Sluit je aan tegen kindermishandeling

“Gemiddeld overlijden 52 kinderen per jaar aan de gevolgen van kindermishandeling. Dat cijfer is schrikbarend en moet omlaag”, vertelt Natascha Pankow, initiatiefnemer van 52 stemmen van het kind. “Ik heb niet de illusie dat we kindermishandeling volledig kunnen stoppen, maar wel de ambitie om dat voor elkaar te krijgen.” Vlam sprak met Natascha en met Nicky Schijvens, die sinds 2017 bij de beweging betrokken is.

 

De helft van de kinderen die geweld thuis meemaken krijgt geen hulp. Voor Vlam een van de meest schokkende conclusies uit onderzoek dat op 12 november gepubliceerd is door Verwey-Jonker. Helaas ook een uitkomst waar hulpverleners niet vreemd van opkijken: het ligt soms ingewikkeld om kinderen te spreken en hulp aan te bieden.

“Veel mensen, of het nu hulpverleners zijn of ouders, buren of andere kinderen, vinden het heel spannend in gesprek te gaan. Ze zijn bang om het verkeerd te doen. Het erger te maken. Of niet te weten wat ze moeten doen als naar voren komt dat het onveilig is”, vertellen Nicky en Natascha. “Terwijl de mensen die als kind mishandeld zijn vaak naar voren brengen dat er zo weinig mensen in hun omgeving waren die echt naar hen luisterden, of vroegen hoe het met hen ging. Dat is iets wat zij als slachtoffers enorm gemist hebben.”

 

Práten!

Met 52 stemmen van het kind brengen de twee bevlogen trainers in de aanpak van kindermishandeling een beweging op gang waardoor met kinderen zelf gepraat wordt over wat er gedaan kan worden tegen kindermishandeling. Want dat gebeurt volgens hen nog veel te weinig. “Als je blijft doen wat we deden, krijgen we wat we kregen. We moeten de cijfers naar beneden brengen.”

Na een symposium waar de hulp aan kinderen in die situaties centraal stond hebben ze doorgepakt: begin september organiseerden ze een hackathon*, met de centrale vraag: Hoe betrekken we kinderen meer bij de aanpak van kindermishandeling? Naast onderzoekers, hulpverleners, BACA (Bikersagainstchildabuse) waren ook trainers in de aanpak van kindermishandeling aanwezig. De uitkomst: We moeten het praten over kindermishandeling normaliseren.

 

Vlog

Normaliseren? Kindermishandeling is toch niet normaal? Nicky legt uit: “We leren kinderen over gezond eten en bewegen, maar niet over gezond opgroeien. Zij hebben recht op een kloppend referentiekader.”Het zou volgens haar enorm helpen als het normaler is om te vertellen als het even wat minder gaat thuis of als je dingen heel lastig vindt in de opvoeding van je kinderen. Bijvoorbeeld aan een leerkracht of de pedagogisch medewerker van de kinderopvang.

Hoe kan je die boodschap, dat het normaal is om te praten als het even lastig is of niet goed gaat, ook nog eens bij kinderen brengen? Natascha vertelt over een vlog van influencer Teun Peters, die hij op zijn kanalen gedeeld heeft. “Daar kwamen verschillende reacties op, zelfs een onthulling. We hebben diegene aan hulp kunnen koppelen. Het toont aan hoe belangrijk het is om de juiste kanalen te vinden om die kinderen te bereiken.”

 

Vanuit je hart

Het onderzoek van Verwey-Jonker toont de noodzaak aan om meer te doen mét kinderen en voor kinderen. Hoe mooi zou het zijn als het lukt om over een paar jaar te kunnen zeggen dat 100% van de kinderen hulp krijgen van mensen die zij vertrouwen. Dat je als hulpverlener en omstander in gesprek durft te gaan.

Op 3 december vindt het vervolg op de hackathon van 52 stemmen van het kindplaats. “Misschien weet je nog niet concreet wat je zou kunnen bijdragen, maar samen komen we er wel uit”, zegt Natascha. “Als je vanuit je hart voelt dat je wil bijdragen en de boodschap ondersteunt, sluit je dan aan.”

 

* Hackathon is een samentrekking van ‘hack’ en ‘marathon’. Het is een evenement waarindeelnemers/teams non-stop aan de slag gaan met casussen om binnen korte tijd oplossingen te bedenken, in dit geval voor het probleem van kindermishandeling.

 

Geschreven door Kirsten Regtop (#TEDxSpeaker| Blogger | Trainer and Social worker. www.kirstenregtop.nl)