Overleeft jouw relatie de kalkoen en de corona?

In de Verenigde Staten wordt het fenomeen ‘the turkey drop’ (de val van de kalkoen) genoemd. Het gaat over relaties die breken tussen Thanksgiving (de 4e donderdag van november) en Kerst c.q. Oud & Nieuw. Feit is dat vlak na de jaarwisseling, net als na de zomervakantie, er sprake is van een heuse echtscheidingspiek.

Decemberstress

En dat heeft alles te maken met het seizoen. Donkere dagen en decemberstress. Het menselijk lichaam vraagt om meer uren slaap en krijgt die in de drukte juist niet. Dan is het extra lastig om zowel de voorbereidingen te treffen voor ‘de mooiste tijd van het jaar’ en tegelijkertijd leuk te blijven met en tegen de partner.

Het moet leuk zijn

Verder zijn de feestdagen ook een periode waarin we traditioneel veel tijd doorbrengen met elkaar als paar, als gezin en als familie. En dat kan een tikkende tijdbom zijn. Ouders die de partner niet goedkeuren, familieruzies in combinatie met een glaasje teveel bij de salade niçoise en de ovenstoof. Opgestapelde kribbigheid explodeert en mensen kunnen dan uit het niets ineens te eerlijk worden of op z’n minst te ongenuanceerd. ‘Help, m’n kerst is verpest!’

Gekissebis aan de dis

En wat ook al niet helpt zijn andere ‘slechte’ relaties aan de feestdis die je een spiegel voorhouden en doen beseffen: ‘zo willen wij niet oud worden’. Ook eerder genomen beslissingen worden pas na de feestdagen officieel gemaakt. Net zoals stellen in de zomer toch nog de reeds geboekte vakantie samen ‘vieren’, mogelijk als laatste reddingspoging.

Balans

Feit is dat als het jaar op z’n einde loopt, we in meerdere of mindere mate gaan evalueren. En 2020 was een zeer bijzonder jaar en zal als lockdownjaar de geschiedenisboeken in gaan. Daarbij zullen bepaalde verwachtingen ten aanzien van de feestdagen (of vreesdagen?) niet bewaarheid zijn en dan kan de balans zomaar naar de negatieve kant uitslaan. Anderen denken al een hele tijd aan scheiden en maken er één van hun ‘goede voornemens’ van om in het nieuwe jaar nu eindelijk die knoop eens door te hakken.

Corona als versneller

Zoals gezegd: 2x per jaar loopt het storm bij de advocaten, juristen en mediators, namelijk begin september (na de grote vakantie) en na de decemberfeestdagen. Op 2 januari, de eerste werkdag van het nieuwe jaar, belooft het extra druk te worden voor de echtscheidingsspecialisten. Zeker na 10 maanden Corona als vette extra toef op het afgelopen relatiejaar. Wellicht dat e.e.a. nog uitgesteld wordt tot maandag de 4e, maar dan gaan niet alleen kerstbomen het huis uit, maar ook trouwaktes. De Britten noemen die dag D-Day, in de zin van Divorce-Day.

Ouderschapsplan

Partners die (met of zonder samenlevingscontract) samenwonen, kunnen hun relatie beëindigen zonder tussenkomst van een rechter of advocaat. Daarbij kan een mediator ingeschakeld worden als begeleiding van een neutrale derde. Als er gezamenlijke minderjarige kinderen zijn, dan is een ouderschapsplan verplicht. Goed scheiden is een kunst (en het gunstigste voor de portemonnees), net als een goede relatie dat is. Vaak begint het als een eensgezinde beslissing, maar allengs komen de hobbels en bobbels, spijt- en/of haatgevoelens.

Hoed u voor die donderbui

Er wordt al jaren gediscussieerd over een manier om het aantal vechtscheidingen met alle negatieve consequenties van dien, te verminderen. De beste optie die ik gehoord heb is dat bij het aangaan van een samenlevingscontract of huwelijk dan wel bij de geboorte van het eerste kind de wijze van een eventuele echtscheiding officieel te laten vastleggen. Het klinkt boud, maar eerlijk delen gaat nu eenmaal beter als je nog op een roze wolk zit dan als die veranderd is in een donderbui.