Seks? Vraag het Dr. Ruth! Hoe een Joods weesmeisje een wereldberoemde personality werd

De in 1928 in Duitsland geboren Karola Ruth Westheimer-Siegel overleefde als kind de Holocaust, vertrok naar Israel, werd scherpschutter in het leger, studeerde aan de Parijse Sorbonne en ging daarna naar de Verenigde Staten. Daar werd zij de eerste vrouwelijke en de beroemdste hoogleraar seksuologie ter wereld. Nu als ‘grand old lady’ staat ze nog steeds volop in het leven en werken aan o.a. Columbia University. Anno 2020 is het (zeker in Europa) moeilijk voor te stellen, maar 40 jaar geleden was iemand die op de radio het woord ‘orgasme’ uitsprak of op televisie de mensheid openlijk informeerde over mannen die te snel klaarkomen, we-reld-schok-kend. ‘Ask Dr. Ruth’ werd een begrip………………

Vraag maar raak
In de gelijknamige documentaire-film, die vorig jaar uitkwam, blikt Prof. Dr. Westheimer terug op haar bewogen jeugd en hoe zij één van de belangrijkste woordvoerders werd in de seksuele revolutie. Een eerbetoon aan een vrouw die met haar adviezen een beslissende invloed had. Slechts 1.40 groot, een zwaar Duits accent en een op z’n zachtst gezegd ‘oma-achtig uiterlijk’: geen aanbevelingen om een TV-ster te worden. Maar Dr. Ruth flikte het. Met onderwerpen als het vrouwelijk orgasme, het gebruik van een vibrator, homoseksualiteit, hiv/aids, grote schaamlippen en kleine penissen, ging ze de Amerikaanse preutsheid te lijf.

Joodse overlevingshumor
Haar vroege herinneringen zijn in de film in animatievorm gegoten. Een sproetig Joods klein meisje dat van onder de tafel naar grote soldatenlaarzen kijkt en ziet hoe haar vader meegenomen wordt en dat daarna door haar moeder op de trein wordt gezet naar een weeshuis in het veiliger Zwitserland. Na een poosje stoppen de brieven van haar inmiddels door de nazi’s vermoorde ouders. Ja, zijzelf haalt de bevrijding in 1945, maar ze is eenzaam en alleen. Ze verhuist daarom naar Israel, gaat in een kibboets wonen en wordt sniper en scout bij de IDF. Haar beperkte lichaamslengte komt haar daarbij goed van pas.

Emancipatoir
Moed en humor worden voor Ruth een manier van overleven. Naast haar onverbloemdheid de peilers van haar latere succes. Haar ster rijst snel in de jaren ’80. Ze wordt getooid met bijnamen als ‘oma Freud’ en ‘de vrolijke sekskabouter’, krijgt een personality-show op TV, schrijft tussendoor ook nog eens 40 boeken over ‘het onderwerp der onderwerpen’ en haar scherpe inzichten vliegen de hele aardbol over. Haar bijzondere uiterlijk en stemgeluid werden iconisch. Dr. Ruth’s belangrijkste boodschappen: ‘Size doesn’t matter’, ‘Use it or loose it’ en ‘equality’. Ze luistert naar en geeft adviezen aan iedereen: ongeacht iemands afkomst, gender of seksuele voorkeur. Haar moedige moeder redde het leven van haar enige kind in WOII. Ruth wilde wat terug doen voor de mensheid. ‘U hebt mijn leven gered’, krijgt de nu 92-jarige seksuologe dan ook nog dagelijks te horen.

‘Ask Dr Ruth’ is tijdens deze coronatijden te kijken via diverse online kanalen (o.a. Pathé Thuis en Film.nl)

Geschreven door Annedieke Kuchler. Voor meer: ga naar Annedieke.nl