SEKS, DRUGS EN ROLLEBOLLEN

Een serie ervaringsverhalen over de beleving van intimiteit en verbinding in combinatie met stimulerende, verdovende of geestverruimende middelen. Welke rol spelen met name chemische drugs (chems) in de levens van de mensen die Vlam Magazine sprak?
Lees ook ons achtergrondartikel over dit thema in de nieuwste Vlam

 


 

JASMIJN (57):

“Seks zonder drugs is zoveel minder…
of misschien moet ik het opnieuw ontdekken.”

 

Jasmijn kreeg ruim vijftien jaar geleden een relatie met Peter (60), met wie ze al snel ging samenwonen. Sinds kort leven ze weer apart en nemen ze een time-out om zich te herbezinnen op hun toekomst. ‘Recreatief’ gebruik van chemische drugs (chems) zoals xtc, ghb en lachgasballonetjes in combinatie met seks en swingen deed al vroeg in hun relatie zijn intrede en groeide voor hen uit tot een ware lifestyle. Totdat Jasmijn het problematisch begon te vinden: “Op een vrijdagavond, toen we al een halfuur in de auto zaten, hoorde ik mezelf opeens vragen: ‘Naar wie gaan we eigenlijk toe vanavond?’

 

Jasmijn, werkzaam in de zorg, heeft een volwassen dochter uit een eerder huwelijk en is sinds enkele jaren oma van een kleindochter. Op wat blowen na had Jasmijn tot haar tweeënveertigste geen ervaring met drugs, totdat bevriende mede-swingers haar en Peter een pretpakketje meegaven dat ze met z’n tweeën uitprobeerden.

“We beleefden er veel plezier aan en ik genoot van de vrijheid die ik voelde,” vertelt Jasmijn. “Ik had al nooit veel gêne, maar het samen ‘wappen’ met Peter deed me nog meer genieten van mijn lijf en het verkennen en verleggen van mijn grenzen op seksueel gebied, zoals plasseks of anale seks. We gingen het ook gebruiken tijdens onze swingers-dates en tijdens erotische festivals. Ik kocht er zelfs speciale, opwindende kleding voor.”

Jasmijns gezicht straalt als ze uitlegt hoe je met xtc op iedereen al snel heel knap en lief vindt:

”Aanrakingen voelen ook vele malen intenser en de ghb zorgt ervoor dat je enorm geil raakt, waardoor de seks heftiger en afwisselender wordt. Maar ook buiten de seks om zorgt xtc voor een diepgaand gevoel van samenzijn. De pilletjes geven je bovendien meer energie om een hele nacht door te kunnen. Zeker wanneer de mannen er een erectiepil, een kamagra, bij nemen. Soms gingen we de volgende dag gewoon weer verder en heel soms de dag erna ook nog…”

Jasmijn legt uit dat er tijdens deze nachten aanvankelijk nooit alcohol werd gedronken. Ook hadden zij en Peter duidelijke afspraken over hoeveel chems ze tijdens een nacht namen. Maar op enig moment sloop de alcohol er toch in en ontstond er onenigheid over de hoeveelheid shotjes ghb.

“Ik merkte dat Peter soms ook stiekem iets extra nam,” vertelt Jasmijn, “daar had ik moeite mee. Ook begon het me tegen te staan dat we er inmiddels wekelijks mee bezig waren en de ‘dinsdagdip’ me te veel parten speelde.”

Allengs leidden de nadelen en onderlinge problemen ertoe dat Jasmijn drie jaar geleden tot inkeer kwam en besloot er helemaal mee te stoppen. Dat gaf haar ook nieuwe inzichten:

“Ik merkte dat de emotionele verbinding die ik met andere stellen tijdens mijn chemsgebruik als oprecht ervaarde, daarbuiten niet standhield. Toen ik ermee stopte, werd ik zelfs een suffe muts gevonden die je net zo goed kon begraven. Het blijven toch twee verschillende werelden, hoezeer ik er ook van genoten heb.”


“Probeer ook eens of je er zes weken echt probleemloos mee kunt stoppen.”


Zonder het gebruik van chems werd alcohol voor Peter de vervanging om te ontspannen
en bleek seks voor hem moeizaam te worden. Ook Jasmijn begon steeds minder behoefte te voelen en heeft nu helemaal geen seks meer. Wel is er nog altijd het verlangen naar een chems-nacht met anderen. Ze vindt het zelf best ingewikkeld:

“De kwaliteit van seks zonder drugs is zoveel minder, maar misschien moet ik gewone seks weer helemaal opnieuw ontdekken,” aldus Jasmijn. “Drugs waren aanvankelijk een verrijking voor mijn leven en zelfs voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik had het ook zeker niet willen missen, die mooie kanten. Maar ik had eerder aan de rem moeten trekken. Dat is ook wat ik
anderen zou willen meegeven. Als je eraan wilt beginnen of als je er al middenin zit, wees
je dan bewust van de dunne scheidslijn tussen onafhankelijkheid en verslaving. Probeer ook eens of je er zes weken echt probleemloos mee kunt stoppen. En maak duidelijke afspraken over hoeveel en hoe vaak je gebruikt. Wees er eerlijk over of het je lukt je daaraan te houden. Het blijft natuurlijk wel spelen met chemische goedjes die nooit echt heel gezond kunnen zijn voor je lijf en hersenen. Maar ik ken mensen die het, net als mij, wel lukt om er verantwoord mee om te kunnen en willen gaan.”

De namen van de betrokkenen in dit artikel zijn om

privacyredenen gefingeerd.

© Marc Verburg