Samenhokken

We zitten weer binnen en het wordt waarschijnlijk alleen nog maar erger. Ik zie om me heen dat mensen de corona-maatregelen aangrijpen om te gaan samenwonen. Dat snap ik: als die avondklok echt ingaat, is het straks strafbaar om na een gezellige avond met je geliefde terug te fietsen naar je eigen huis. Bovendien zijn er genoeg mensen die op dit moment hun werk kwijtraken of minder gaan verdienen en dan is een woning delen de goedkopere optie. Houd goed in de gaten wat er allemaal bij komt kijken!

Of je met je parner gaat samenwonen, of bijvoorbeeld intrekt bij een bestaand huishouden, hoe gaan jullie ervoor zorgen dat je niet gestoord wordt van elkaar? Daar denk je misschien niet aan in het begin. De eerste weken is het superspannend dat je eindelijk zo dicht op elkaar kan zitten, iedere avond gezellig uit eten…oh nee…met afgehaald eten een serie bingen, ook leuk. Samen douchen, samen ontbijten, samen wandelen, het lijkt allemaal heerlijk. Maar er kómt een moment dat je echt even ruimte voor jezelf nodig hebt. Maak daar van tevoren afspraken over, voordat je een schreeuwruzie in de keuken hebt over wie het laatste blik knakworst opgegeten heeft. Dus af en toe apart van elkaar wandelen, rustig kunnen werken in een kamer waar niet iemand anders óók zit te videobellen, in een bad liggen of lang douchen zonder dat iemand je tegen een koude wand duwt voor sexy times.

Ik ben hier slecht in. Tegen de tijd dat ik ruimte voor mezelf claim, loop ik al drie dagen over. Het helpt niet dat ik een ontzettende huismus ben. Maar we hebben een oplossing gevonden: partner gaat dagelijks met het grut wandelen en ik ben dan alleen thuis. Zalig.

Als je op proef gaat samenwonen, zorg dan dat je de andere opties openhoudt. Hou je eigen kamer, appartement of huis aan en ga daar ook af en toe alleen heen voor minimaal 24 uur. Voelt het na twee maanden echt beter om samen te zijn? Dan kan je de oude woning wel opzeggen.

Dan de financiële kant. Er zijn mensen (mijzelf incluis) die verblindt door de romantische gloed van samen slapen, douchen en dineren, vergeten om even te overleggen hoe het geld gaat rollen. Toch wel belangrijk. Kijk op de website van de Belastingdienst naar fiscaal partnerschap. Als je getrouwd bent of samen een kind hebt, ben je automatisch fiscaal partner en worden de belastingaangiften aan elkaar gelinkt. Dat kan grote gevolgen hebben voor je teruggave. Het systeem is (natuurlijk, zucht) alleen ingericht op twéé mensen in een relatie. Als je dus met meerdere mensen samenwoont, ook als jullie samen kinderen opvoeden, moet je een manier afspreken waarop je belastingaangifte doet. Want met drie volwassenen trouwen of een geregistreerd partnerschap afspreken, kan nog steeds niet. Neem dan ook gelijk even mee wie de boodschappen betaalt en of je gezamenlijk wilt sparen voor de vakanties. Zorg ook altijd voor een buffer, voor de kapotte wasmachine. (Of voor de verhuiswagen, mocht het samenwonen toch, na corona, vreselijk blijken te zijn.)

Tenslotte het allerbelangrijkste: verwachtingsmanagement. Ik heb door schade en schande geleerd om in een vroeg stadium uit te vragen wat de verwachtingen van anderen zijn, en op tafel te leggen wat ik zelf verwacht. Het is de enige manier om onnodige strijd te voorkomen. Ik verwacht dat ik rustig kan werken, dat ik naar bed kan wanneer ik wil, dat iedereen rommel achter zich opruimt en dat we taken eerlijk verdelen. Ik hóóp ook nog steeds op ontbijt op bed.