‘Mama, doe jij dat ook weleens met papa?’

Dochterlief (8) is bij een vriendinnetje gaan logeren. Als ik haar kom ophalen, word ik door haar moeder bij de voordeur staande gehouden. “Ik moet even iets met je bespreken.” Ze verrast mij, de toon is weliswaar ernstig, maar ze kijkt er nog wel vrolijk bij.

“De meiden zijn aan de slag gegaan op de telefoon en hebben gegoogeld en gezocht op ‘neuken’. Ze zijn er zelf nogal van geschrokken.” Na deze woorden schieten we in de lach. Want tja, dat zal best een shock zijn geweest voor die meiden.

Al fietsend naar huis komen de eerste vragen: “Mama, doe jij dat ook wel eens met papa?” Oei, lekker moment om dit te bespreken … “Natuurlijk”, pers ik er zo luchtig mogelijk uit. “Maar dat gaat echt wel anders dan wat jij hebt gezien.”

“Ieuw ja! … dat is echt supervies!”, roept ze uit.

Soms lijkt ze nog zo klein en dan ineens komt ze in aanraking met de grotemensenwereld. En moeten wij, als opvoeders, ineens ook een stap maken. Waar we misschien zelf nog niet aan toe zijn. De beelden die zij nu in haar hoofd heeft, die hebben wel hard meer nuance nodig, dat was voor mij wel duidelijk. En ook dat het meer bij haar leeftijd passende beelden zouden moeten zijn.

Ik herinner me nog goed dat mijn moeder mij bij haar riep en dat wij op de slaapkamer een boek doorgenomen hebben. Een boek met blote mensen en veel haar op allerlei plekken. Daarin werd uitgelegd wat seks is en dat je er kinderen van kreeg. De nuchterheid van mijn moeder en het ‘gewoon zijn’ van seksualiteit is mij altijd als een goede herinnering bijgebleven. Er ontstond daardoor ruimte om, mocht ik dat willen, naar mijn moeder toe te stappen als ik ergens mee zat. De mantra van mijn moeder ‘Het is alleen leuk als je het allebei leuk vindt’ ben ik nooit vergeten.

Op naar de bibliotheek dan maar. Een boek vinden over seksualiteit passend bij de leeftijd van mijn dochter en mijn wensen, dat bleek een flinke uitdaging. Volop boeken voor meiden die al een stuk ouder zijn, boeken over de biologie van seks. Tja, dat je van seks kinderen krijgt staat erin en hoe een kindje groeit. Vrijwel niks over alles wat er daarvoor allemaal gebeurt, of over het plezier wat je eraan kunt beleven of hoe je grenzen aan kunt geven. Onverrichter zake keerde ik huiswaarts.

Gelukkig kreeg ik van de redactie van VLAM een geweldige tip, nadat ik de situatie had uitgelegd. Het boek Lekker in je lijf!, geschreven door Esther van der Steegh en geïllustreerd door Esther van den Berg, bleek een schot in de roos.

Een aantal weken later hadden we de tijd om het boek door te nemen, met zijn tweeën. Zonder vervelend broertje in de buurt. Wat schrok ik ervan hoe mijn kleine grote meid er tegenop zag! “Want het gaat over NEUKEN, en daar wil ik echt niks meer over horen!”

Het boek Lekker in je lijf! bleek gelukkig perfect. In normale taal wordt alles rond en over de vulva uitgelegd. Ook seksualiteit wordt beschreven op een niveau dat past bij de leeftijd. De ‘daad’ zelf wordt wel besproken, maar is niet de hoofdmoot. Er staan bovendien veel vragen in die je helpen om met je kind over seks en intimiteit te praten. Dat was erg leuk en fijn omdat ik het toch beladen vond om te bespreken. En wat ik superbelangrijk vind, is dat we het expliciet hebben gehad over je grenzen aangeven en de grenzen van anderen respecteren.

Het woord ‘neuken’ kan ze nog steeds niet horen. Maar we hebben wel samen een alternatief bedacht. Vrijen klinkt toch veel leuker!

👉Mijn les over een gezonde seksuele opvoeding: Wacht niet tot je kind gaat googelen, houd zelf regie en kies een boek waarmee je echt in gesprek komt op het niveau van je kind. Zoals Lekker in je lijf!

Geschreven door Kirsten Regtop (#TEDxSpreker, blogger en trainer bij www.kirstenregtop.nl over o.a. huiselijk- en partnergeweld)