019 in de Week tegen Kindermishandeling een lezing gegeven. Na die bundel voelde ik sterk de behoefte om nog een bundel met dit thema te maken, maar dan wel helemaal vanuit mijzelf, om mijn groei zichtbaar te maken. Dat werd (G)een veilig thuis. Over de reis die ik heb gemaakt vanaf dat mijn moeder overleed tot aan vorig jaar toen ik voor stichting Kinderpostzegels een gedicht hebt gemaakt naar aanleiding van hun campagne Geef kinderen een veilig thuis. Ik hoop dat die bundel andere mensen tot steun of ter inspiratie kan zijn. Ik hoop ook dat de beleidmakers, mensen die met mensen werken zich meer bewust zijn van wat het betekent om onveilig op te groeien. Vaak wordt bepaald gedrag niet begrepen of als lastig gezien ik wil graag begrip vragen en laten zien dat er veel in iemand kan omgaan. In al die jaren dat ik werk heb ik heel indrukwekkende verhalen gehoord van mensen die hun onveilige jeugd met zich meedragen en zich niet begrepen voelen. Met deze bundel hoop ik die mensen ook tot steun te zijn.”

Gedicht XII uit (G)een veilig thuis wil Desiree graag delen:

 

Je droeg een glimlach

niet die hippe broek

of gave schoenen.

Je droeg een glimlach

die je ogen niet bereikte

wat was je bang

wat wilde je graag

zelf geloven

dat jij geen rotkind was.

Je droeg een glimlach

O wat was je vrolijk

en vreselijk alleen.

 

“Met dit gedicht wil ik laten zien, dat je soms wat beter naar iemand moet kijken om werkelijk te zien hoe het met iemand gaat. Ook is het een herinnering aan de tijd dat ik pleegkind was en zeker geen nieuwe kleding of schoenen kreeg, want dat was ik niet waard … Toch kon ik de schaamte verbloemen tegenover de buiten wereld, want ik ben er nooit mee gepest ofzo.”

 

Ik wil dat mensen naar elkaar ómkijken en niet wégkijken

 

“Poëzie is voor mij een vrije vorm van schrijven. Ik wil mijn verbeeldingskracht inzetten en ruimte voelen. Expliciete verhalen schrikken me soms af. Wel vind ik het belangrijk dat het onderwerp onveilig opgroeien aan de orde komt zonder per se de akelige feiten. Ik wil dat mensen naar elkaar omkijken en niet wegkijken en zoek daar een weg in.”

 

👉Je kunt de dichtbundels van Desiree bestellen op boekscout

(G)een veilig thuis | 14,99 euro, opbrengst is voor de Kindertelefoon!