‘Hartentroef’: gender- en rasneutrale speelkaarten

,

GSB: gender- en rasneutrale speelkaarten

 

Overdreven of rechtvaardige? Indy Mellink (23) kwam begin dit jaar met de eerste gender- en rasneutrale speelkaarten op de markt. Daarin zijn de Heer, Vrouw en Boer (of Koning, Koningin en Boer) vervangen door goud, zilver en brons (Gold, Silver, Bronze: GSB). 

Aan Vlam vertelt Indy hoe ze op het idee kwam. Wat wil ze hiermee bereiken?

 

Gelijkheid en rechtvaardigheid

“De oude hiërachie draagt ongelijkheden tussen gender en klasse met zich mee en bovendien zijn alle plaatjes gerepresenteerd door witte mensen, dus eigenlijk ook een rasongelijkheid”, legt Indy uit. “Vandaar dat ik dacht dat er een alternatief moest zijn voor mensen die er behoefte aan hebben. Dus de bedoeling is echt alleen maar een alternatief met gelijkheid en rechtvaardigheid aan te bieden voor mensen die dat graag willen.”

Er is één versie, gewoon de GSB-versie. “Maar met verschillende achterkanten of grootte van de kaarten. Ik kreeg van veel fanatieke bridgespelers berichtjes dat ze graag twee verschillende kleuren achterkanten wilden. Dat heb ik dus aangepast, zodat er nu andere kleuren achterkanten zijn. Ook zijn er nu twee formaten, want er is een verschil in bridge-formaat: er is een formaat dat we vooral in Europa gebruiken, maar spelers uit Amerika vroegen om hun standaard-pokerformaat. Maar allemaal hebben ze de standaard GSB-hiërarchie in plaats van HVB/KQJ- hiërarchie.”

 

“Ik wil niet aan de nieuwe generatie hoeven uitleggen waarom de heer meer waard is”

 

Twee pakjes

“Ik heb deze kaarten gemaakt omdat ik de nieuwe generatie niet wilde opvoeden met zo’n sterke ongelijkheid in speelkaarten. Ik wil niet aan mijn nichtjes en neefjes of mijn toekomstige kinderen hoeven uitleggen waarom de heer meer waard is. Vooral omdat ik zelf zo van spelletjes spelen houd. Mijn uiteindelijke doel is om in zo veel mogelijk winkels te liggen, als bekend alternatief voor de standaardspeelkaarten. Dat je in de campingwinkel staat en kan kiezen tussen de twee pakjes naast elkaar.”

Subtiel

Als vrouw weet Indy uit ervaring hoe subtiel ongelijkheden een rol kunnen spelen. “Ik werk momenteel in IT en als een van de weinige vrouwen merk ik veel subtiele vooroordelen van mensen over wat ik allemaal wel en niet kan. Dat er sneller vaktermen aan mij uitgelegd worden omdat ik die misschien niet zou kennen. Alleen maar omdat ik een vrouw ben. Of dat ik op de universiteit minder snel werd gekozen voor groepsprojecten als enige vrouw in de klas. Waarschijnlijk heeft niemand echt aan hen verteld ‘mannen zijn meer waard en slimmer’, maar hebben ze het op een subtiele manier meegekregen. Wat ik van mijn psychologiestudie ook weet is dat dit soort subtiele ongelijkheden toch een grote rol kunnen spelen in het leven van mensen. Dus dan zijn dit soort kleine subtiele ongelijkheden in een kaartspel wel ook belangrijk.”

 Ja dat kan

Bang voor negatieve reacties is Indy niet. “Er zijn altijd mensen die ‘er iets van vinden’, of speciale gender- en rasneutrale speelkaarten overdreven vinden. Ik wil dan altijd zeggen ‘ja dat kan’. De kaarten zijn ook niet voor iedereen en het is ook zeker geen vervanging, maar een alternatief. Maar onderschat de subtiele ongelijkheden niet! Ik kan je heel wat links geven van studies die dat bewijzen.

Er is geen polarisatie nodig. Je hoeft het niet een megagoed idee te vinden, of superslecht en haatberichten te sturen. Je kan mensen lekker hun gang laten gaan, we hebben een werel

d van opties en keuzes. Als je een optie niet wilt, dan laat je hem voor de mensen die dat wel willen en kies de optie die bij jou het beste past. Ik voeg met mijn kaartspel alleen maar nog een optie toe aan de wereld.”

Met eigen logo

Dat er behoefte is aan de optie die Indy biedt blijkt wel uit de vragen die ze krijgt. “Een groot advocatenbureau had mij had gemaild of ze sets konden bestellen met het bedrijfslogo erop. Ze wilden hun medewerkers/klanten graag iets kleins geven maar wel iets kleins met een mooie gedachte erachter. Dat ze laten zien dat zij ook voor gelijkheid staan. Ik vond dat zo’n mooi gebaar dat ik dat graag voor ze wilde doen. En zo namen meerdere bedri

jven contact met mij op met hetzelfde idee. Daarom heb ik het als mogelijkheid op de website gezet. Zo bereik je wel in een keer veel meer mensen.”

 

 

❤GSB-kaarten bestellen?

www.gsb-playingcards.com

❤Wat vind jij ervan? Laat een reactie achter.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *