Fucking 14 Thijs!

 

‘Je kan toch gewoon een gesprek over masturbatie hebben?’

Nee Thijs! Dat kan dus niet! Vanwege deze ‘lesapps’ over masturbatie naar 14-16 jarigen mocht Römer zich verantwoorden voor de rechter. Maar ook voor het sturen van dickpics en het vragen om naaktfoto’s of masturbatiefilmpjes in ruil voor een bijrol in ‘Moordvrouw’ of een handtekening. Meneer Römer erkende voor de rechter dat hij grenzen had overschreden maar zag zelf weinig kwaad in dit alles, want, zo zei hij zelf: ‘ik praat nu eenmaal makkelijk over seks en seksualiteit’. Over de vingeraanwijzingen die hij gaf aan een 14 jarige zei hij ‘je kan toch gewoon een gesprek over masturbatie hebben?’ Oei!

Het puberbrein
Een stukje educatie is hier op zijn plaats wellicht. Speciaal voor de volwassen mensen die vinden dat je meiden van 14 t/m 16 jaar gerust een dickpic kan sturen of mag leren masturberen. Om te beginnen: we hebben het over volwassenheid als iemand 21 jaar of ouder is of in sommige gevallen rekenen we 18 jaar of ouder ook goed, maar biologisch gezien is het brein pas rond de 23e levensjaar ‘klaar’ (en sommigen mogen nooit een diploma krijgen voor het bereiken van ‘volwassenheid’ mijns inziens – maar dat even buiten beschouwing gelaten). Op de 14e, 15e of 16e zijn onze hersenen dus nog niet eens ‘misschien’ volwassen. Meiden in de leeftijd van 14 t/m 16 jaar – de leeftijdscategorie van de slachtoffers waar ik nu over schrijf – worden steeds bewuster van zichzelf. Het zelfbeeld wordt langzaamaan gevormd en ze beoordelen zichzelf vaak streng. Dit doen ze met name aan de hand van normen waarvan ze denken dat die door anderen worden opgelegd. ‘De ander’ is een belangrijke spiegel voor ze. De puberteit is een periode waarin een individuele identiteit wordt ontwikkeld, terwijl er anderzijds naar geruststelling, erkenning en acceptatie wordt gezocht. Het overzien van eventuele consequenties van daden is nogal ingewikkeld. De hormonen, de gevoelens en hersenen zijn vol in ontwikkeling en de puber is zoekende naar een plek om thuis te horen in de vreemde omgeving die men ‘de wereld’ noemt. Het is niet voor niks dat dit de periode is waarin posters op tienerkamers worden opgehangen met afbeeldingen van hun grote voorbeelden of eerste allesoverheersende idool verliefdheden.

Idool Thijs
Precies bij die idolatie is het begonnen. Drie meiden die een Thijs Römer boven hun bed hadden hangen, vatten het idee op om te proberen in contact met hem te komen. Dat lukte. Ik kan me helemaal voorstellen hoe deze meiden euforisch op hun bed stonden te springen toen de eerste reactie van Thijs binnenkwam. De vlinders fladderden inmiddels in zwermen rond in de tienerbuiken. Tel daar de periode van hun leven waar ze in zaten op dat moment bij op en dat deze meiden een kwetsbare thuissituatie hadden en je ziet alle rode vlaggen en stopsignalen. Als volwassene. Het OM zegt dat Thijs een band met de meiden in een groepsapp opbouwde om vervolgens seksueel getinte gesprekken te openen. Het omgekeerde van wat een volwassen man en idool had moeten doen.

Fucking 14 Thijs!
Een stoere meid van inmiddels 20 gooide het misbruik open via twitter: ‘Ik was fucking 14 Thijs. Ik was jong, dom en verliefd op jou. Misbruik heb je ervan gemaakt.’ In de rechtbank zei ze zoals de Volkskrant schreef: ‘Ik was verliefd op je en tegelijkertijd was je een vaderfiguur. Ik verwarde zorgzaamheid met seksualiteit. En jij maakte daar misbruik van. ‘Vinger je jezelf wel eens?’, vroeg je mij. Ik was 14, ik was daar niet mee bezig. Maar jij was daar om het mij te leren. En als ik geen foto’s van mezelf wilde sturen, blokkeerde je mij. Dan raakte ik totaal in paniek en dacht ik: ik ben je kwijt.’ Een 14 jarige die nog vol in ontwikkeling is, een 14 jarige die appjes krijgt van haar idool, een 14 jarige wiens hoofd op hol wordt gebracht… Een vraag als ‘vinger jij jezelf weleens?’ is in het licht van de ontwikkeling waar de meisjes in zaten echt heel wat bruggen te ver. Thijs had ‘niet gezien dat het voor haar meer betekende dan voor hem’. Kom op Thijs; je had aanzien als die leuke vent van die rol in ‘Moordvrouw’ waar vele meisjes bij wegzwijmelen. Nog even voor de duidelijkheid: je was ten tijde van dit alles 30 jaar. 2x ouder dan je fans, met 20x meer levenservaring en je had dus 200x beter moeten weten. Een 30 jarige vent moet zijn hersens gebruiken – hersens die op die leeftijd wél volgroeid (zouden moeten) zijn. Je moet begrijpen dat jouw leeftijd je al sowieso een directe machtspositie geeft en daar komt dan ook nog eens bovenop dat je een bekende Nederlander bent.

En opnieuw… victim blaming
Oké, dat een Thijs Römer het niet snapt is tot daaraantoe, maar de reacties die ik lees over de verantwoordelijkheid van het meisje (want zij had beter moeten weten) krijgen me regelrecht op de kast. Victim blaming ten top. Het meisje had niet beter moeten weten. De volwassen Thijs had beter moeten weten. Wil je meer lezen over victim blaming en de schadelijkheid ervan? Lees het artikel over victim blaming in Vlam Magazine nummer 1 van 2023. Of in één van mijn aanstaande columns. Ik kom er ongetwijfeld nog vaker op terug.

Wat de rechtbank met deze zaak gaat doen… Geen idee. Vrijspraak lijkt me zeer onwaarschijnlijk. Ik ben vooral erg benieuwd naar de strafhoogte en de nuance in de uitspraak. Want nuance is er altijd; ook al lijken mijn oordeel en dit stuk dat niet te zijn.