Interview: “De ware redenen waarom Daan betaald voor seks”

Journalist Sien Boonen sprak samen met theoloog Vera Zonneveld dertig mannen over hun bezoek aan een sekswerker. Sien: “Ik wil de maatschappij graag een breder, alomvattend perspectief bieden, omdat ik vind dat we soms eens verder mogen kijken dan onze neus lang is.” Wacht met je oordeel, is haar boodschap. Het artikel en onderzoek “Komt een man bij de sekswerker” lees je in de geprinte en digitale editie van Vlam editie 1/2022. Iedere maand lees je bij Vlam online een persoonlijk verhaal van een man die Sien gesproken heeft voor het onderzoek.

De ware redenen waarom Daan betaald voor seks:

Daan (60)
Daan is leerkracht op een praktijkschool en is al 28 jaar getrouwd met zijn vrouw. Na een traumatische gebeurtenis geeft zijn vrouw echter aan geen behoefte meer te hebben aan seks of andere vormen van intimiteit. Hierdoor hebben ze inmiddels twintig jaar geen seks meer met elkaar.

Kun je iets meer vertellen over de traumatische gebeurtenis die jullie samen hebben meegemaakt?

“Mijn vrouw en ik hebben een kindje verloren zo’n twintig jaar geleden. Dat heeft echt een bom onder de relatie gelegd. Er veranderde zoveel daarna. In die tijd is ons seksleven uitgedoofd en nog altijd wil mijn vrouw niets hebben van aanrakingen of intimiteit. De liefde voor mijn vrouw is overigens niet weg: ik hou van haar en ik wil absoluut niet van haar af. Dat maakt het lastig om dit te delen. Want ondanks mijn liefde voor haar heb ik behoeftes waar zij niet in kan voorzien en die ik in vervulling laat gaan bij een sekswerker”.

Jullie seksleven is na het overlijden van jullie kindje uitgedoofd. Is het wel een gespreksonderwerp ondanks dat jullie elkaar niet meer opzoeken in de slaapkamer?

“Nee, mijn vrouw en ik praten niet over seks of over ons seksleven. Waar we wel veel over praten is het overlijden van ons kind. Dat doen we dankzij therapie. Daar leerden we om te gaan met ons eigen rouwproces, waardoor we over het verlies van ons kind altijd bij elkaar terecht kunnen. Maar therapie focust niet op hoe het seksleven verandert na een dergelijke gebeurtenis. En naar een seksuoloog zijn we nooit gegaan. Ik vermoed dat mijn vrouw dat ook niet zou willen. Het is een onderwerp geworden waar we over zwijgen.”

Als je er niet over praat, kun je toch ook niet elkaars behoeftes weten?

“Het is inderdaad een aanname. Het zou goed kunnen dat ze wel degelijk behoefte heeft aan seks en intimiteit, maar niet weet hoe ze hiermee moet omgaan. En het zou ook kunnen dat ze open staat voor een bezoek aan een seksuoloog samen met mij. Maar ik weet het niet omdat er dus niet over gesproken wordt. Het is te complex. Er zitten zoveel lagen onder zo’n ervaring. Maar het lijkt een te groot obstakel: als mijn vrouw naar haar fysiotherapeut gaat, wil ze ook niet aangeraakt worden. Dat vindt ze te heftig. Ze kan de aanraking gewoon niet aan.”

Dat lijkt mij heftig. Hoe is dit voor jou?

“Ik denk dat ieder mens aangeraakt wil worden. Ik voel die behoefte bij mijzelf heel sterk in ieder geval. Seksualiteit is voor mij onmisbaar. Intimiteit vind ik heel fijn. Huid op huidcontact, het gevoel van een warm vrouwenlichaam tegen je aan…. Ik hoop dat er ooit een punt komt dat mijn vrouw en ik het erover kunnen hebben. Wanneer en hoe weet ik nu nog niet.”

Je hebt er op een gegeven moment voor gekozen om naar een sekswerker te gaan. Wanneer kwam je op dat punt?

“Ja. Na tien jaar alleen te hebben gemasturbeerd, was ik toe aan nieuwe mogelijkheden. Ik wilde mijn seksuele horizon verbreden. Ik wilde, naast opnieuw seks ervaren met een vrouw, bijvoorbeeld ook eens iets met een man proberen. Mijn verlangens werden op een bepaald punt zo sterk dat ik ben gaan rondkijken.”

Is dit iets wat je durft te delen met je vrouw?

“Nee. Ook hier durf ik niet eerlijk over te zijn. Ik wil haar gewoon niet kwetsen. Soms denk ik echter dat ze een vermoeden heeft en dat ze het mij gunt. Maar we praten er niet over.”

Hoe ziet jouw bezoek aan een sekswerker eruit? 

“Ik begin met het kijken op sites als Kinky en Sexjobs. Ik wil niet naar de ramen. Dat is te snel, want ik wil niet binnenkomen, voorstellen en uitkleden en dat allemaal binnen een halfuurtje. Ik wil juist een beetje gezelligheid en een echte girlfriend experience. Als ik dat kenbaar heb gemaakt, maak ik met de dame een afspraak en die datum zet ik mijn agenda. De dag van tevoren ben ik altijd een beetje gespannen. Alsof ik voor het eerst op date ga. Ik zorg ervoor dat ik geschoren ben, dat ik lekker ruik en schoon ben. Als ik daar ben wil ik eerst kletsen en een poosje knuffelen en strelen. Het belangrijkste voor mij is dat er de tijd wordt genomen. Ik houd van rustig strelen, aanraken en dan samen elkaar uitkleden. Een langzame opbouw is essentieel.”

Zoek je naast een seksuele ervaring nog meer bij een sekswerker? Heb je bijvoorbeeld ook behoefte aan nabijheid en het kunnen uiten van je gevoel?

“Nee, dat is eigenlijk niet van toepassing op mij. Het gaat mij puur om de seks en de aanraking.  Ik vertel nooit mijn problemen of persoonlijke verhalen aan de dame. Deze behoeftes kan ik kwijt bij mijn partner en mijn vrienden.”

Maar die connectie en aandacht voor elkaar, los van de seks, is wel belangrijk voor je. Klopt dat?

“Ja. Persoonlijk zoek ik altijd een vrolijke, vriendelijke vrouw. Ik heb behoefte aan gezelligheid. Respect over en weer vind ik ook belangrijk. Ik ben zelf altijd respectvol naar de sekswerker toe. Ik gebruik nooit het woord hoer. Dat vind ik echt niet netjes. Het is in mijn ogen gewoon eervol werk wat deze vrouwen doen. Sommigen mensen vinden het een smerig beroep, maar mijn kijk is daar heel anders op. Seks is enorm belangrijk: we hebben het allemaal nodig op een bepaalde manier. Als deze behoefte – om wat voor reden dan ook – niet makkelijk vervuld kan worden, is deze mogelijkheid er. En dat is dankzij hun. Seks is onmisbaar en sekswerk dus ook.”

De namen in deze tekst zijn gefingeerd om privacyredenen. De echte namen zijn bekend bij de redactie. 

 

Geschreven door journaliste Sien Boonen

Ilustratie door PROUD2BFEM

.