Daten en verstandelijke beperking

Naast mijn werkzaamheden voor VLAM, werk ik bij St Philadelphia zorg, Fabriek69 en ben ik datingcoach voor het programma “the Dateables” van BNNVARA. Ik ondersteun daar de mensen met een verstandelijke beperking bij hun zoektocht naar de liefde. In die hoedanigheid krijg ik vrij vaak de vraag:

Ik wil ook graag een relatie, hoe doe ik dat?

 

Aan de slag

Het lijkt mij een goed idee om eerst te vertellen wat je kunt doen. Zodat je misschien een relatie kunt krijgen. Juist! Daten! Daten betekent elkaar beter leren kennen. Zo kom je erachter of jullie bij elkaar passen of niet. Soms weet je na 1 afspraakje of jullie bij elkaar passen soms moet je er vaker voor afspreken. Soms lukt het dus wel en soms niet, dan stop je met daten en ga je op zoek naar iemand anders om mee te daten.

 

Iemand ontmoeten

Je kunt andere mensen ontmoeten op verschillende plekken. Online bijvoorbeeld op datingsites, of datingapps. Maar je kan natuurlijk ook mensen ontmoeten in een disco, kroeg, op je werk, misschien binnen de woonvorm waar je woont. Kortom je kan overal de liefde van je leven tegen het lijf lopen!

 

Datingsites

Maar je kan ook heel gericht op zoek gaan naar iemand op een datingsite. Er zijn heel veel verschillende soorten datingsites en apps. Ik hoor van veel mensen met een verstandelijke beperking terug dat er op de “gewone” datingsites en apps, soms mensen zitten die gekke dingen zeggen of doen. Bijvoorbeeld of ze langs kunnen komen om je te verwennen (seks met je willen hebben) of ze vragen een foto van je borsten of je penis. Veel mensen vinden dat niet fijn.

Daarom is een datingsite speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking soms fijner. Er zijn veel verschillende datingsites, hier een paar goede en fijne sites:

Uniekdating (hier werken ze ook met persoonlijke datingcoaches)

Vrienden voor het leven  (fijne site, voor fijne prijs)

Abc date (je organisatie moet hier een contract mee hebben)

Downcontact (alleen voor mensen met downsydroom)

Zonder Stempel (voor de LHBTI-doelgroep)

 

Goed om te weten

Er zijn meer mannen opzoek naar een relatie dan vrouwen. Dus dat betekent dat je als man soms best wel geduld moet hebben voordat je een reactie krijgt of een goede match. Maar als vrouw kan je soms zoveel reacties krijgen dat het een beetje te veel kan zijn. Het is prettig als je hulp krijgt van familie, vrienden of begeleiding.

Oh ja en hier vind je nog een heel handig boekje dat je gratis kan gebruiken!

Heel veel succes ermee, zet hem op! En bedenk… geduld is een schone zaak 😉

 

Geschreven door Judith van Duivenboden-Kreijne (Fabriek69, St. Philadelphia Zorg en VLAM-magazine)