Seks en corona

Kan ik nog seks hebben, met het coronavirus om ons heen?

Het is de bedoeling dat je 1,5 meter afstand houdt tot anderen. Op die afstand kun je natuurlijk geen seks hebben. Je partner met wie je in huis woont vormt een uitzondering. Want je bent in één huishouden sowieso dicht bij elkaar.

Mijn partner is ziek. Mogen we nog seks hebben?

Bij symptomen die kunnen duiden op een corona-infectie moet je zoveel mogelijk afstand houden. Geen seks dus. Ook niet bij lichte klachten. Als je partner al 24 uur geen klachten meer heeft, kan hij of zij als genezen worden beschouwd. Lees hier wat jullie moeten doen als één van jullie klachten krijgt.

Ik woon niet samen met mijn partner. Mogen we toch seks hebben?

Volgens de richtlijnen mogen jullie tijdelijk geen seks hebben met elkaar. Maar als jullie in deze periode regelmatig bij elkaar over de vloer komen, samen slapen enzovoorts, zijn jullie al dicht bij elkaar. Seks vormt dan geen extra risico. Let goed op symptomen. Als één van jullie symptomen heeft die op het coronavirus kunnen duiden, blijf dan ieder in je eigen huis totdat deze symptomen 24 uur lang niet zijn voorgekomen. Doe dit ook bij lichte symptomen zoals een verkoudheid. Is een van jullie ouder dan 70 jaar of heeft een van jullie een verzwakte afweer of longklachten? Dan is het extra belangrijk om je partner te beschermen: beperk je contacten met anderen en eventueel ook met elkaar, je wilt het virus niet bij je partner thuis brengen.

Kan ik seks hebben met andere mensen dan mijn eigen partner?

Nee. Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, wordt iedereen opgeroepen om sociale contacten zoveel mogelijk te beperken en 1,5 meter afstand te houden. Dit geldt ook voor seksuele contacten.

Ik vind het een lastige tijd en de stress heeft invloed op mijn zin in seks.

Dit is voor iedereen een vreemde periode waar we niet aan gewend zijn. Wat betreft seks in coronatijd kun je worstelen met zaken als:

  • geen zin seks hebben
  • juist meer zin in seks hebben
  • schuldgevoelens als je wel seks hebt gehad met jezelf
  • onenigheid met je partner over hoe streng jullie met de overheidsmaatregelen willen omgaan
  • moeite met samen de hele dag thuis zitten
  • afstand tussen jou en je partner

Meer informatie over seks in tijden van coronavirus vind je op de site van SOAIDS Nederland. [https://www.soaaids.nl/nl/professionals/nieuws-en-standpunten/nieuwsbericht/vragen-antwoorden-over-coronavirus-seks-soas]