Lotgenotengroep Veerkracht is er voor slachtoffers van seksueel geweld

 

Anne Paulusse en Marjolein van den Broek zijn de oprichters van lotgenotengroep Veerkracht. Deze jonge meiden van mid-twintig volgden allebei een hbo-opleiding in de zorgsector en maakten allebei seksueel geweld mee. De (h)erkenning en steun die ze bij elkaar vonden gunnen ze anderen ook. Vandaar dat het idee ontstond om een lotgenotengroep op te richten. “We hebben van onze kwetsbaarheid onze kracht gemaakt.”

“We willen als lotgenotengroep op

een laagdrempelige manier toegankelijk zijn”

 

‘Meiden met een missie’ noemen ze zichzelf. “We hebben elkaar leren kennen tijdens ons verwerkingsproces na het meemaken van seksueel geweld. Bij elkaar vonden we iemand die kon zeggen ‘Ik snap je’ – die het dan ook echt snapte. Het was voor ons allebei heel fijn om te weten dat we niet meer alleen waren. Het kan namelijk heel eenzaam voelen. Daarnaast vonden we in elkaar de (h)erkenning die we zochten. Soms lijkt het alsof je de enige bent die last heeft van bepaalde klachten. Als je dan hoort dat een ander tegen dezelfde dingen aan loopt, kan dat enorm opluchten.”
Veerkracht is het vermogen om te herstellen van stress en tegenslag. “Die naam vonden we daarom passend. Wij geloven dat je kunt herstellen van de klachten die een negatieve seksuele ervaring met zich meebrengt. Ook geloven we in de kracht van lotgenotencontact, dat het een wezenlijke bijdrage kan leveren aan je herstel.”

Tot nog toe gebruikt Veerkracht Instagram als enige platform. “We willen als lotgenotengroep op een laagdrempelige manier toegankelijk zijn en kozen daarom voor dit socialmediaplatform. Toen we de lotgenotengroep opstartten hebben we nooit vermoed dat we zo zouden groeien. We merken dat de behoefte aan lotgenotencontact groot is, groter dan we van tevoren dachten. We hebben nu bijna 1100 volgers. Van deze 1100 volgers hebben we inmiddels zo’n 150 lotgenoten met elkaar in contact gebracht. Dat doen we op verschillende manieren. Zo hebben we verschillende chatgroepen waarvoor ze zich kunnen aanmelden. En we hebben een groep waarin lotgenoten een oproepje kunnen plaatsen met info over wie ze zijn, hoe oud ze zijn, waar ze wonen en wat ze zoeken in het lotgenotencontact. Op basis daarvan proberen we lotgenoten aan elkaar te matchen.
Achter de schermen zijn we druk bezig met het laten bouwen van een website waar iedereen straks informatie kan vinden over seksueel geweld. Daarnaast willen we het voor lotgenoten mogelijk maken om via de website met elkaar te chatten en berichten te plaatsen waar anderen op kunnen reageren.”

Al snel kwam naar voren dat er ook behoefte is aan offline lotgenotencontact. Anne en Marjolein besloten om maandelijks een offline lotgenotendag te organiseren, waarbij lotgenoten samen komen om die veelvoorkomende eenzaamheid te verminderen en (h)erkenning en steun bij elkaar te vinden. “De ene keer gaan we samen iets leuks doen zoals lunchen, wandelen of borrelen. De andere keer gaan we wat meer de diepte in, bijvoorbeeld door samen bepaalde thema’s te bespreken of door opdrachten uit te voeren. Hiervoor hebben we een speciaal vragenspel ontwikkeld. Ook komt het voor dat lotgenoten op eigen initiatief samen naar de film gaan, of de stad in, of uit eten. Dat organiseren ze dan zelf.”

“Het is belangrijk dat de

schuld bij de dader(s) wordt gelegd

en nooit bij het slachtoffer”

 

Op termijn willen ze ook voorlichtingen en lezingen gaan geven. “Hierin willen we graag een stukje vanuit onze opleiding meenemen, maar vooral ook alles wat wij nu weten vanuit onze eigen ervaringen. De grootste mythe waar slachtoffers van seksueel geweld mee te maken krijgen is toch wel dat zij als slachtoffer iets hadden kunnen doen om het te voorkomen. De schuld wordt zo bij het slachtoffer gelegd. Mensen zeggen vaak zonder dat ze het doorhebben goedbedoelde dingen met een beschuldigende ondertoon. Dat doen ze omdat ze voor zichzelf proberen te verklaren hoe zoiets vreselijks kan gebeuren. Bovendien creëren ze zo voor zichzelf de schijnveiligheid dat het henzelf ‘dus niet’ kan overkomen. Maar seksueel geweld kan echt iedereen overkomen. En het gebeurt zoveel vaker dan je denkt. Het is daarom belangrijk dat de schuld bij de dader(s) wordt gelegd en nooit bij het slachtoffer. Wanneer iemand uit jouw omgeving seksueel geweld heeft meegemaakt kan jouw reactie een enorme impact hebben – zowel positief als negatief. Vaak hebben slachtoffers van seksueel geweld veel last van schuld- en schaamtegevoelens, waardoor het al heel moeilijk wordt om erover te praten. Het is daarom heel helpend als het slachtoffer zich gezien en gehoord voelt door zijn of haar omgeving. Voor degene die zoiets heeft meegemaakt is het belangrijk te weten dat jij er voor hem of haar bent en dat je zult luisteren zonder te oordelen.”

De missie van deze twee meiden is daarom: overlevers van seksueel geweld meegeven dat het nooit hun schuld is. “Van lotgenoten krijgen wij vaak de reactie dat ons platform heel helpend en helend voor ze is. Wat wij bij elkaar hebben gevonden, vinden zij via de Veerkrachtgroep ook weer bij elkaar. De vele positieve feedback die we krijgen motiveert ons des te meer om ons hiervoor te blijven inzetten. We hopen dat overlevers van seksueel geweld ons weten te vinden wanneer ze behoefte hebben aan lotgenotencontact. We gunnen het eenieder zo om zich gezien, gehoord en gesteund te voelen.”

 

Het Instagram platform van Veerkracht vind je hier