OUR LIFE IN COLOR: De wondere wereld van seksualiteit (theater)

“Mijn seksuele voorlichting in de eerste klas was echt heel minimaal. Eerst werd er – door een heel ongemakkelijke docent – in een kwartiertje uitgelegd hoe een man en een vrouw zich kunnen voortplanten. Toen mochten we in groepjes van vier op de computers alles wat we wilden weten over seks opzoeken. Üiteindelijk hebben we alleen maar standjes opgezocht”, herinnert Mees zich. En Anoek heeft een zelfde ervaring: “Na mijn voorlichting wist ik hoe je moest voorkomen dat je zwanger zou worden of soa’s zou krijgen. Daardoor leek seks me risicovol en dacht ik dat een piemel even groot was als een komkommer omdat we daarop hadden geoefend om de condooms om te doen.”

Dat moest anders, vonden theatermakers Mees en Anoek jaren later. Ze maakten een theatervoorstelling met de seksuele voorlichting die zij zelf graag hadden gehad: Our Life in Color. Dit seksuelevoorlichtingstheater is bedoeld voor leerlingen vanaf de tweede klas middelbare school.

 

Gevoel

“Tijdens de voorstelling linken we een breed scala aan terminologie, over gender en geaardheden, aan persoonlijke verhalen. We verbinden informatie aan gevoel. Daarom spelen we de voorstelling ook in een knusse ruimte. Dan komt het onderwerp seksualiteit, dat zo te maken heeft met gevoel, volgens ons meer tot zijn recht dan in een met tl-lampen verlicht biologielokaal. Het is eigenlijk een mobiel theater in een vrachtwagentrailer: die hebben we heel knus ingericht, vol met zachte stoffen en plantjes, alsof je bij ons in de woonkamer zit.”

 

Persoonlijke verhalen

Onderwerpen die voorbijkomen zijn genot, grenzen, consent, beeldvorming, manieren van communiceren en alle gevoelens die er op verschillende leeftijden bij seksualiteit komen kijken. “Ook vertellen we uitgebreid over onze eigen seksuele ervaringen. Voor docenten die normaal de seksuele voorlichting geven, is het delen van persoonlijke verhalen soms oncomfortabel. Dat is ergens ook wel logisch omdat ze een hele andere positie tot de leerlingen hebben dan wij. Voor ons is dit iets wat we belangrijk vinden en graag doen, en we merken dat de leerlingen ook behoefte hebben aan het live delen van waargebeurde verhalen. Naarmate wij persoonlijker worden in de voorstelling, wordt de sfeer bij het publiek losser en ontstaat er vaak een openheid om na te denken en te praten over seksualiteit.”

Vrachtwagentrailer

De voorstelling is te boeken door middelbare scholen, maar ook alle volwassen die deze voorstelling zien zeggen dat ze er iets van hebben geleerd en dat ze aan het denken zijn gezet.

“Wanneer een middelbare school ons boekt, komt de vrachtwagentrailer op het schoolplein te staan. Hier kunnen twee klassen in per voorstelling. Dit verplaatsbare theater maakt het mogelijk om als publiek even een nieuwe ruimte te betreden en helemaal meegenomen te worden in de wondere wereld van seksualiteit.

 

Seksuele diversiteit

Mees en Anoek kennen elkaar al járen, ze zijn beste vrienden. Na hun afstuderen aan de Toneelacademie in Maastricht wisten ze dat ze verder wilden gaan als makersduo en theater wilden maken over de acceptatie en normalisatie van seksuele diversiteit. “Dit onderwerp was zo duidelijk voor ons omdat we te vaak om ons heen zagen dat seksualiteit nog steeds een taboe-onderwerp is en seksuele en genderdiversiteit lang niet zo normaal blijkt te zijn als we soms denken dat het in Nederland is. Na vele gesprekken hierover met vrienden, zorgprofessionals en maatschappelijke instanties zoals Rutgers, de GGD en het COC, kwamen we tot de conclusie dat er een cruciaal punt in onze (seksuele)ontwikkeling is waarin de plank vrijwel altijd mis wordt geslagen, of op zijn minst scheef … Namelijk; de seksuele voorlichting.” Zo ontstond, onder de vleugels van Het Laagland, onze seksuelevoorlichtingsvoorstelling Our Life in Color.

 

Inclusieve seksuele voorlichting

“Bij Our Life in Color behandelen we seksualiteit als iets breders dan iets waarmee je je kunt voortplanting of ziektes kunt krijgen. We bespreken zo veel mogelijk kanten van seksualiteit, maar het is zo’n groot onderwerp dat je natuurlijk nooit alles kunt benoemen. Wij gebruiken zelf graag de term inclusieve seksuele voorlichting. Tijdens de voorlichting vertellen we ook dat wij nu onze eigen ervaringen delen, maar dat iedereen uniek is en weer andere gevoelens en ervaringen heeft. We benadrukken dat er een eindeloosheid aan mogelijkheden en gevoelens is en dat als je iets voelt wat we niet benoemen of waar nog geen woord voor is, dat dat ook oké is.”

Blijf nieuwsgierig
Na afloop mogen de leerlingen alle vragen die ze kunnen bedenken stellen. “Omdat de sfeer dan al zo open is, krijgen we veel vragen, vaak persoonlijke vragen, vragen over dilemma’s van leerlingen zelf. Door hiernaar te luisteren en van mens tot mens op te antwoorden laten we zien dat seksualiteit een heel gewoon onderwerp is.

Alles wat je voelt is normaal! Doe wat je wilt doen, als de ander(en) dat tenminste óók willen en doe niks wat je níet wilt doen. Het is nooit te laat om nieuwe dingen te leren of nieuwe ervaringen op te doen rondom seksualiteit, maar het is ook oké om daar geen behoefte aan te hebben. Blijf nieuwsgierig naar jezelf en elkaar.”

 

.