PCOS: hormoonverstoring bij vrouwen

“Al jong realiseerde ik me dat er bij mij iets anders was vergeleken met mijn vriendinnen. Ik was een ‘laatbloeier’: ik werd op late leeftijd ongesteld en ik heb nooit hele sterke seksuele gevoelens gehad. Borstgroei had ik niet, het bleef het beperkt bij ‘kinderborsten’. Ik had ook geen goede cyclus, maar had mij op dat moment nog geen idee wat er aan de hand was. Ook heb ik veel stemmingswisselingen.”
Weleens gehoord van PCOS? PCOS is de afkorting van Poly Cysteus Ovarium Syndroom. Bij vrouwen die aan PCOS lijden worden in de eierstok meerdere kleine follikels (cystes) gevormd. Daardoor is de ovulatie (eisprong) verstoord. PCOS komt voor bij 5 tot 10 procent van alle vrouwen. Het is een onderwerp waar niet veel over gesproken wordt. Claudia vertelt haar verhaal aan Vlam:

Match

“Jarenlang heb ik een relatie gehad, waarin ik niet gelukkig was en mij eenzaam voelde. Dat resulteerde uiteindelijk in de drang om moeder te worden. Na een lange tijd zonder spiraal seks te hebben gehad met mijn toenmalige partner werd ik niet zwanger. Ergens vermoedde ik dat dit te maken had met het feit dat ik nooit goed of regelmatig ongesteld werd. En naarmate ik ouder werd, werd mijn haargroei steeds sterker. Toen ik googelde op al deze kenmerken (ongregelmatige cyclus, haargroei, geen borstgroei) kwam ik op PCOS. Nooit van gehoord… Maar alle symptomen die hierbij hoorden matchten met wat ik had. Gewichtstoename is ook heel gebruikelijk.

Diagnose

Uiteindelijk heb ik dit voorgelegd aan mijn huisarts. Die beaamde dat het inderdaad goed mogelijk was dat ik PCOS had, maar dat ik naar het ziekenhuis moest voor een echo om dat definitief vast te kunnen stellen. Ik weet nog heel goed dat ik de echo kreeg en de verloskundige mij vertelde wat zij zag: niet goed ontwikkelde eicellen en eiblaasjes, maar in mijn andere eileider was wel een goed

gerijpte eicel. Officieel mocht zij niet zeggen wat ik had, want het was aan de gynaecoloog om de diagnose te stellen, maar zij gaf eigenlijk al aan wat ik vermoedde. Doordat ik op dat moment wel één ontwikkelde eicel had, had ik dus wel kans om zwanger te worden. Direct uit het ziekenhuis belde ik mijn toenmalige partner dat dit het moment was om seks te hebben. Maar ik werd niet zwanger. Achteraf bleek hij slecht zaad te hebben, dus van beide kanten lukte het het al die tijd niet.

 

 

Plastic

PCOS is eigenlijk een disbalans van hormonen. Sommige vrouwen worden soms maar één keer per jaar ongesteld, andere regelmatiger. Het is dus ook voor iedere vrouw anders. De laatste jaren is wel meer duidelijk geworden: wat PCOS precies is en hoe je ermee om kunt gaan. Maar dat is in ons dagelijkse leven nog best lastig. Plastic bijvoorbeeld is een hele grote hormoonv

erstoorder omdat het xeno oestroegeen bevat, ofwel een kunstmatige versie van ons eigen geproduceerde oestrogeen. Boosdoeners zijn dagelijkse dingen als een koekenpan met anti-aanbaklaag, plastic verpakkingen, cosmetica met parabenen. De xenohormonen die onze natuurlijke hormoonbalans verstoren (pseudo- of nephormonen) zijn stoffen met een oestrogeenachtige werking. De lever kan ze maar moeilijk afbreken en bij een overmaat krijgt je lichaam te maken met een oestrogeenoverschot. En daar hebben vrouwen met PCOS mee te maken.

Toekomst

Toen ik wist wat ik had vond ik veel informatie en tips op internet. Afvallen hielp al, merkte ik. Daar kwam ik toevallig achter toen mijn relatie na acht jaar eindigde. Van weinig ongesteld zijn kreeg ik ineens een regelmatige cyclus, wat een openbaring!

Ineens was ik single. En ik wilde nog steeds moeder worden. Maar ik was al 30 jaar en een zwangerschap zou een grote uitdaging zijn. Toen ik mijn huidige man leerde kennen, wist ik vanaf moment één dat hij degene was met wie ik een nieuwe toekomst voor mij zag. Toch gaf ik direct openheid over mijn situatie en de kans dat ik misschien geen kinderen kon krijgen. Dat moment, om mezelf zo kwetsbaar op te stellen, was heel erg moeilijk. Het krijgen van kinderen is sterk verbonden met de gedachte dat je je een ‘echte’ vrouw voelt/bent. Ik moest daar open over zijn, want op deze leeftijd is kinderen krijgen vaak de ‘normaalste’ zaak van de wereld. Gelukkig had mijn man geen overduidelijke drang om op dat moment vader te worden. Hij wilde echt voor mij gaan!

Kinderwens

Toen we later uiteindelijk toch samen kinderen wilden, zijn wij naar een fertiliteitsarts gegaan. We werden allebei uitgebreid onderzocht op soa en zaadkwaliteit. En toen dat allemaal in orde was, kwamen de verschillende opties ter sprake. We begonnen met Clomid. Dit medicijn zorgt ervoor dat je lichaam als het ware gereset wordt, waardoor het normale eicellen kan vormen. Helaas werkte dit niet voor mij, ook niet toen de dosis was verhoogd. Ook andere hormoonbehandelingen hadden geen succes.
Na lang wikken en wegen hebben mijn man en ik samen onze kinderwens vaarwel gezegd. Ik heb het geluk met hem gevonden en voel mezelf gelukkig, ook zonder kinderen. Soms loopt het in je leven zo, en besef je wat je wel hebt in plaats van niet.

Tips

Heb jij ook te maken met PCOS? Dan wens ik je veel geluk. Laat je vooral niet ontmoedigen, want ook met PCOS is zwanger worden wel mogelijk.
Verder wil ik zeggen dat plantaardige supplementen een positieve bijdrage aan je hormoonhuishouding kunnen leveren. Zo hebben mariedistel, vitamine D en teunisbloemolie ook veel bijdragen geleverd aan mijn cyclus en eisprong, waardoor ik meer ongesteld ben gaan worden. Wie weet komt het moederschap in de toekomstig nog zonder een hormoonkuur tot stand en dan is het meer dan welkom.

Liefs Claudia

Voor meer informatie: Stichting PCOS