Docu Epstein aanrader?

Recensie
Documentaire Jeffrey Epstein: Filthy Rich

 

Jeffrey Epstein, een veroordeelde zedendelinquent en miljonair met een geschat vermogen van 600 miljoen dollar, werd op 10 augustus 2019 dood gevonden in zijn cel. Eind juli 2019 was Epstein bewusteloos aangetroffen en werd toen onder suïcide watchgesteld. Ieder halfuur moest gecontroleerd worden of hij nog leefde of sliep. Hoe het dan toch mogelijk was dat hij onder dit regime suïcide heeft gepleegd wordt nog onderzocht door de FBI. Na sectie op het lichaam zijn er vermoedens dat het geen suïcide was en heeft de FBI twee camera’s in beslag genomen die niet in de cel van Epstein functioneerden.

In de documentaire Jeffrey Epstein: Filthy Rich, die op 27 mei 2020 op Netflix uitkwam, geven de geïnterviewde slachtoffers aan dat ze het jammer vinden dat Epstein dood is en er op deze manier makkelijk vanaf komt. Hij ontloopt zo alsnog zijn straf, maar ze geven ook aan dat er nog voldoende mensen te vervolgen zijn en gestraft moeten worden. In de afgelopen maanden zijn er al verschillende bekende namen de revue gepasseerd die ‘bevriend’ waren met Epstein, zoals prins Andrew uit Engeland en de huidige Amerikaanse president Donald Trump. Om al deze bekende personen hangt een zweem van ‘waar rook is is vuur’ en rijzen de vragen wat zij aan vermoedelijke seksuele handelingen gedaan hebben bij (minderjarige) jonge vrouwen.

Seksueel misbruik

Filthy Richbestaat uit vier afleveringen van een uur en is een gedegen onderzoeksdocumentaire. Natuurlijk wordt aandacht besteed aan de mysterieuze dood van Epstein. Maar het seksueel misbruik van minderjarigen is de hoofdlijn van het verhaal. In 2008 was hij al eens veroordeeld voor seks met minderjarigen, maar inmiddels weer vrij man. Totdat hij in juli 2019 wederom werd gearresteerd, op verdenking van seksueel misbruik van minderjarigen. Destijds woonde hij in New York en na zijn arrestatie werden in zijn huis vele naaktfoto’s van minderjarige meisjes gevonden.

Hoe dit allemaal tot stand gekomen is wordt uitgebreid besproken in de documentaire. Er wordt uitgelegd hoe hij aan zijn fortuin is gekomen. Dit is een essentieel deel van het verhaal en voor het vervolg van de documentaire, want in de beginjaren van zijn carrière waren er al signalen van wat voor soort man hij was en zou gaan worden. Hij bouwde een fortuin op en met al dat geld kreeg hij veel bekende en machtige vrienden, waardoor hij vervolgens steeds meer macht kreeg en zich toe-eigende. In de vier afleveringen zie je hoe hij zijn macht en geld gebruikte om veelal minderjarige meisjes in zijn greep te krijgen en ze inzette voor seks, met name voor zijn eigen plezier en wellicht ook voor het plezier van zijn vriendjes. Dit deed hij op een slinkse manier: hij líet dit doen.

Grooming

Een opmerkelijke rol in het hele verhaal speelt zijn oude metgezel Ghislane Maxwell, van wie Epstein-overlevenden beweren dat ze jonge vrouwen en meisjes heeft gerekruteerd in de cirkel van de multimiljonair en heeft deelgenomen aan het seksueel misbruik. Zij was als het ware de professionele groomervan Epstein. Later in het verhaal wordt duidelijk dat er zelfs minderjarige meisjes werden ingezet om vriendinnen te groomen c.q. ronselen. De documentaire geeft goed weer hoe grooming in zijn werk gaat en hoe makkelijk meisjes hier slachtoffer van kunnen worden. Epstein en Maxwell maakten gebruik, of beter gezegd misbruik, van de vaak arme situaties waarin deze meisjes verkeerden; ze dachten weinig toekomstperspectief te hebben. Een kwetsbare positie dus,  waarvan dit soort machtige personen misbruik kunnen maken.

Veel dappere slachtoffers van Epstein, die destijds tussen de 12 en 17 jaar waren, komen aan het woord. Zij zijn, ook al is Epstein dood, op zoek naar gerechtigheid en willen vervolging van anderen die hier weet van hadden of het zelfs in de praktijk brachten. Jeffrey Epstein: Filthy Richis een goede, maar ook schokkende documentaire, waarin niet om de hete brij wordt heen gedraaid. Hij laat goed zien hoe machtsmisbruik werkt en hoe dat kan leiden tot schadelijke en strafbare praktijken.

Aanrader!

We raden deze documentaire zeker aan aan professionals die in hun werk te maken kunnen krijgen met seksueel geweld en misbruik. Hij geeft heel duidelijk de mechanismen van seksueel geweld en misbruik aan en daarbij ook de dilemma’s en moeilijkheden waar politie en justitie mee te maken kunnen krijgen. Ook al speelt het verhaal zich in Amerika af, je kunt de verhaallijn heel goed vertalen naar de Europese en Nederlandse situatie. Kortom: je gaat niet even lekker met een bakkie chips naar deze documentaire zitten kijken, maar soms hoeft dat niet en kan iets toch een sterke aanrader zijn. En dat is deze docu zeker!

 

Geschreven door redactie van VLAM