Als je vagina ‘kut’ ruikt

Soms zijn ze er weer opeens in de media: de berichten dat vrouwen vaak last hebben van een schimmelinfectie in hun vagina of was het nou een bacteriële ontsteking? Meestal zijn dit artikelen waarmee een product aan de vrouw gebracht moet worden. Afijn, alles wordt daarbij door elkaar geschud, dus er klopt niets meer van. Ik ben maar eens op consult gegaan en dat leverde het volgende op……..

Vagi wattûh?

De meest voorkomende vaginale aandoeningen zijn bacteriële vaginose, veroorzaakt door een bacterie of vaginitus, wat ontsteking van de vagina betekent en vaak veroorzaakt wordt door een schimmel of een tekort aan oestrogeen. Uit een enquête onder 981 bezoekers van GezondheidsNet.nl blijkt dat bijna tweederde van de Nederlandse vrouwen weleens een vaginale schimmelinfectie had. De meesten gingen naar de huisarts en haalden een geneesmiddel op recept, 9% wacht af en 11% koopt een receptvrij geneesmiddel bij apotheek of drogist.

Bacterieel

Vaginose wordt meestal veroorzaakt door een te sterke groei van bacteriën. Dit gaat gepaard met toegenomen afscheiding zonder toename van witte bloedcellen en met een wat visachtige geur.
Risicofactoren vaginose:
• IUD (intra-uterien device zoals spiraaltje)
• intiem zeepgebruik, vaginadouches of tampons
• wisselende sekscontacten
• een eerdere vaginose

Dit kan veroorzaakt worden door hormonale schommelingen (puberteit, zwangerschap, pilgebruik, menopauze) en/of door het gebruik van bepaalde medicijnen, met name veel antibiotica.

Schimmel

Vaginitis is geen ziekte op zich, maar een verzamelnaam voor ontstekingen van de vagina, al dan niet veroorzaakt door een infectie door schimmels zoals candida, die gepaard gaat met klachten zoals veranderde afscheiding (vaak brokkelig), ammonia-achtige geur, jeuk en pijn bij het vrijen tot branderige pijn.
Risicofactoren vaginitis
• seksuele activiteit, vooral orale seks
• recent antibioticagebruik (bacteriën dood, schimmels krijgen overhand)
• diabetes mellitus
• immuundeficiëntie (aids, chemotherapiepatiënten, corticoïdengebruik).

Het gaat niet over rozen

Een vagina ruikt niet uit zichzelf naar limoentjes, meloentjes of citroentjes. Maar de (lompe en mannelijke) term ‘viswinkel’ is bij een normale hygiëne ook niet van toepassing. Veel vrouwen denken onterecht dat als zij hun intieme delen maar vaak genoeg wassen, dat het dan wel fris blijft. Dit heeft echter juist het tegenovergestelde effect. Veel ongerechtigheden kan de vagina zelf oplossen en een slechte geur heeft meer te maken met slechte leefgewoontes.

TIPS

0. Gebruik geen zeep om je vagina te wassen. Onder de douche met water is voldoende. Intiemsprays hoogstens in een klein vleugje op je venusheuvel, maar natuurlijk nooit écht intiem gebruiken. Even met een vingertopje met je favoriete parfum door je schaamhaar strijken kan ook lekker zijn. Maar nooit meer dan dat.

1. Draag katoenen ondergoed. Hoewel zijden, kanten en glanzende slipjes leuk zijn, zijn ze verstikkend voor je vagina. Katoen laat lucht door.

2. Gebruik alleen inlegkruisjes als dit echt noodzakelijk is. Een gezonde vagina heeft nauwelijks afscheiding en inlegkruisjes zorgen ~zeker als ze niet op tijd ververst worden~ alleen maar voor meer onfrisheid.

3. Slaap ‘s nachts zonder onderbroek. Mijn moeder zou zeggen; “Anders krijg je geen hooibroei.”

4. De vaginale spoelingen die je kunt kopen, maken de boel inderdaad schoon, maar té schoon is dus niet goed. Dan krijg je juist meer afscheiding. Gebruik vaginadouches dus hoogstens 1x per maand, bijvoorbeeld na je menstruatie.

5. Deze methode uit grootmoeders tijd werkt nog altijd: neem een bad met een scheutje ciderazijn. Dat helpt tegen de kwalijke geurtjes.

6. Hou je schaamhaar zo kort mogelijk. Helemaal kaal kan natuurlijk ook, maar dat dit plukje ‘haar daar’ wel degelijk een functie heeft, behandel ik een andere keer.

7. De belangrijkste boosdoeners van een ‘vissige’ vagina zijn de volgende leefgewoonten: te weinig slaap, veel suiker, roken, koffie, alcohol en een slecht voedingspatroon.

8. Eet daarom een heleboel rauwe groenten en fruit, fruit, fruit laat je vagina beter ruiken (en dus ook smaken).

9. De boosdoener voor aan ammonia-achtige lucht is met name langdurig gebruik van antibiotica. Met name voor vrouwen die hier last van hebben en tevens regelmatig geplaagd worden door een blaassontsteking is het gebruik van een probiotica-suppelement aangeraden. Bijvoorbeeld Orthiflor Fem.

10. Last but not least: een echt kwalijke geur kan op een vaginale infectie wijzen. Heb je irritatie, jeuk of een abnormale afscheiding: aarzel niet om langs je huisarts te gaan. Als het goed is, heb je met hem of haar een vertrouwensband en kan het met de juiste middelen zo weer verholpen zijn.

Vulva Parfum

Maar er gaat niets boven de geur van een gezonde, gedouchte vrouw. Zelfs Chanel niet. Poets de normale vaginageur dan ook niet weg. Ervaren verleidsters weten dit al eeuwen. Tip na het baden even een klein beetje van je vaginavocht achter je oren en de liefhebbers zullen niet meer van je af te slaan zijn. Een slimme cosmeticajongen rook met deze wetenschap zijn kansen. Onder de naam ‘Vulva Original’ bracht het Duitse bedrijf Vivaeros een geurlijn op de markt.

De goedkoopste versie heb je zelf in huis

“Geur wordt onderschat”, zo laat parfumproducent Guido Lenssen weten in tijdschrift VICE. “Als ik bij mijn vrouw ben, ruik ik het liefst haar lichaamsgeur, niet een parfum. De intimiteit die erin schuilt is belangrijk. Op de erotische markt kun je miljoenen seksspeeltjes kopen maar het draait allemaal om zien of horen. Ik wilde daar ruiken aan toevoegen.” De verleidingsgeur is een combinatie van ingrediënten. “We hebben monsters geprobeerd van tal van vrouwen. We hebben niet de geur gebruikt van een sportster die net een marathon heeft gelopen ofzo, maar ik kan je vertellen dat het een mix is van urine, zweet en vrouwelijke opwinding.” Een vleugje vulva achter je oren? Dames: een goedkopere versie hebt u zelf natuurlijk in huis!