Vijf pijlers

Stel je voor, je wordt wakker en drie heerlijke seconden lang knipper je met je ogen en voel je het vooruitzicht van een nieuwe dag oprijzen in je bewustzijn. Dan valt er een domper over alles heen en in de seconden die daarop volgen, weet je weer waarom: relatieproblemen.

Ten eerste: in hoeverre hebben de huidige covid-perikelen invloed op je gemoed? Het is mogelijk dat je je gedeprimeerder voelt dan je gewend bent. Je staat daar niet alleen in: de rest van het land, maar ook de rest van de wereld heeft er last van. Wat weer een verbroederende gedachte is! Wees mild voor jezelf en neem wat tijd om de wolk in je hoofd uit elkaar te vlooien.

Je weet het zeker: het zit niet goed tussen jou en een van je partners. Er kan iets gebeurd zijn tussen jou en je partner wat tot een vertrouwensbreuk leidt. Of jij hebt je grenzen niet op tijd aangegeven en de ander is er (onbewust) overheen gegaan. Of jullie hebben elkaar verkeerd begrepen en de ruzie is nog maar net bijgelegd. Of de ander heeft een keuze gemaakt die je niet kunt respecteren, waardoor je zelfs respect verliest voor je partner als persoon. Wat moet je doen als een relatie constant aan je knaagt?

Mira Kirschenbaum, relatietherapeut met meer dan dertig jaar ervaring, zegt dat wat we aantrekkingskracht of vibe tussen mensen noemen, feitelijk niet bestaat. “Chemie bestaat uit vijf ingrediënten: dat je je op je gemak voelt bij elkaar, dat je je veilig voelt in je relatie, dat het leuk is om samen te zijn, dat je passie en genegenheid voor elkaar voelt en tot slot dat je voelt dat er wederzijds respect is. Is de grootste verliefdheid voorbij, dan kom je erachter of je relatie deze vijf ingrediënten heeft. Als dat niet het geval is, kun je er beter een punt achter zetten.”

Oei, wat is het ineens stil, lieve lezers! Zijn jullie allemaal in je hoofd deze vijf punten aan het analyseren voor de liefdesrelaties in je leven? Bedenkt wel even dat niet alle vijf op ieder moment waar hoeven te zijn. Iedere relatie telt hoogtepunten en dieptepunten en dat is maar goed ook, anders zou het leven heel saai worden. Je kan geluk niet voelen zonder het tegenovergestelde mee te maken. Bedenk ook dat je niet direct met een relatie hoeft te stoppen, alleen omdat iemand in het vakgebied zo’n breed advies geeft. Je kunt ervoor kiezen om te knokken.

Wat niet genoemd wordt in deze schijf van vijf, is de relatie tot jezelf. Even persoonlijk: ik heb moeite met me veilig voelen. Daar heb ik heel vaak moeite mee, in veel verschillende situaties. Ik weet dat gelukkig van mezelf, dus als ik in een supermarkt / op een festival / aan de keukentafel een unheimische vibe krijg, kijk ik eerst naar binnen. Ligt het aan mij? Ben ik de emotionele versplintering die ik van vroeger met me mee zeul foutief aan het toepassen op het hier en nu? Zo ja, dan kan het gevoel overboord: kom, schenk mijn glas weer vol en we gaan door.

Iedereen neemt eigen bagage mee en het helpt om je daarvan bewust te zijn. Daar hoef je je niet schuldig over te voelen. Ook de mensen die er perfect uitzien, hebben hun eigen problemen, je ziet ze alleen niet. Maar als jouw problemen je geluk in de weg staan, is het tijd om daar iets aan te doen. Want het zou zonde zijn als je een liefdesrelatie verbreekt om een reden die niks met heden of toekomst te maken heeft.

Hoe weet je dan of je relatie goed zit? Het is best simpel. Als je niet op alle vijf bovengenomende punten direct een volmondig ‘Ja!’ kunt antwoorden, dan is er sowieso werk aan de winkel. Hoe kom je dan tot een beslissing? Tip: schrijf drie maanden lang iedere dag op hoe je relatie voelde. Probeer daarbij eerlijk te zijn en ook positieve emoties te noteren, naast irritaties als ‘weer vuile sokken op de grond’. Als je na drie maanden terugleest en heel verdrietig wordt van wat je aantreft, is het tijd voor een gesprek. Zodat je in de toekomst blijer wakker kunt worden, en dat gevoel de hele dag vast kunt houden.