Elkaar insmeren met slagroom

Mijn favoriete gebakje is een enorme roze macaron gevuld met rozen-pistache-crème en verse frambozen. Het gebakje heet Moulin Rouge maar na het eten daarvan is het volstrekt onmogelijk om je benen nog in de lucht te gooien. De patissier, als essentiële winkel, is open. Toch kom ik er bijna nooit meer want door combinatie van lockdown en winterweer kom ik nauwelijks buiten. Het is makkelijker en leuker om zelf te bakken. Kunnen de kinderen gelijk tweehonderd gram bloem en honderdvijfenzeventig gram suiker bij elkaar optellen en tegen de juf vertellen dat ze de rekenles af hebben voor die dag.

Nu Valentijnsdag eraan komt, worden we weer aan alle kanten bekogeld met gepersonaliseerde dozen bonbons, afhaal-sterrenmenu’s (voor twee, altijd weer de stelletjes-norm) en de seksuele toepassingen van slagroom. Misschien ga ik toch even door de sneeuw worstelen voor de hartvormige chocolaatjes van mijn patissier.

Kleine tip: kliederen met slagroom is funest voor je lakens. Dus als je dat zo nodig wilt doen, doe het in de badkamer en gebruik soja slagroom, die wordt niet ranzig op een bezwete huid. Ik weet dat, want heb ooit een semi-wetenschappelijk experiment gedaan met diverse soorten slagroom en diverse mensen. Voordat je je een plakkerige orgie voorstelt: de slagroom ging op de onderarm, puur om te testen welke soort zijn vorm en smaak behield. Soja-slagroom dus, het merk maakt niet uit. Ik houd ontzettend van slagroom op mijn warme chocolademelk maar kan de seksuele connectie niet maken, vooral omdat ik steeds de stem van De Bie-typetje ‘Frank’ in mijn achterhoofd hoor: ‘ik wil mijn vriendin insmeren met slagroom. Maar ik heb geen vriendin. Daar ben ik voor behandeld.’

Aardbeien uit iemands navel eten of sushi op billen leggen vind ik evenmin hygiënisch, maar de verbinding tussen eten en seks is duizenden jaren oud dus voel je volledig gerechtigd om er creatief mee te zijn. Er zijn boeken over volgeschreven, vooral over de gelijksoortige manier waarop lekker eten en goede aanrakingen dezelfde blije stofjes in je hersenen aanmaken. Oesters, vijgen, asperges, artisjokken schijnen allemaal een positief effect te hebben op je seksleven. Waarschijnlijk komt dat vooral omdat ze, met een beetje fantastie, een lichte visuele overeenkomst hebben met de geslachtsdelen. Of omdat we al honderden jaren tegen elkaar herhalen dát dit eten lustopwekkend is. Alles is cultureel bepaald, ook seksuele prikkeling. In sommige landen wordt neushoornpoeder voorgeschreven als natuurlijke Viagra, wat nadelig heeft uitgepakt voor het aantal neushoorns dat nog vrij en intact rondloopt.

De handeling van samen eten en daarvan genieten, dat is waar het om gaat. De tijd en vooral de onverdeelde aandacht voor elkaar opbrengen is belangrijker dan wat er precies op je bord ligt. Natuurlijk is het met bijzonder eten gemakkelijker om het moment ook bijzonder te maken, maar met een beetje toewijding kan zelfs een bordje hutspot een romantische ervaring worden. Leg je telefoon weg, kijk elkaar in de ogen, haal een gezamenlijke herinnering op en deel het eten met elkaar. Niets is minder romantisch dan iemand die de laatste hap van iets lekkers snel in zijn mond steekt. Als de avond ontspannen verloopt en er een gevoel van saamhorigheid ontstaat, is het weer makkelijker om die ontspanning mee te nemen het bed in. Daarvoor hoeft het geen Valentijnsdag te zijn.