Juttu vlamt! #2 | RUZIE

In de rubriek Juttu vlamt! beantwoordt relatietherapeut Annette Burgers elke twee weken een lezersvraag over relaties, intimiteit en seksualiteit. Deze keer een vraag over ruzie.

 

Beste Annette,

Mijn vrouw en ik hebben een heel leuke, goede relatie. We doen heel veel samen, zij heeft drie kinderen uit een eerder huwelijk, ik heb er twee en ook met zijn allen is het gezellig en goed.

Mijn vraag: als wij een discussie hebben (of … noem het een ‘aanvaring’ of ‘ruzie’) dan is het huis te klein. Als ik haar uit wil leggen wat ik als heel erg vervelend heb ervaren, dan krijg ik van haar direct op mijn bordje wat zij vindt dat ik niet goed doe.
Het gaat meestal over ‘niks’, maar uiteindelijk verzanden we in een knallende ruzie. Ik zou dat graag veranderen. Maar hoe? Eerlijk gezegd: ik ben het wel een beetje zat.

Groet,
Matthieu

—————————————————————————————————————————————

Communicatie is bijna hogere wiskunde in een liefdesrelatie

 

Beste Matthieu,

Herkenbaar. Geloof me, je schetst een situatie die bij heel veel koppels voorkomt. Vaak zeggen koppels dan ook: ‘ik weet niet eens meer waar de ruzie over begon.’ Communicatie is bijna hogere wiskunde in een liefdesrelatie. Gelukkig is het wel te leren.

Wat jullie doen is, zoals we het hier thuis noemen, ‘het kanon keren’, ofwel ‘de boef zoeken’: wie is de schuldige van dit alles? En dan kom je samen in hoog tempo in de strijd terecht.

De kunst is om niet in die achtbaan naar de oorlog of strijd terecht te komen, en dus moet je de andere route nemen. De route van vertraging.

Als je aangevallen wordt, gebeurt er van alles in je lijf. En als een reflex wil je de aanval terug inzetten (je brein neemt je verstand niet mee in plotselinge stress), maar dat is niet effectief. Haal diep adem. Voel je lijf en wees je bewust van jouw gevoelens, jouw emoties, jouw ‘zwakke plek’ … wat gebeurt er met jou?

Vervolgens concentreer je je op je partner. Wat zegt je partner? Wat zijn de gevoelens van je partner? Wat zit er dwars? Voelt je partner zich gehoord, erkend? Want, de meeste ruzies die om het dopje van de tandpasta gaan, gaan natuurlijk over veel diepere zaken, zoals erkenning, verbinding, er voor elkaar zijn. Probeer dus te vertragen en de boodschap van je partner te begrijpen en vooral te  o n t v a n g e n. Als de boodschap goed ontvangen is, je partner zich gehoord voelt, kan je partner ook jou weer horen.

 

Responsiviteit

De kunst die ik hierboven beschreven heb heet RESPONSIVITEIT: je bewust zijn van je eigen gevoelens en toch luisteren en open staan voor de gevoelens en het verhaal van je partner.
Jouw vraag was natuurlijk hoe om te gaan met jouw vrouw die ‘het kanon keert’. Ik weet niet of je zelf ook het kanon keert? Heel eerlijk, ik denk dat we allemaal deze neiging wel hebben. Je kunt direct verandering brengen, en wel zo: als zij het kanon als eerste keert, vertraag dan, stel open vragen doe je best haar te begrijpen. Ook kun je haar dit stukje natuurlijk laten lezen en samen starten met oefenen. Succes!

PS

Onderwerpen kunnen het best besproken worden in vredestijd. Op het juiste moment, als je ziet dat je partner ontspannen is en het licht op groen staat: open voor een gesprek.

Succes, groeten,
Annette

 

Training: ‘Houd Me Vast’ via de website van EFT Nederland
Leestips: Dr. Sue Johnson ‘Houd Me Vast Zeven gesprekken voor een hechte(re) en veilige relatie’
Willemijn van Strien ‘Het is allemaal jouw schuld.’ (En laat je niet misleiden door het onderwerp scheiden. Dit boek gaat over communicatie en is heel waardevol.)

Stuur je vraag naar JUTTU VLAMT!
Mijn naam is Annette Burgers, ik ben relatietherapeut, stiefcoach, podcasthost, docent/trainer HOUD ME VAST. En ook echtgenote, moeder, ‘stiefmoeder’, oma en ‘stiefoma’. Mijn praktijk JUTTU COACHING/Stiefgoed Den Haag West is in Den Haag.

Heb jij een vraag over intimiteit, veiligheid, seksualiteit, communicatie, of de organisatie in jouw relatie?
Schrijf dan naar info@vlammagazine.nl en wie weet zie jij jouw vraag over twee weken hier beantwoord.